Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

BEN: SUPERPOHLED na SCHÉMATA a ZAPOJENÍ (2.)


Document Actions
BEN: SUPERPOHLED na SCHÉMATA a ZAPOJENÍ (2.)
Mít všechna schémata pohromadě je určitě praktická věc! Tento druhý díl je trošku vyšší kalibr. Pravděpodobně už nezajme tolik neodbornou veřejnost jako díl předchozí. Naopak odborníci tuto skutečnost přivítají. Podtitulek knihy je totiž "řídící, ovládací a bezdrátové prvky". Obsah je opravdu nadupaný souvislostmi. V přílohách nalezneme proudovou zatížitelnost vodičů a kabelů, tabulku měrného odporu kovů ...
Miroslav Minařík, ze dne: 11.06.2010


Je to dva roky, co mezi nás přišel Libor Kubica (BEN Technická literatura) a rozdal první díl elektrotechnických schémat. Vzpomínám si, jak tehdy někteří "staří ostřílení psi" ohrnovali nos nad základními zapojeními. "To je dobré pro učně ..." slyším, jako by to bylo včera.

Mít všechna schémata pohromadě je určitě praktická věc! Pokud jste elektrotechnik badatel, máte svou pracovnu ve které je kolem vás mnoho chytrých zdrojů (jako například u Petra Doležala zde), pak je tato kniha určitě další cennou perlou.


Pro větší náhled kliknout!

Tento druhý díl je trošku vyšší kalibr. Pravděpodobně už nezajme tolik neodbornou veřejnost jako díl předchozí. Naopak odborníci tuto skutečnost přivítají. Podtitulek knihy je totiž "řídící, ovládací a bezdrátové prvky". Již v úvodu autor oslovuje čtenáře "vážení kolegové ...". Tím nabývám pocitu, že kniha je určená pro elektrotechniky. Ovšem otočíte list a narazíte na informace určené především spotřebitelům. Jak šetřit energií není v byznys plánu toho, kdo se zabývá návrhem, či instalací toho, co je předmětem obsahu knihy.


Pro větší náhled kliknout!

Co tedy v knize nalezneme?
Spínače nízkého napětí, plovákové a tlakové spínače, zapojení elektroměrových rozvaděčů, zapojení stykačových kombinací, svodiče přepětí nízkého napětí, regulátory časovače a ovládání žaluzií, bezdrátová ovládání ... Prakticky všechna zapojení, která hledají kutilové. Naštěstí schémata jsou kreslena jako liniová, což není každému tak jasné.
U každého schématu je pěkně (opět technicky) popsán funkční postup.


Pro větší náhled kliknout!

Obsah je opravdu nadupaný souvislostmi. V přílohách nalezneme proudovou zatížitelnost vodičů a kabelů, tabulku měrného odporu kovů (rezistivitu), barevné značení žil silových kabelů a vodičů, tabulku stupňů ochrany krytí IP (ovšem pouze základní), přehled patic světelných zdrojů, vysvětlení symbolů spotřebičů a přístrojů, vysvětlení symbolů klasifikace, popis významu energetického štítku.

Co se mi na knize líbí?
Předem se přiznám, že mám slabost pro knihy, které obsahují cenné know-how. I přes to, že z obsahu použiji málo, je pro mne inspirativním a poučným zdrojem vždy po ruce. Podobně jako slovníky, tak i schémata snižují vytápěný prostor mé pracovny. Kniha je velmi pěkně zpracovaná včetně názorných obrázků.

A co autor knihy?
Měli jsme v plánu se zveřejněním této recenze udělat i rozhovor s autorem Štěpánem Berkou. Ten bohužel nemá zájem o knize diskutovat. Inu zvykejme si na outsourcing. Vydavatelství  hledá autora. Autor dodá obsah. Dostane zaplaceno. A tím je byznys ukončen.

Co si o knize myslí ostatní?
Abychom si udělali lepší představu o této publikaci, založili jsme diskusní téma zde ...

Kolik kniha stojí?
Cena knihy je 359,-Kč. Lze ji objednat níže uvedeným formulářem (plus dobírka).

Mohu ji mít levněji?
Uživatelé verifikovaných účtů za knihu zaplatí o 15% méně.

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
BEN - technická literatura s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Máte potíže s příjmem digitálního vysílání? Nevíte jak zapojit váš starý televizor na DVB-T? Máme pro vás tip na knihu, která vás zasvětí do zvláštností příjmu DVB-T. Dozvíte se v ní praktické informace a rady, jak si s digitálním televizním vysíláním nejlépe poradit ...
Technická literatura BEN nechyběla se svým bohatým výběrem zajímavých odborných titulů ani na veletrhu ELOSYS v Trenčíně. Podívejme se, jakou novinku BEN na veletrh přivezl a o jaké tituly byl největší zájem ...
Přetížitelnost je násobek jmenovité hodnoty měřicího rozsahu, který měřicí přístroj snese bez poškození. Bude-li připojen na vyšší napětí nebo bude-li jím protékat vyšší proud, hrozí jeho přetížení a tepelné či mechanické poškození.
Jaká zařízení jsou určená k měření práce elektrického proudu? Jak tato zařízení můžeme rozdělovat a podle čeho? Na jakém principu fungují? Více informací zde...!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933