Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Biopharm, ústav uprostřed lesů, napájí slunce (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.08.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Biopharm, ústav uprostřed lesů, napájí slunce


Biopharm, ústav uprostřed lesů, napájí slunce
Když vstoupíte do areálu společnosti Biopharm, nepotřebujete průvodce a dlouhé vysvětlování. Stačí se dívat kolem sebe a vidíte, jak lze chránit životní prostředí. Ústav leží uprostřed lesů a šetrný, citlivý vztah k přírodě je zřejmý na každém kroku ...
Komerční sdělení, ze dne: 21.08.2009

O akciové společnosti Biopharm mnohé napovídá druhá část jejího názvu - Výzkumný ústav biofarmacie a veterinárních léčiv. Výzkum a vývoj je profilovou činností, přinesl společnosti v uplynulých letech řadu odborných úspěchů a evropských patentů. Pro ekonomickou prosperitu by to však bylo málo. Proto se nedílnou součástí aktivit ústavu stala výroba a obchod a velmi významná oblast farmakologických služeb.

Pro instalaci fotovoltaického systému (FVS) se rozhodli především z ekonomických důvodů. "Prvotní motivací byla reakce na trvale rostoucí ceny energií. Rozhodli jsme se využít podporu výkupních cen energií z obnovitelných zdrojů," vysvětluje ředitel společnosti Ing. Jan Byrtus.

Na doporučení instalační firmy Baghirra umístili fotovoltaický systém do budovy mísírny medikovaných přípravků. Její střecha měla vhodnou polohu i sklon. Navíc jim toto řešení pomohlo stabilizovat výnosy z mísírny v průběhu celého roku. Medikované speciální směsi pro lesní zvěř jdou na odbyt především v zimních měsících, fotovoltaika by pak měla být přínosem od dubna do října.
Fotovoltaický systém byl připojen k síti na začátku tohoto roku. Na střeše byla pomocí upevňovacích konzolí uchycena typová nosná konstrukce z duralových profilů, k ní pak připevněno celkem 150 fotovoltaických panelů (typ Solartec SG-180 5Z). Jmenovitý výstupní výkon panelu činí 180Wp při napětí 36V DC (intenzita slunečního záření 1.000W/m2), rozměry 1.637x855x35mm, hmotnost 17kg a instalovaný celkový výkon panelů 27.000Wp.

Střídače Fronius
Panely jsou zapojeny sérioparalelně (vždy 10ks v sérii), aby bylo možné získat potřebné pracovní napětí pro střídače. Výstup panelů byl pomocí solárních vodičů přiveden na vstup pěti síťových střídačů Fronius lG 60 (maximální účinnost 94,5%, maximální výstupní výkon 5.000W).

Střídače Fronius patří mezi nejvýkonnější a uživatelsky nejpřátelštější výrobky v oboru solární techniky. S jejich pomocí lze dosahovat neustále vynikajících zisků energie, a to i na místech s nízkými hodnotami slunečního záření. Zaručují maximální využití každého slunečního paprsku, pracují spolehlivě a bez výpadků, jejich koncepce umožňuje dlouhou životnost, jsou bezpečné a ekologicky vyráběné.

Instalace fotovoltaického systému následovala po změně ve vytápění. Elektřinu vystřídaly plynové kotelny v jednotlivých budovách. Jak poznamenává Ing. Byrtus, jde o součást dlouhodobého úsilí společnosti o harmonickou koexistenci s okolním prostředím. Při hodnocení čtyřměsíčního provozu FVS a jeho ekonomického přínosu je ředitel zdrženlivý a dodává, že po létě budou v tomto směru určitě moudřejší.

Bohumil Křivda, Fronius Česká republika, s.r.o.
Převzato z časopisu All for Power

Více o časopisu All for Power zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
AF POWER agency a.s. - Thámova 166/18, Praha 8 Karlín - - stanislav.cieslar@afpower.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.