Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: BLACKOUT #4: Jak zjistím, že se jedná o blackout a ne o krátkodobý výpadek elektřiny? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.10.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

BLACKOUT #4: Jak zjistím, že se jedná o blackout a ne o krátkodobý výpadek elektřiny?


Každý výpadek elektrického proudu samozřejmě neznamená hned blackout. Může se jednat pouze o plánovanou odstávku elektřiny z důvodu údržby distribuční sítě nebo o krátkodobý lokální výpadek. Jak a kde se informovat o plánovaných odstávkách elektřiny a podle čeho rozlišit lokální výpadek od blackoutu, se dozvíte ve čtvrtém díle seriálu BLACKOUT.
Autorský článek, ze dne: 15.10.2015



Ne u každého výpadku elektřiny se musí jednat o blackout. Může se například jednat o plánovanou odstávku elektřiny z důvodu údržby distribuční sítě. To lze ověřit např. na úředních deskách, nebo webových stránkách obcí, či místně příslušné distribuční společnosti (stránky jsou i během výpadku dostupné prostřednictvím např. mobilních telefonů, či tabletů).
Informace o plánovaných odstávkách se dozvíte např. zde.

TIP:
Můžete si nechat zasílat informace o plánovaných odstávkách pro vaše odběrné místo také prostřednictvím SMS nebo e-mailem (bezplatně) a to přímo od společnosti E.ON (zde je potřeba vyplnit formulář na webu společnosti).

Pokud dojde k výpadku elektřiny a nejedná se o plánovanou odstávku, je potřeba zjistit, o jaký druh výpadku se jedná (lokální nebo rozsáhlý). Mezi základní ukazatele toho, že se jedná pouze o lokální výpadek el. proudu, patří:

Ovšem ani na základě těchto ukazatelů není možné přesně vyhodnotit situaci. Vždy je vhodné si zapnout rádio (přenosné, v mobilním telefonu nebo autorádio) pro zjištění podrobnějších informací. Další informace můžete také během několika hodin najít na úřední desce ve vaší obci či městské části. V takových situacích se vždy najdou osoby, které začnou šířit ničím nepodložené poplašné zprávy, proto takovýmto informacím nepodléhejte a dále je nešiřte! Vždy dbejte pokynů zasahujících záchranných složek a orgánů veřejné správy a dodavatelů energií.

Tento článek vyšel také v časopise Elektrotechnika v praxi.




Jak vypadá cvičný blackout v Dukovanech? Sledujte tento videoklip:


TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.