Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Bezdrátová regulace podlahového vytápění RF Multiaktor pro topení/chlazení až 12 místností


Document Actions
Bezdrátová regulace podlahového vytápění RF Multiaktor pro topení/chlazení až 12 místností
Jak řešíte regulaci podlahového teplovodního vytápění? Nový multiaktor má velikou variabilitu nastavení. Čím regulujete samostatné větve vytápění? Nové produkty a řešení v moderní elektroinstalaci xComfort když se topná sezóna blíží! Bezdrátová regulace podlahového vytápění RF Multiaktor pro topení/chlazení až 12 místností ...
Komerční sdělení, ze dne: 22.02.2013
reklama

Vícekanálový multiaktor (CHAZ-01/12) je cenově zajímavé řešení pro řízení vytápění nebo chlazení až 12 nezávislých okruhů. Nejčastěji se používá pro regulaci podlahového teplovodního vytápění. Pro uživatele domu je největším přínosem možnost nastavení různých teplot v jednotlivých místnostech (max. 12) a navíc v požadovaném čase. Ne vždy se musí topit po celý den na stejnou teplotu - lze nastavit různou teplotu pro ranní vstávání, v průběhu dne když nejste doma, při příchodu z práce, pokud jste na nákupech, pro pohodu u televize a v noci (teploty Den, Útlum, Noc). Pokud se tento způsob řízení zkombinuje také s ovládáním zdroje tepla (kotel, čerpadlo) a přítomností osob v domě, takto navržená regulace velmi výrazně sníží provozní náklady na vytápění až o 20-30% a přesto zajistí tepelnou pohodu po celý den.

Pokud je v domě instalováno také chlazení, výstupy multiaktoru mohou regulovat tyto větve. Každý výstup multiaktoru se konfiguruje samostatně DIP přepínačem a to dle způsobu použití pro topení nebo chlazení, příp. současně pro topení a chlazení. Multiaktor se instaluje na DIN lištu do rozváděče teplovodního rozdělovače společně s termoelektrickými hlavicemi 230V (CHVZ-01/01), které "přiškrcují" ventily a řídí tak průtok jednotlivých větví.




Řízení hlavic 230V je reléovými výstupy s PWM regulací.

Nestane se, že např. díky velké akumulační ploše rozsáhlé místnosti, dojde k přetopení! Celkem je k dispozici 12 výstupů, na které lze připojit max. 14 termoelektrických hlavic 230V. Na výstupy 1 až 5 a 8 až 12 lze připojit pouze jednu hlavici, na výstupy 6 a 7 dvě hlavice v paralelním zapojení - využije se např. pro místnost s několika topnými okruhy. Z hlediska kabelových rozvodů je nutné do rozváděče přivést pouze napájecí kabel 230V – veškeré další ovládání už může být navrženo bezdrátově.


Komunikace - možnosti ovládání

Multiaktor je vybaven RF interním přijímačem, který zajišťuje bezdrátovou komunikaci s nadřazenou řídící jednotkou Room Manager, Home Manager nebo xComfort  Interface (LAN, USB). Pokud řídící jednotka není instalována, multiaktor může být řízen přímo RF pokojovými termostaty PWM, ale bez možnosti časového nastavení. Přepínání provozního režimu topení/chlazení je zajištěno RF binárním senzorem (tlačítko, binární vstup). Pokud je aktivován jeden z dvanácti výstupů, vzniká požadavek na aktivaci čerpadla, příp. zapnutí zdroje vytápění. Oběhové čerpadlo, příp. kotel, může být aktivováno dvěma způsoby. Reléovým kontaktem multiaktoru (200 W) s kabelovým připojením nebo rovněž bezdrátově – spínacím aktorem CSAU. Multiaktor je vybaven rovněž externím kontaktním vstupem pro připojení senzoru rosného bodu. Chlazení se automaticky přeruší, pokud lokální RF senzor nebo tento kontaktní vstup je rozepnut. Tím se zabrání nežádoucí tvorbě kondenzátu.


 

Multiaktor je vybaven rovněž bezpečnostními prvky - v zimním režimu je vždy aktivní protimrazová ochrana, v letním provozu zase nechybí jednou týdně automatická údržba ventilů proti zalehnutí. Na LED diodách jsou indikovány provozní režimy (regulace nebo programování) a případné poruchy, jako jsou vybité baterie v pokojových termostatech, slabý signál při komunikaci s termostaty a nouzový režim – pokud multiaktor neobdržel během posledních 3 hodin žádný signál. Vytápění je možné ovládat vzdáleně pomocí SMS, na konci letošního roku se dočkáme rovněž ovládání z chytrých telefonů, případně dotykových tabletů (Basic Controller s TCP/IP komunikací).

Pokud je multiaktor instalován do ocelového rozváděče, je doporučeno vždy použít RF externí anténu (CKOZ-00/12) s délkou propojovacího kablíku 1 m. PVC krabici pro umístění externí antény je tedy nutné umístit v blízkosti rozváděče.


Multiaktor je vhodný i pro další zdroje vytápění

Pro vytápění domu teplovodními radiátory je nejsnadnější na otopná tělesa nainstalovat RF bezdrátové hlavice (CHVZ 01/03) s bateriovým napájením a motorickým pohonem. Instalace je v tomto případě možná za plného užívání bytu bez většího nepořádku, jelikož není třeba žádných nových kabelů. Odpůrci baterií ocení možnost využití vícekanálového multiaktoru rovněž pro řízení teplovodních radiátorů. Je nutné ovšem připravit kabelový rozvod - řešení je tedy vhodné zejména pro novostavby. Do každé místnosti se vede z rozváděče k radiátoru ovládací kabel, kterým se bude spínat termoelektrická hlavice
230V. Obdobně lze připravit rozvod pro vytápění s topnými elektrickými konvektory, vzhledem k zatížení výstupu multiaktoru (max. 1A) je nutné do rozváděče doplnit instalační relé 230V a dimenzovat tak spínání dle topného výkonu radiátoru
či elektrického podlahového topení (u elektrické podlahovky je nezbytné instalovat regulaci se senzorem teploty).   


Dva způsoby řízení - kdy použít centrální jednotku?

Jak již bylo zmíněno, ovládání hlavic 230V je plynulé. Využívá se pulzně šířkové regulace (PWM ) s časovým spínáním hlavice. Teploty pro vyhodnocení jsou do multiaktoru zasílány z centrální jednotky (pokud je instalovaná), anebo přímo z prostorových termostatů PWM. Každých 15 minut, což je jeden regulační cyklus, multiaktor vyhodnotí požadovanou a skutečnou teplotu v každé místnosti zvlášť. Pokud je rozdíl příliš velký, ventil se otevře na max. 12 minut. Když se rozdíl teplot zmenší, doba zapnutí se zkracuje až na 1 minutu a ventil je takřka zavřený.

  • Pro regulaci doporučujeme použít řídící jednotku (HM, RM). Požadované teploty (Den, Noc, Útlum) se dle časových plánů zadávají centrálně na jednotce a společně s naměřenou teplotou v místnosti se hodnoty odesílají do multiaktoru pro regulaci příslušného výstupu. Obdobně jsou přenášeny požadavky na změnu provozního režimu, např. při aktivaci odchodového RF nástěnného tlačítka nebo při zabezpečení.

  • V případě, že je vyžadováno vytápět místnosti po celý den na jednu teplotu a bez časových omezení - centrální jednotka nemusí být instalovaná. Regulace zajišťuje nepřetopení místnosti nad požadovanou teplotu. V tomto případě je ale nezbytné instalovat pouze nové typy RF pokojových termostatů s PWM regulací - CRCA-00/06 nebo CRCA-00/07 s vlhkoměrem. Teploty multiaktor obdrží přímo z prostorových termostatů. Nastavení požadované teploty je možné kolečkem na termostatu nebo i posuvným přepínačem pro změnu teploty den/noc (pokud je instalováno také chlazení, přepínač lze naprogramovat pro přepnutí režimu topení/chlazení).
 

Nastavení funkcí - programování

Pro programování doporučujeme použít nový sw MRF 2.15, který dokáže pro multiaktor nastavit řadu užitečných funkcí. Pokud není vyžadována centrální řídící jednotka (HM, RM), přiřazení RF pokojového termostatu k příslušné zóně multiaktoru lze provést bez PC. Nastavení se provede v tzv. basic módu pouze šroubovákem obdobně, jako když
se páruje RF tlačítko k aktoru.



NOVÉ USB/RF komunikační rozhraní pro xComfort

Už je to tady! RF komunikační interface v provedení "flešky" - bez baterií, kabelu a nutnosti RS232/USB převodníku a za výrazně nižší cenu, než stávající interface! A co je nejdůležitější - lepší komunikační dosah při skenování!



Minule jsme vás informovali o novince, která montážním firmám opět o něco více zrychlí práci s Eaton RF systémem. Od září jsou v prodeji dva odlišné interface, které jsou velmi podobné. Každý ale nabízí různé funkce:

  • CKOZ-00/13 - RF interface pro nastavení komfortních funkcí – tzv. parametrizační interface, je určen montážním firmám. Bez tohoto zařízení nelze na 100% využít všechny funkce RF systému – mimo jiné umožňuje vyhodnotit kvalitu signálu mezi komponenty a nastavit routing, pokud je třeba. Máte starý RS232 interface? Kontaktujte nás, za výhodnou cenu vám nabídneme nový USB interface.
  • CKOZ-00/14 - RF vizualizační a komunikační interface – umožní vzdálené ovládání z nadřazených systémů třetích stran (Control4, xControl, xDesktop, iRidium Mobile ...), stejně jako ECI-LAN s komunikací po ethernetu. Interface má nyní resetovací tlačítko pro výmaz RF zařízení. Interface je určen uživatelům systému xComfort, kterým umožní vzdálené ovládání a dohled nad svým domem.
Pro použití obou rozhraní je vyžadován sw MRF 2.15 CZ, počítač si sám najde USB/RF interface a přiřadí si jej k portu.  


Jaromír Pávek
Produktový manažer xComfort


Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 55
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.

 

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
KOPOS Kolín dodává unikátní výrobek na trhu - praktické elektroinstalační lišty ELEGANT, které na trhu nabízí jako jediný výrobce. Vaše kabely vedené na stěnách s nimi budou v přehledném, bezpečném a především elegantním kabátě ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933