Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Pozor na rutinérství (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.11.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Pozor na rutinérství


neca_jit8m.jpg
Smrtelný úraz pracovníka energetiky, který prováděl běžnou činnost, ovšem opomněl na ostražitost a doplatil na to životem. Opravdu je dobré v případě práce pod napětím mít "čistou hlavu"!
Jaroslav Nečas, ze dne: 11.11.2002

Majitel staršího zemědělského objektu na Havlíčkobrodsku se rozhodl pro špatný technický stav nemovitosti provést jeho demolici.

Obrátil se proto na místní energetický podnik (služebnu) a požádal o zrušení vrchní přípojky. Současně požádal energetiky o zvážení rizika ohrožení pracovníků provádějící demontáž střechy možností dotyku elektrického vedení 400V, které vedlo v těsné blízkosti střechy a napájelo nedaleko stojící farmu. Na místo práce se dostavili 2 pracovníci energetiky, aby bezproblémově provedli zrušení přípojky z vysokozdvižné plošiny – na podvozku Rover.

Pracovník pracující z koše plošiny zůstal v plošině ve výšce, zatímco se jeho kolega vzdaloval , aby mohl „ pohledem posoudit “ možné riziko vedení nad střechou. Musím připomenout, že přes ohrazení koše již byly připraveny izolační polyetylenové návleky, které se používají na izolování holého vedení pod napětím – za provozu.

Dnes už nezjistíme co se muži v koši honilo hlavou, zda-li spěchal, či měl nějaké jiné problémy,ale je faktem, že nevyčkal, ale sám započal provádět izolování vedení.

Energetika má pro tuto činnost vypracován přesný pracovní postup a muž byl mimo jiné i s tímto postupem prokazatelně seznámen a byl přezkoušen z teoretických i praktických znalostí. Tento postup pracovníků přikazuje použití OOPP – konkrétně dielektrických rukavic.

Dielektrické rukavice byly k dispozici, ale bohužel byly v kabině vozidla a muž v koši se neobtěžoval sjet s košem dolů,vystoupit, vzít si dielektrické rukavice a opět se vrátit na místo práce.

Při namačkávání návleků holými dlaněmi došlo bohužel ke kontaktu holého vedení s dlaní pracovníka a došlo k průchodu proudu tělem.

Druhý pracovník, když usoudil, že je dostatečně daleko aby mohl posoudit možné riziko blízkosti vedení vůči střeše, otočil se a viděl , že jeho kolega bezvládně visí přes zábradlí plošiny.

Urychleně běžel zpět, cestou stihl přes vysílačku přivolat pomoc a po vyproštění kolegy z koše zahájil ihned oživovací pokusy, které ukončil až po příjezdu rychlé záchranné pomoci.

Bohužel všechny oživovací pokusy byly marné.


Detaily uvidíte po kliknutí níže v oblasti "Místní zdroje - příbuzné".

Ze strany společnosti nebylo šetřením zjištěno porušení žádných bezpečnostních předpisů.

Pro veřejnost připravil: Ing. Jaroslav Nečas, IBP Hradec Králové
 

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.