Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Bazény


Document Actions
Článek
Z veřejné konference o Elektrotechnice
Tým portálu Elektrika, ze dne: 21.05.2000
reklama

Autor: Ctibor Kánský, Liberec, wiggs@atlas.cz, ICQ 34383339
Předmět: bazény
Datum: 9.11.1999 15:27
V dohledne dobe budu pravdepodobne pripojovat elektricke zarizeni domaciho
bazenu (cca 12x5 m :-))). Na bazeny plati CSN 33 2000-7-702, tuto normu jsem sice nastudoval, ale nektere veci se mi nezdaji prilis jednoznacne. Asi by to nevadilo, kdyby: 
- kolem bazenu je dle normy zona 1 ktera je siroka 2 metry. Bazen bude v mistnosti, ktera bude mit takove rozmery, ze zona bude sahat vetsinou az ke stenam. Elektricke zarizeni pro provoz bazenu (obehove cerpadlo a zrejme i dalsi nezbytnosti) bude umisteno v sachte, v ktere bude jeste vymenik pro ohrev vody. Sachta bude umistena v prostoru zony 1 a bude mit vodotesne viko. Cela elektricka instalace bude pripojena pres proudovy chranic s vybavovacim proudem 0,03A. Jisteni bude mimo zony. Chtel bych vedet neci nazor na tuto vec. Nez se vyslovite, napisu to o co opiram sve tvrzeni, ze by bylo mozne takto zarizeni provest:
cl.702.32 - klasifikace zon:
zona 1 je vymezena:
..... podlahou nebo povrchem pristupnym osobam a ...... (je vnitrek sachty
povrchem pristupnym osobam ve smyslu teto normy?)
v clanku 702.471.N3.1 se pise, ze v zone 0 a 1 je povolena pouze ochrana
pomoci SELV, ale v clanku 702.53 je najednou mozne za urcitych podminek
instalovat dokonce i zasuvku (neni zde uvedeno napeti ale protoze jednou z
podminek je pripojeni zasuvky pres proudovy chranic, jedna se nejspis o
zasuvku na nn); v clanku 702.55.1 se pise, ze v zonach 0 a 1 se mohou
instalovat pouze pevna elektricka zarizeni specialne urcena pro pouziti v
plaveckych bazenech.
verim, ze se najde nekdo, kdo by miporadil tak, abych mohl jednoznacne rici:
"ano, je mozne takto zarizeni instalovat" nebo naopak: "pane projketant,
udeljte si ten baracek jinak"

Autor: Milan Makovička, elektromak@iol.cz
Předmět: Re: bazény
Datum: 20.5.1999 23:53
K Vašim otázkám ohledně bazénu Vám sděluji můj názor.
Normotvůrce při vymezování zón bral v úvahu možnost úrazu elektřinou. Proto
vymezil zónu 1 vzdáleností 2 m od okraje bazénu aby osoba, která se
například natahuje z bazénu, neměla nohy ve vodě a ruce na elektrickém
zařízení v zóně 2. Totéž se může stát ve Vašem příkladě při otevřené šachtě,
např. při opravě. Proto je vnitřek šachty v zóně 1 je přístupný osobám. V
normě se neuvádí o které osoby se jedná. Jestli o koupající se nebo o
údržbáře. Nebezpečí úrazu je stejné.
V čl. 702.55.1 je uvedeno, že v zónách 0 a 1 se mohou instalovat pouze pevná
elektrická zařízení speciálně určená pro použití v plaveckých bazénech, to znamená, že takto musí být ve zkušebně zkoušená a musí na nich nebo v dokumentaci být uvedeno, že jsou do těchto zón určena. Zároveň musí mít krytí podle čl. 702.512.2 (v zóně 1 IPX5).
Navrhuji, aby jste v šachtě použil oběhové čerpadlo, které je určeno do zóny 1, nebo použil jiné oběhové čerpadlo, které musí být mimo místnost s bazénem.
Zásuvka podle čl. 702,53 může být na nn. Musí však mít odpovídající krytí
podle čl. 702.512.2 (IPX5). Já bych do zóny 1 tuto zásuvku nedal. Bazén je
zřejmě v rodinném domku a tam nikdo bezpečnost nezaručí a pravidelné revize se podle ČSN 33 1500 neprovádějí.
Normy jsou nezávazné, ale doporučuji držet se jejich ustanovení. Můžete sice
použít odchylné řešení, než je uvedeno v nich uvedeno, ale musíte zajistit minimálně stejnou bezpečnost. Tuto bezpečnost musíte prokázat a to je nákladné.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Máte představu, jak navrhnout konstrukci podlahového systému? Víte, z jakých částí se skládá? Víte, s jakými variantami lze počítat? Pokud hledáte přehledný útlý sešit, ve kterém není nic zbytečného, čtěte tento článek!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933