Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB: Naděžda Pavelková a Zdeněk Zuzánek o reluktačním motoru (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 14.05.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB: Naděžda Pavelková a Zdeněk Zuzánek o reluktačním motoru


ABB: Naděžda Pavelková a Zdeněk Zuzánek o reluktačním motoru
Veletržní studio Elektrika.TV navštívili také Naděžda Pavelková a Zdeněk Zuzánek ze společnosti ABB. Téma bylo "synchronní reluktanční motor". Jde o produkt, který výrazně šetří náklady, prostor a celkové finance. Už od pohledu, pokud uvidíme klasický indukční motor a synchronní reluktanční motor, poznáme rozdíl. Pojďme se tedy blíže podívat na jeho specifické a charakteristické vlastnosti ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 14.05.2012


Reluktanční motor, jako takový, není novinkou, ale v inovativním podání ABB jde o výrobek, který ušetří peníze hned několikrát. Pokud tedy budeme porovnávat reluktanční motor s indukčním, první pohled nás doslova zarazí, jelikož reluktanční motor je několika násobně menší. Co se týče statoru, ten zůstává stejný, je stejně navíjen, jako u indukčního motoru s tím, že je menší. Hlavní rozdíl je v rotoru, který dokáže svou konstrukcí rapidně zmenšit rozměry motoru a to až o 40% a výrazně zvýšit jeho účinnost. Další předností motoru je daleko menší ohřev vynutí, díky své účinnosti a tím pádem trpí méně i ložiska a vydrží proto daleko déle, než u klasického indukčního motoru.

První motory už byly instalovány v průmyslovém prostředí a uživatelé si je pochvalují. Tyto motory se mohou nasadit všude tam, kde doteď byly instalovány klasické indukční motory, to znamená ventilátory, čerpadla, kompresory, pohony pásů a dopravníků, potravinářský průmysl a mnoho dalších aplikací.

Významnou součástí je měnič, bez kterého nemůže motor pracovat. ABB udělalo významné inovace, co se týče softwaru měničů, tak aby bylo možné motor plynule regulovat.

Sledujte celý záznam živého rozhovoru na veletrhu AMPER ...

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.