Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Bezdrátová elektroinstalace xComfort (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.07.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Bezdrátová elektroinstalace xComfort


Bezdrátová elektroinstalace xComfort
První seznámení s bezdrátovou systémovou elektroinstalací, která poskytuje služby a komfort jako systémy drátové. Co vše poskytuje? Nač ji připojíme? To jsou asi bežné otázky. Ale pokud o tomto systému nevíme tolik, nepředbíhejme zbytečně rychle. Než se pustíme do detailů, rozmysleme si, co vše opravdu potřebujeme. Tedy co bude za to stát. A až pak přidat líbivé, lehce postradatelné funkce. Alespoň tak to vidím z pohledu uživatele tzv. chytré instalace už více než deset let ...
Filip Horáček, ze dne: 16.07.2020



Podobně jako kolegové i já vidím všude kolem nás chytré a inteligentní systémy. Jako člověk s těmito systémy pracující se musím od podobných označení distancovat. Jde o algoritmy vytvořené a vložené člověkem. Ty jsou pak pouze užívány konkrétním hardwarem. Nic víc. Ale pojďme se podívat na bezdrátový xComfort.


Pro více informací kliknout!

Koncový spotřebitel se zprvu dívá na funkce a služby, které vybíraný systém nabízí. Pokud to hodně zjednodušším, pak renomované systémy nabízí stejné možnosti, ovšem za odlišných podmínek. A protože potřeby uživatele a koneckonců i stavba samotná je z většího podílu originálem, nelze paušálně tvrdit, že je některá systémová instalace lepší nebo horší.

První, co je od všech (tedy od těch seriózních) systémových elektroinstalací odlišné, je bezdrátová sběrnice. Možná to někdo takto nazvat nechce, ovšem jako příměr to není zase tak technicky od věci. A to je právě hybný moment rozhodování. Pokud plánujeme automatizaci v domě, kde sběrnice není a být z jakéhokoliv důvodu nemůže, pak přichází na řadu bezdrátové řešení. A vůbec nejde o "z nouze cnost"!


Pro více informací kliknout!


S čím můžeme například počítat?
... bezdrátové ovládání osvětlení a spotřebičů, zónové řízení vytápění a chlazení, automatické zastiňování dle venkovních parametrů, nižší spotřeba energií díky monitorování spotřeby, propojení všech technologií - vytápění, chlazení, rekuperace, zastínění, závlaha, zabezpečení apod., ještě více bezpečnostních funkcí, bezdrátové vypínače a termostaty lze přemístit, funkci vypínače lze libovolně změnit, jednodušší instalace s menším množstvím kabelů, dálkové ovládání pomocí smartphonu, tabletu, nebo počítače přes webové rozhraní ...

Asi každý seriózní systémový integrátor
navrhuje klientovi sestavu na základě jeho potřeb, nikoliv možností, které daný systém poskytuje. Proto se zde nechci zbytečně zastavovat nad něčím, pro nás techniky, již běžným.


Pro více informací kliknout!


Co vše mne zajímá u systémových instalací?
Jak jsem uvedl, systémy, které společnost, pro kterou pracuji, instalovala, mají v podstatě funkce stejné. Pro mne je důležitá reference, historie dodavatele a řekněme prognóza co bude se systémem za deset let. Zda jde o centrální či decentrální řízení, je rozhodující spíše v jiných objektech než rodinných domech. Zda metalická či bezdrátová sběrnice taktéž. Co za spotřebiče mohu připojit. Čím a jakými prvky lze elektroinstalaci ovládat. Asi bych dokázal vyjmenovat otázek daleko více, ovšem příliš dotazů najednou rozmlží rozhodování a tak se vždy soustředím především na ty základní.

Ovládání mobilním telefonem
je sice dobrou možností, ale pouze tehdy, pokud jde opravdu o alternativu. Xomfort nabízí možnost využití stávajících ovladačů, displeje na zdi i mobilního telefonu.

Ale dál už je to jiná kapitola. V dalším článku se podíváme na detailnější podrobnosti ...

Pokud vás zajímají základní informace o bezdrátovém xComfort, můžete listovat a prohledávat zde v redakční knihovně!





TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Eaton Elektrotechnika s.r.o. - Komárovská 2406, Praha 9 - 267 990 411 - ElektrotechnikaCZ@eaton.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.