Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Bezpečná elektrotechnika Václava Honyse


Document Actions
Bezpečná elektrotechnika Václava Honyse
Digitální reprint původního díla českého legendárního elektrotechnika Václava Honyse. Bezpečnostní pravidla při práci na elektrických zařízeních stojí sice na stále stejném principu, ovšem podání takové problematiky se liší podle autora. Václav Honys byl pro jednu z elektrikářských generací otcem školitelem. Svými analogickými příběhy dokázal upoutat většinu posluchačů, protože vycházel ze své skutečné praxe. Pohledem na obsah této publikace je zřejmé, že se podobný sloh jen tak opakovat nebude.
Miroslav Minařík, ze dne: 22.11.2021


Doba se mění, i my se měníme. Doba, kdy jsme se učili pouze z papíru je nenávratně pryč. A pryč je také představa, že knihu, kterou autor píše, budou číst především elektrotechničtí "srdcaři". Bezpečnost práce neznamená jen pracovat podle předem stanovených pravidel. Pokud pravidla nejsou, zbývají znalosti a intuice.



V úvodu knihy se dozvíme historické informace o elektrifikaci v českých zemích. Ale zmínka o elektrifikaci brněnského Mahenova divadla, prvního elektrifikovaného divadla v Evropě tam chybí. Ovšem počátky bezpečnostních pravidel autor uvádí pečlivě, již z doby končící rakouské monarchie. Některé pasáže vysvětlující vznik technických norem by se měly opakovat stále. Dnešní populace k normalizaci a užití těchto doporučení přistupuje zcela jinak než tomu bylo v dobách zrodu předválečného Elektrotechnického svazu českého.


Co se v knize dočteme?
  • Vývoj elektrotechniky a bezpečnostních rizik
  • Problematika bezpečnosti elektrických zařízení
  • Vzájemné vlivy elektrického zařízení a okolí
  • Fyziologické účinky elektřiny a ochrana před nimi
  • Požár a výbuch způsobené elektřinou a ochrana před nimi
  • Nebezpečné přechodné jevy
  • Nebezpečí vzájemného působení elektrických obvodů a ochrana před ním
  • Ověřování bezpečnosti elektrických zařízení
  • Bezpečnost elektrických zařízení v některých oborech


Namátkově z knihy ...
Kdo, kdy neslyšel například o "pětibodovém postupu", tak se o podobných detailech Václav Honys nezapoměl zmínit. A pamětníci také vzpomenou na tabulku prostředí ... Proč nulování nebylo tak oblíbené ... netradiční tabulka IP krytí ... špatné spoje hliníkových vodičů ...


Proč mít tuto knihu rád?
Perem dnešních autorů by tato kniha mohla být i poloviční. Stručnost a věcnost očekávám od technické normy. Do knihy se chci začíst, tedy i když je technická. A tento letitý titul, přestože nejde o žádné novinky, je krátkými exkursy opravdu dobře čtivý.


Pro větší náhled kliknout!


Jak takovou knihu číst?
Asi se budu opakovat. Stejně jako zákon a normu. Studovat. Tedy rozebrat filozofii, návaznosti každého odstavce s vlastní praxí.

Kdo tuto knihu bude chtít číst?
Obvykle se vyjmenují profese a hotovo. Knihu si koupí mnozí elektrotechnici, ovšem kdo ji bude číst a opravdu poctivě, to je věštění z křišťálové koule.




 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

IN-EL, spol. s r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Ve světě elektrotechniky, kde aktualizace informací a praktických znalostí jsou klíčové pro bezpečnost a efektivitu práce, přichází kniha "Praktické pomůcky a tabulky pro elektrotechniky" jako praktický a důležitý zdroj pro profesionály i studenty. Tato příručka, uznávaná zkušenými elektrikáři pro svou ucelenost, aktualizaci a přístupnost, nabízí více než 20 pomůcek a je pravidelně aktualizována v souladu s nejnovějšími normami. S přidáním nových pomůcek a aktualizovaných informací, se kniha stává ještě cennějším průvodcem v praktickém světě elektrotechniky. Krátké pozastavení nad touto publikací naleznete zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933