Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Co bylo vlastně užitečného na Invexu 99?


Document Actions
Článek
Očima silnoproudaře....
Igor Nováček, ze dne: 12.10.1999
reklama

Pro mou návštěvu veletrhu Invex Computer 99 jsem si stanovil zcela jasný cíl - zjistit co užitečného (a hlavně potřebného) zde vlastně běžný řadový elektrikář najde. Abych získal co nejlepší představu o potřebách malé elektrofirmy, jakých je u nás většina, navštívil jsem takovou firmu jednoho kamaráda a jal se prohlížet jeho PC a kancelářské vybavení. A zde jsou výsledky mého bádání: PC průměrné kategorie s W95, ekonomický SW spíše jednoduchého ražení (označen za blbuvzdorný) chodící pod W95, rozpočtový program nevalné kvality a nejasného původu kupodivu pod DOSem, standartní balík Office 97 a zněj používaný Word a Excel. Modem ani podobné zařízení pro přístup na Síť nenalezeno. Z další kancelářské výbavy: fax s telefonem a záznamníkem, další telefonní přístroj, kopírka A4 (menší než malá), tři mobilní telefony (v terénu). A je jasno, co budu na Invexu hledat, takže hrrrrrr na ně!
Hned v úvodu jsem se rozhodl, že po součástech samotného stroje moc koukat nebudu. Těch je dostatek na každém rohu a nějaké to "železo" složí kde kdo. Takže jsem se pustil do softwaru a pěkně od podlahy (teda spíš od Woken): na stánku firmy Microsoft jsem nabral letáky a demoCD, ale prodrat se k někomu, kdo by mi řekl něco fundovaného se mi přes nával lidí a kordon hostesek nepodařilo. Nakonec pomohlo tiskové středisko, kde jsem obdržel Tiskovou zprávu č. 64 s názvem "Co nabídne společnost Microsoft na veletrhu Invex Computer ´99". Tak tedy:
1) Windows 2000: operační systém ražení na které jsme si již stačili zvyknout s důrazem kladeným na síťový provoz a webové aplikace.
2) Office 2000: obsahuje (v různých verzích různě) následující programy: textový Word 2000, tabulkový Excel 2000, organizátor a komunikační program Outlook 2000, databázový Access 2000, Správce údajů pro malou firmu, prezentační PowerPoint 2000, publikační Publisher 2000, webový editor FrontPage 2000 a grafický PhotoDraw 2000. Jak je vidět z názvů produktů, rok 2000 je opravdu magický a děsím se doby, kdy si budeme kupovat chleba 2000 a podobně :-)).

Postupoval jsem podle výše uvedeného schématu a jal se hledati ekonomický SW. Aniž bych opustil brány pavilonu C, nalezl jsem doslova nepřeberné množství firem nabízejících různě rozsáhlý, různě složitý (a samozřejmě různě drahý) ekonomický systém. Jelikož ekonomický soft se nekupuje jako chleba a já nejsem právě odborníkem v této oblasti, nebudu nad touto problematikou příliš hloubat.
Kategorie, které bych se chtěl dotknout blíže je SW pro rozpočtování. Je pravdou, že jediný takto úzce specializovaný program jsem nalezl u firmy Porings Praha. Je ovšem zaměřen stavebně a dle mého názoru je pro firmu specializovanou na elektro velmi obtížně použitelný. Po asi hodinovém okukování stánků různých firem jsem se rozhodl, že půjdu najisto zpět do pavilonu C k firmě EPOS PRO Pardubice, která nabízí mně velmi důvěrně známý obchodní systém OBIS 2001 (že by o rok dál než Microsoft??). Tento produkt je propracovaný systém pro evidenci obchodních aktivit firmy a tvorbu rozpočtů. Skládá se z modulů: rozpočty + nabídky, ceníky elektro (mimo jiné velmi rozsáhlé a pravidelně aktualizované), sklad, rezervace a objednávky, fakturace, zakázky a jejich vyhodnocení, adresář firem, provozní marketing (ač s tajuplným názvem, je tento modul velmi užitečný). Z novinek o kterých mě informoval ing. Karel Petrů, obchodní ředitel firmy EPOS PRO Pardubice bych rád zmínil zcela nové zpracování vyhodnocení zakázek a marketingových akcí formou grafů a velmi užitečný plánovač, se kterým už nezapomenete kontaktovat svého zákazníka v dohodnutou dobu (pro mě, sklerotika, nepostradatelná věc). Další více obchodní než technickou novinkou je dokončení verze pro Slovensko a zřízení zastoupení pro SR - firma Rotex Stará Turá. Pod touto hlavičkou také naleznete systém OBIS 2001 na veletrhu ELOSYS v Trenčíně. Další firmou specializující se na rozpočtový SW pro elektrikáře je SELPO Broumy. Program pro oceňování elektromontážních prací je na trhu již devět let. Je dodáván jak ve verzi pro DOS, tak nově i pro Windows.
Na závěr ještě několik slov k ostatnímu kancelářskému vybavení. Kopírek, tiskáren a faxů opravdu dostatečné množství. Rád bych upozornil na novou tiskárnu HP LJ 1100A (mnoho v jednom), která kromě tisku umí i skenovat.a kopírovat. Dalším většinou užitečným produktem jsou mobilní telefony. Jako velký fanda mobilní komunikace jsem spěchal ke stánku Mobil serveru, abych se pokochal novou Nokií 7110. Musím říct, že všechny funkce jsou opravdu skvělé a na velmi vysoké úrovni, avšak co se vzhledu týče já osobně jsem byl zklamán. Na obrázcích vypadala líp (asi daň za velký display). Ovšem velmi mile jsem byl překvapen telefonem Ericsson T18. Je pravda že není vrcholem miniaturizace, ale svými funkcemi (např. hlasové vytáčení, vibrační vyzvánění atd.) a velmi příznivou cenou mě naprosto uchvátil.
Znaven, zmožen a téměř ušlapán opouštěl jsem brány BVV s otázkou: jaký bude Invex s magickým ročníkem 2000?

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Už nám zakázali telefonování v autě a teď se prý blíží zákaz i telefonování během bouřky! Jde o vtip nebo opravdu hrozí nějaké nebezpečí? Telefonování za bouřky a jeho nebezpečí bych přiřadil mezi tzv., Urban legend. Legenda o černém autě začínala také tmavým kočárem a tak tomu je i s použitím mobilu za bouřky. 
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933