Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: BLACKOUT #1: Co je to blackout? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.09.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

BLACKOUT #1: Co je to blackout?


Pod pojmem blackout se skrývá rozsáhlý výpadek dodávek elektrické energie, jehož důvodem může být porucha elektrárny či selhání přenosové soustavy. V nedávné době postihly rozsáhlé blackouty například Turecko nebo Holandsko. Kdy se jedná skutečně o blackout a jak přesně tento termín definujeme, se dozvíte v prvním díle seriálu BLACKOUT.
Autorský článek, ze dne: 10.09.2015



Tímto pojmem označujeme rozsáhlý výpadek dodávek elektrické energie na velkém území po dobu desítek hodin nebo dnů, který zasáhne velké množství obyvatel. Takový výpadek může nastat zejména v důsledku mimořádné události v přenosové soustavě.

V případě, že se jedná pouze o lokální výpadek (např. část města), popř. je-li obnovena dodávka elektrické energie v řádu desítek minut až hodin, nejedná se o blackout. Informace, že se jedná o skutečný blackout se všemi možnými důsledky a dopady může veřejnost obdržet postupně, se zpožděním - dle vývoje situace. Délku trvání do obnovy dodávky energií nelze s určitostí předvídat.

Tento článek vyšel také v časopise Elektrotechnika v praxi.



Jak vypadá cvičný blackout v Dukovanech? Sledujte tento videoklip:



TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.