Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Přítomnost a budoucnost elektrického vytápění


Document Actions
Článek
elektrické vytápění – virtuální realita a skutečnost praktické zkušenosti s elektrickým vytápěním současný  a předpokládaný budoucí vývoj v okolních zemích a  v ČR
ze dne: 18.12.2000
reklama

1) Elektrické vytápění – virtuální realita a skutečnost
Silná  mediální kampaň v posledních pěti letech úspěšně utvrdila  veřejnost, že elektrické vytápění a zejména potom tzv. „přímotopy“  jsou zavrženíhodným  , velmi drahým a do budoucna neperspektivním  způsobem vytápění.  Soustavné  zdůrazňování  zvyšování cen elektřiny  a  taktní mlčení o vývoji cen ostatních energií vyvolalo obraz virtuální reality velmi vzdálené skutečnosti.

Graf č. 1   Porovnání vývoje cen  energií  v domácnostech od roku 1990

Věrohodnost  této virtuální realitě dodávají ,bohužel,  i některé  renomované  odborné časopisy, které v  rámci různých populárních srovnání nákladů na jednotlivé typy vytápění zcela pomíjejí  nejen  výjimečnou  regulovatelnost   zejména  elektrických  přímotopných  soustav  ale  i   další výhody plynoucí  pro  jejich uživatele  např. z možnosti čerpání tzv. nízkého tarifu elektrické energie i pro ostatní spotřebu domácnosti  , či v  nízkých pořizovacích nákladech . Přitom měření prováděná odbornými firmami i v rámci  programu OSUE ( Odborné skupiny pro užití elektrické energie) prokazují  snížení energetické náročnosti  po zavedení elektrického vytápění  o   cca   40%  oproti CZT.

Graf č.2   Porovnání energetické náročnosti sledovaného objektu Beskydská 4 po zavedení elektrického vytápění.

Prakticky u všech dlouhodobě  sledovaných a vyhodnocovaných  objektů  se  roční  spotřeba  energie  na  m2  vytápěné  plochy pohybuje v rozmezí  0,30 – 0,45 GJ  a je tak o 40 – 50% nižší než je  průměr ČR (cca 0,8 GJ/m2,rok). Tato skutečnost je naprosto opomíjena a argumenty příznivců teoretických propočtů vycházejících z tzv. průměrné spotřeby energie na vytápění průměrné bytové jednotky či rodinného domku  jsou stále tytéž : „ Nejsme schopní do teoretických propočtů zapracovat vliv špatné regulace , vysokých ztrát v rozvodech, celkové neefektivnosti, či nevhodně zvoleného způsobu vytápění“.  To je sice pravda, ale na druhé straně tak nerespektováním obvyklého stupně regulovatelnosti a tedy i energetické efektivnosti jednotlivých topných soustav napomáhají  vytvářet nepravdivý obraz nemající oporu  ve  skutečně  dosahovaných a naměřených hodnotách.

Ukažme si typický případ :
Zcela běžně je v různých statích  uváděna energetická roční spotřeba průměrného bytu 40 GJ a rodinného domku 100 GJ , prostým a jednoduchým přepočtem těchto jednotek na kWh potom spolu s autory docházíme  k  ročním spotřebám  elektrické energie  na vytápění  v těchto  objektech , které jsou na úrovni 11 223  respektive 28 058 kWh / rok.  Jaká je však realita podložená statistikou  můžeme  sledovat v přiložené tabulce.

Tab č.1 Oficiální tarifní statistika ČEZ a REAS ( doplněno FENIX )

Sazba BP Počet odb. Celk. spotř Spotř/místo

Z toho top.

Cena

Celk. Kč/rok

Top. Kč/rok
 Rok

Ks

MWh

kWh/odběr

kWh/odběr

Kč/kWh

Kč/odběr

Kč/odběr

1994

126170

1799319

14262

9983

0,51

7274

5092

1995

219552

3115443

14190 9933

0,56

7946

5562

1996

247388

4343703

17558 12291

0,62

10886

7620

1997

281722 4410928

15657

10960

0,75

11743

8220

1998

264819

3882302

14660

10262

0,94

13780

9646

1999

256115

3826625

14942

10459

1,23

18379

12865

Z předchozí tabulky je zjevné , že spotřeba energie na odběrní místo se v horizontu posledních pěti let  mění jen nepatrně  (často je totiž i v odborných článcích zmiňován  trend  odpojování elektrického přímotopného vytápění vzhledem k rostoucím nákladům při současném dalším užívání  sazby BP. Je  tedy  vidět , že  i  pro  toto  tvrzení  chybí ve statistice opora) .

Průměrná spotřeba elektrické energie na jedno odběrní místo tak dle ročenky činila cca  14 900 kWh/rok, z toho na  vlastní vytápění cca  10 459 kWh. Vzhledem k tomu, že z praxe opět víme, že elektrické vytápění se více využívá v objektech typů  RD a větších bytů , je zcela zřejmý rozpor mezi skutečnou , statisticky doloženou spotřebou el. energie (v jednom odběrním místě cca 10 459 kWh/rok) s údaji získanými teoretickými  propočty (cca 20 000 kWh/rok)  .

I když  jak je vidno z předchozích údajů  docházejí tvůrci různých teoretických propočtů  ve svých  úvahách  téměř k dvojnásobným  spotřebám  elektrické energie než je statistikou doložená realita , největšího omylu a  mystifikace se povětšinou dopouštějí až při  vlastním vyhodnocení nákladů na energie. Téměř bez výjimky  je opomíjena skutečnost , že  pro vytápění nemůže být  z technických důvodů používána el. energie v tzv. vysokém tarifu a k hodnotě spotřeby el.energie tak musí být přiřazována výhradně hodnota  tzv. nízkého tarifu.  Významně je zkreslován i vliv tzv. stálého měsíčního platu  na náklady na vytápění tím, že je celá hodnota přičítána právě k nákladům na vytápění , přitom opět z tarifní statistiky můžeme lehce zjistit, že značná část výše tzv. stálého platu padá na neutralizaci dopadu zvýhodnění tarifu el.energie pro ostatní spotřebu domácnosti a pouze  zbytek, tedy 44 % (RD) až 66% ( malé byty) vstupuje do  nákladů na elektrické vytápění. 

Pokud bychom se pokusili zobecnit předložené údaje , docházíme k následujícím výsledkům:

Tab č. 2   Porovnání spotřeby energie a nákladů na elektrické vytápění z tarifní statistiky a z teoretických  výpočtů

Spotřeba energie a náklady na elektrické vytápění

Průměrný

 
 

Byt (80m2)

 RD ( 120 m2 )

Statistická spotřeba el.energie (kWh/rok)

8 000

16000

Teoretická spotřeba el.energie (kWh/rok)

11223

28058

Statistické náklady na vytápění Kč/rok *

9997

17200

Statistické náklady na vytápění Kč/rok **

11200

22400

Teoretické náklady na vytápění Kč/rok

18433

33733

* údaje jsou uvedeny po tzv. neutralizaci ostatních výhod – tedy po srovnání nákladů na ostatní spotřebu  elektrické energie  v domácnosti  vybavené elektrickým přímotopným, či  jiným topným systémem 
(V případě bytu zahrnuto do nákladů na vytápění 66%  tzv. stálého platu a v případě RD je to 44%  těchto nákladů – údaje vycházejí z tarifní statistiky sazby B)

** přepočet vychází ze statistických průměrných cen el. energie a nižší náklady na ostatní provoz domácnosti zde tedy nejsou zahrnuty.

Z předchozí tabulky je zřejmé , že tzv. teoretické propočty nemají žádnou oporu ve statisticky doložených výsledcích a v následujícím grafu si můžeme  tyto hodnoty srovnat i s praktickou aplikací.

Graf č. 3 Vyhodnocení celkových  nákladů na energie a na vytápění ve sledovaném objektu Beskydská 4

Vzhledem k průměrné velikosti bytu cca 56 m2 je vidět , že i v této aplikaci se prakticky naměřené hodnoty  blíží  více  statistickým , než  tzv. teoreticky vypočteným  hodnotám z tab. č. 2

Zahrneme li do celkových nákladů domácností  nejen náklady na provoz topného systému a ostatní spotřebu energie domácnosti, ale  i náklady na prvotní investici vyjádřené ročním odpisem, získáváme již zcela jiný obraz  reality .

Graf č.4   Porovnání celkových  ročních  nákladů domácností -  Kč/ m2

2. Současný vývoj elektrického vytápění v okolních zemích
Již v roce 1999 se v západní Evropě začala  projevovat zvýšená poptávka po elektrických přímotopných systémech . Příčiny tohoto jevu můžeme  hledat v následujících  příčinách :

  • postupující  liberalizace  trhu  s  elektrickou energií přináší  snižování  cen  elektrické  energie (např.v SRN pokles cen  pro velkoodběratele až o 40 % a pro maloodběratele o cca 20% během jednoho roku)

  • prohlubující se ropná krize se projevuje nejen v růstu  cen nafty, benzínů a topných olejů , ale s časovým odstupem i obdobným růstem ceny zemního plynu.

  • nepříznivý vývoj  evropské měny k  USD  ve kterých  probíhá většina obchodních operací

  • v komoditách  ropy , topných olejů a zemního plynu

  • s pokrokem ve stavebnictví a s klesající energetickou náročností  budov hrají stále významnější roli nejnižší pořizovací náklady elektrických topných systémů

  • rostoucí vybavenost domácností elektrickými spotřebiči přináší uživatelům elektrického přímotopného vytápění další výhody  v podobě jejich levnějšího provozu

Graf č.5  Změny celkových nákladů na  pořízení, provoz a údržbu topných  systémů v SRN

3.  Předpokládaný vývoj v ČR
Vzhledem k předpokládané liberalizaci trhu s elektrickou energií v České republice od roku 2002, úspěšnému uvedení JE Temelín do provozu , závratnému  růstu cen ropy a ropných produktů  i  značnému přebytku elektrické energie v našem regionu   , lze očekávat  opětovný nárůst zájmu o elektrické vytápění.

Tomuto trendu bude  zcela jistě pomáhat i politická vůle těch  politických sil, které  znepokojuje naše  neúměrná závislost na energetických zdrojích pocházejících  většinou z politicky i ekonomicky nestabilních oblastí. Nezbytná deregulace cen energií v sektoru domovního maloodběru  může vést  v případě naplnění scénářů předpokládaného dalšího vývoje cen ropy , ropných produktů  a zemního plynu až  k  sociálním nepokojům. Lze tedy očekávat , že uvedené skutečnosti spolu se  zájmem  o udržení zaměstnanosti v ČR   naleznou paradoxně  odezvu i v politické podpoře  tohoto vytápění  a to i přesto, že jeho ústup v druhé polovině  tohoto desetiletí byl vyvolán ryze  politickými  a  nikoliv  ekonomickými důvody.

Následnou stabilitu systému a neopakování situace 90.tých let by potom ve středně a dlouhodobém  horizontu mělo přinést vymanění  sektoru elektro energetiky  z  přímého vlivu státu a jeho úředníků..

 Zajímavý , prakticky okamžitý, impuls  tomuto  procesu může znamenat i připravené vydání nových  tarifů elektrické energie  pro domácnosti , kde s nejvyšší pravděpodobností dojde k výrazné podpoře tzv.  elektrických smíšených  topných soustav,  zavádění elektrického vytápění v rekreačních objektech, přímotopných soustav s tepelným čerpadlem, či k významné podpoře decentralizovaných přímotopných  soustav  v objektech s  nízkou energetickou náročností – rozšířením  počtu tzv. jističových  sazeb  a snížením  minimálních hodnot  hlavního jističe. 

Vzhledem k tomu, že v bytové výstavbě bude trend  snižování energetické náročnosti stále více dominovat, lze očekávat  , že se elektrické přímotopné vytápění vzhledem ke své bezkonkurenční energetické náročnosti, nejnižším pořizovacím nákladům  a  velmi levné a přesné regulaci opět stane zajímavou a využívanou alternativou stále dražších systémů spalujících neobnovitelné  energetické zdroje  na bázi ropy.  

Svozil Cyril, Fenix Group a.s , tel. 0645- 495304, fax 0645 – 495303, Email.  cs@fenixgroup.cz 

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933