Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

BEČOV slaví 65. výročí od svého založení!


Document Actions
BEČOV slaví 65. výročí od svého založení!
Bečovské svorky asi netřeba představovat. Víte ale, jak se taková svorka vyrábí? Na proces výroby svorky ve zkratce se můžete podívat ve videospotu, také se dozvíte, jaké jsou v Bečově změny a co vše firma chystá k letošnímu 65. jubileu. Více informací zde ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 10.05.2010
reklama


ELEKTRO, v.d. v Bečově nad Teplou v roce 2010 slaví 65 let od svého založení a tak bylo velice vhodné se již zkraje roku seznámit se záměry, které český výrobce elektrotechnického materiálu má pro jubilejní rok nachystány. Navíc byl také na podzim 2009 dokončen investiční záměr týkající se logistiky a skladování hotových výrobků a proto byla návštěva na místě.

Bečov byl v polovině února pod sněhem jako celá ČR. Na rozdíl ale od mnoha jiných míst v republice je to v Bečově normální, i když letošní zima byla také zde vydatnější než několik let předtím. Oproti reportáži zhruba před třemi lety jsou tedy naše záběry méně barevně kontrastní, nicméně informací jsme se dozvěděli poměrně hodně.

Při zahájení exkurze po výrobním závodě jsme se nejdříve dotazovali na stav firmy s ohledem na celospolečenský problém – ekonomickou krizi. Elektro Bečov je jednou z firem, která nemusela propouštět a nemusela zkracovat pracovní týden či pracovní dobu a pevně věří, že tento stav vydrží až do konce zhoršené ekonomické situace. Existují dokonce provozy kooperačního charakteru, ve kterých se pracuje nepřetržitě (trojsměnný provoz). Výroba elektrotechnického charakteru nebyla výrazněji také narušena, částečný pokles prodeje v ČR, který je stále majoritní, doplnil prodej a dodávky na nové zahraniční trhy. Zajímavostí je, že Elektro Bečov neusiluje o vstupy na trhy západní Evropy, ale rozšiřuje svoje aktivity v zemích střední a východní Evropy, které považuje za potenciálně zajímavější. Velkým překvapením bylo zjištění o exotických exportních destinacích jako je Sýrie a Thajsko. Cesta k zákazníkům v těchto zemích byla spletitá, ale spolehlivostí a důvěrou v jednáních byl nakonec zákazník přesvědčen o výhodnosti spolupráce – ostatně i v ČR považuje partnerský vztah se zákazníkem Elektro Bečov jako za jeden z nejvýznamnějších aspektů.

Jak se změnila firma Elektro Bečov za poslední tři roky? Vnější pohled je zřejmý a je to dáno zejména pohledem na budovy – byly odstraněny staré expediční prostory a postavena nová hala.

Tato se skládá ze tří částí: první je montážní dílna, druhá je expedice hotových výrobků a třetí je sklad materiálu. Všechny části jsou vzájemně propojené a manipulace je tedy výrazně pohodlnější zejména mezi montážní dílnou (kde probíhá finalizace a balení) a skladem hotových výrobků. Na videospot z těchto míst se můžete podívat zde ...

Komfort nové logistické haly ale pocítí i zákazníci: Elektro Bečov spojilo provoz odbytu, fakturace a expedice a nyní působí tento celek společně v kanceláři přímo uvnitř expediční části nové haly. Zvýšila se tak rychlost zpracování objednávky zákazníka a je aktuálně garantované, že objednávky doručené do cca 12 hodin jsou ještě tentýž den expedovány. Přepravce je smluvně zavázán doručit zboží po území ČR následující pracovní den a při zjištění, že výrobce má za rok 2009 celkem 97% objednávek vykrytých bezprostředně po objednání, je u Elektro Bečov záruka skutečně rychlé dodávky.

I vnitřní pohled je zřejmý: společnost prošla za poslední období menší personální restrukturalizací ve výrobní sféře i v oblasti technického oddělení. V marketingovém a prodejním oddělení (již několik let je zde prodejní oddělení podřízeno plánům a ideím marketingu a je jednou z jeho částí) došlo pak k posílení hlavně ve vztahu k zahraničí.

Jubilejní rok 2010
V rámci jubilea 65 let od založení družstva je připraveno několik akcí pro různé segmenty zákazníků. Mezi asi nejvýznamnější akce je vhodné zařadit podzimní prezentační turné pořádané agenturou L.P. Elektro Brno, ve které se kromě Elektro Bečov představí ještě dvě další firmy a prezentace firem budou doplněny přednáškami odborníků z oboru elektro. Součástí těchto akcí bude i doprovodný program. Dále je opět v předprázdninovém období připraveno několik turné a prezentací ve velkoobchodech, dříve označované Hasič Žízně, později Dej si pauzu. Dominantní veletržní akcí je pro Elektro Bečov veletrh AMPER. I pro letošní rok jsou připraveny novinky a asi jednou z největších bude překvapení pro ty, kteří se zabývají rekonstrukcí panelových domů a potýkají se s rozvodem stoupacího vedení. V průběhu roku 2010 budou zařazeny do prodeje navíc dvě další doplňující řady speciálních řadových svorek, jenž nesou obchodní označení EURO.

Všechno jednou končí stejně tak, jako naše návštěva v Bečově. Nutno říct, že od posledního zastavení v Bečově se leccos změnilo. Jak moc k lepšímu, musí posoudit samotní zákazníci společnosti. Nám nezbývá nic jiného, než popřát Bečovu nejenom k letošnímu jubileu mnoho zdaru a úspěchu, ale také dobrých ekonomických výsledků.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933