Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ARisk#21 Kdo odpovídá za kvalitu stavby? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.02.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ARisk#21 Kdo odpovídá za kvalitu stavby?


Na koho spadá zodpovědnost za kvalitu stavby? Je to hlavní projektant, dílčí, stavební dozor, investor nebo dodavatel? Jak dochází ke změnám použitých technologií na stavbě oproti projektu a kdo je za ně zodpovědný? Edmund Pantůček poodhalí tuto problematiku v dalším díle seriálu ARisk!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 3.02.2017



Koho lze označit za viníka, pokud jednotlivé technologie stavby nejsou vzájemně sladěny?



Za kvalitu stavby v podstatě zodpovídá linie projektantů, kteří měli a mají možnost to provedení si nějakým způsobem kontrolovat a také vynutit. Obávám se, že asi budu brzy někým napaden nejméně slovně. Ale vezměme si takovou genezi stavby.

První co je tak, je nějaký stavební záměr, vyčlení se peníze, vznikne generální projektant, ten si sežene projektantský tým a začnou vytvářet projekt. V tomto projektu si jednotliví dílčí projektanti domluví pravidla hry, postaví si projekt pro stavební řízení, je schválen a začne vznikat stavba. Jmenuje se dodavatel. Dodavatel byl nějakým způsobem už vybrán, nebo se to ví předem, kdo koho osloví. A začne se budovat. Dodavatel z té vysoutěžené částky si chce něco vzít pro sebe, pochopitelně, příměřený zisk. Co se stane?

Začne vybírat nějaké výhodnější technologie. Něco omezí, něco nedodá. Nechá si to podepsat projektantem, nebo projektantem dílčího díla, že je to ještě v pořádku. Přijde stavitel. Stavitel jako takový si taky chce odvést přiměřený zisk z částky, za kterou to on vysoutěžil. A dochází k dalšímu hledání, jestli zrovna tento výrobce je ten pravý, jestli  by to nešlo nahradit výrobkem jiného. No a tak zvolna ta krásná původní vize, která je, je očesávána do tenkých profilů. Další věc, která je, je ovšem to, že uživatel také chce, aby cena byla co nejnižší. Nechce zbytečně investovat. Máme další linii stavebního dozoru.

Stavební dozor se podílí a tady dochází k prvnímu omylu. Stavební dozor jako takový není oprávněn stavbu pozastavit. On v podstatě jenom dokumentuje, která činnost byla od kdy do kdy provedena, co kde bylo dodáno nebo nedodáno. Ale oproti projektu nikdo v podstatě kromě investora nesleduje to, co bylo oproti projektu doopravdy vysoutěženo. 

Pojďme dál. Stavební dozor se mi tu začíná pomalu objevovat, doufám, že i na stavbě. Bývají někteří stavební dozoři, kteří dokáží  zvládnout 50 staveb za měsíc. Chtěl bych tedy procházet 50 staveb za měsíc. No ale stavba se zvolna realizuje a máme další možnost k tomu, jakým způsobem trošinku snížit náklady. A sice dokumentace pro provedení stavby tam nevím kdo, dopíše jedno písmenko. DSPS. Dokumentace skutečného provedení stavby. Přijde technický inspektor, který má na starosti před kolaudací něco o této stavbě říct. On si prohlédne nebezpečná prostředí, výbuch apod. Ale za kvalitu této stavby v podstatě zodpovídá linie projektantů.



Krátce o ANTIRISK - EMC
Firma ANTIRISK - EMC nabízí speciální měření, speciální konzultace a služby na klíč. Funguje jako spolupracovník při kolaudacích a jako stavební dozor. Věnuje se také hledání, prevenci a potlačování elektrických rizik.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ANTIRISK - EMC s.r.o. - Marty Krásové 4450/11, Ostrava - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.