Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Bezpečnostní značky nouzového osvětlení (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.05.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Bezpečnostní značky nouzového osvětlení


Bezpečnostní značky nouzového osvětlení
Pokud umísťujeme bezpečnostní značky nouzového osvětlení měli bychom se řídit základními pravidly. Známe je opravdu dobře? Každá taková značka by měla být viditelná, tedy osvětlená. Jak má být osvětlena plocha značky aby byla viditelná? Jas se měří pro každou barvu povrchu značky kolmo k jejímu povrchu v místech o průměru větším než 10mm podle normativní přílohy A této normy ČSN 1838:2000 ...
František Kosmák, ze dne: 15.05.2012


Bezpečnostní značky
Pro nouzový únik a první pomoc musí splňovat tyto požadavky:

  1. Musí být osvětleny na 50% požadované hodnoty do s a na plnou požadovanou hodnotu do 60s.
  2. Barvy musí odpovídat požadavkům ČSN ISO 3864(01 8010):1995-11 Bezpečnostní barvy a bezpečnostní značky, která platí souběžně s novou ČSN ISO 3864-1(01 8011):2003-12-Grafické značky – Bezpečnostní barvy a bezpečnostní značky – Část 1: Zásady navrhování bezpečnostních značek na pracovištích a ve veřejných prostorech.
    Barva zákazu: červená, barva výstrahy: žlutá, barva příkazu: modrá, barva upozornění: zelená.
    Pro označování nouzových svítidel a bezpečnostních značek a tabulek se používá barva zelená.
  3. Jas kterékoliv plochy bezpečnostní barvy značky musí být nejméně 2cd/m² ve všech důležitých úhlech pohledu.Poměr maximálního a minimálního jasu v bílé nebo v bezpečnostní barvě nesmí být větší než 10:1. Poměr jasů  L/bílý a L/barevný nesmí být menší než 5:1.
  4. Vzhledem k tomu, že značka s vnitřním osvětlením je rozeznatelná na větší vzdálenost než značka s vnějším osvětlením o stejných rozměrech, stanovuje se maximální pozorovací vzdálenost podle následujícího vztahu:   

d = s x p
kde:    d    =    pozorovací vzdálenost,
           s    =    konstanta 100 pro značky s vnějším osvětlením a 200 pro značky s vnitřním osvětlením,
           p    =    výška piktogramu.


Měření osvětlení a jasu
Jas se měří pro každou barvu povrchu značky kolmo k jejímu povrchu v místech o průměru větším než 10mm podle normativní přílohy A této normy ČSN 1838:2000. Všechny osvětlenosti se musí měřit přístrojem s kosinovou korekcí a všechny jasy měřidlem se spektrální křivkou citlivosti V( λ). Tolerance chyby měřícího přístroje nesmí přesáhnout 10%. Měření je možno provádět až do výšky 20mm nad podlahou.U nouzového osvětlení prostorů s velkým rizikem se osvětlení prostorů měří na pracovní rovině.

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 51

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.