Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Adaptor Schuko-kolík na světě! (upřesnění 1.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.01.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Adaptor Schuko-kolík na světě! (upřesnění 1.)


schukred.jpg
Redukce mezi zásuvkou Schuko a zásuvkou v provedení s kolíkem jsme objevili zcela náhodou na jednom měřícím přístroji přenosných elektrických spotřebičů.
Miroslav Minařík, ze dne: 25.01.2002

Nedávno jsme uveřejnili články s tématikou používání u nás neschválených zásuvek. Protože ve světě se používá mnoho různých typů a při cestování se tak můžete snadno dostat do potíží se svým cestovním spotřebičem, tak k tomu účelu se začaly ve světě vyrábět "adaptory". Jedná se o zařízení, kterou použijete v případě, že vidlice vašeho spotřebiče neodpovídá tvarem dané zásuvce v příslušné zemi.

O používání "adaptorů" a o možném nebezpečí bude pojednávat jiný článek. Zde chceme ukázat "adaptor", který bude u nás velmi potřebný, pokud vejde v platnost používání zásuvek s Schuko kontakty.
Ovšem v naší normě jsme našli zmínku o "adaptorech", které jsou pouze dočasným řešením. Tedy například při cestování dočasně použijete "adaptor" k oholení.

ČSN 33 2000-4-46 Elektrická zařízení. Část 4: Bezpečnost. Kapitola 46: Odpojování a spínání
46N6.6 Adaptory

Tam, kde v důsledku cestovního ruchu používají osoby při cestách elektrické spotřebiče, připojované zásuvkovým spojením jiných vzorů (např. americké, britské, švýcarské) lze použít adaptorů.
Adaptory musí odpovídat požadavkům na ochranná zařízení a uspořádání požadována systémy, které adaptor přizpůsobuje a musí vyhovovat požadavkům norem, které se na něj vztahují.
Poznámka:
Za spotřebiče používané při cestách se považují zpravidla v ruce držené spotřebiče např. holící strojky, krátkodobě používané fény apod. Adaptory nejsou uvažovány pro trvalé připojení.

V případě, že se u nás budou používat oba systémy současně, může si tento prvek vysvětlovat jako prostou redukci (navěky).

Tento kousek jsme bohužel prozatím nezískali k bližšímu prozkoumání.

Jaká je země původu prozatím nevíme. Zda takový typ "adaptoru" prošel některou zkušebnou se dotážeme.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.