Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Aktuálně z 25. Valné hromady elektrotechniků z ECPR 2018 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.02.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Aktuálně z 25. Valné hromady elektrotechniků z ECPR 2018


Aktuálně z 25. Valné hromady elektrotechniků z ECPR 2018
Jeden z největších doposud existujících odborných spolků uspořádal minulou sobotu již 25. Valnou hromadu. Ne každý elektrotechnický cech, spolek, se může pochlubit takovou délkou trvání, aktivní činností a vzestupným zájmem o členství. Co myslíte? Je v tom nějaké politické lobby? Nebo je příčina úspěchu spíše na nestálé mravenčí práci ve prospěch druhých? Víte, co se v Plzni přes rok děje? I když je to možná pro někoho málo, jiní činnost prokazatelně oceňují ...
Miroslav Minařík, ze dne: 1.02.2018



V minulosti jsem byl u zrodu několika odborných spolků v republice. Ale na valné hromady plzeňskéh cechu jsem začal  jezdit teprve před deseti lety. Tehdy mne zaujalo jejich skromné, ale velice praktické zaměření. Šlo o vzdělávání, výměnu komunikací a odborné zájezdy.
 

Václav Černý, Alexandr Horský

A v podstatě do dnes je tomu stejně. ECPR je však činný i jinak! Aktivně se zapojuje do připomínkování nově připravované vyhlášky 30/1978 Sb. prostřednictvím Odborného gremia. Toto společenství elektrotechniků si nikdy nedělalo nějaké ambice rozhodovat a ovlivňovat. Po dobu mého sledování si hledí především vlastní činnosti a nápomocnou ochotou druhým. Možná bych o nich mohl říct, že znají své hranice reálných možností a nepouští se do aktivit, které nejsou reálné.


A výsledek?
ECPR je tu! A každoročně mi stojí za to vydat se na tříhodinovou cestu do Plzně, abych se s nimi potkal. Valná hromada není o školení, ale o celoročním shrnutí všech aktivit a také finančního vyúčtování. Zde bych znovu připomněl, že i přes jejich dobré vztahy s německými cechy, žádný z nich se na financování ECPR nepodílí a nepodílel. Pokud nepočítáme symbolických 100 euro někdy před deseti lety. Financování, stejně jako samotné účetnictví je transparentní prakticky do posledního haléře a komentáře, se kterými jsme se mohli roky setkávat, jsou bezpředmětné.


Jakou má ECPR perspektivu?

Věčná polemika existence a funkce odborných občanských sdružení (dnes spolků) v tomto případě není na místě, za úspěšnost spolku hovoří výsledky a zájem členů samotných.

Co víme o ostatních spolcích?
Čím dál méně. Tak mi to charakterizují ti, kterých se ptám. Za velkou zmýlenou bych označil domněnku, že pokud cech není viditelný mediálně, tak není. Je, tedy možná je. Doba, kdy jsme referovali o mnohých cechovních událostech je prakticky pryč. A hezky potichu. Z mnohých uskupení se stala pouze tichá setkání hrstky pamětníků, což se k funkčnímu modelu ECPR nedá vůbec přirovnat.  A málokdo dokáže veřejně přiznat konec činnosti třeba jako to deklaroval zesnulý Jiří Hemerka se svým CERO (Cech elektrotechniků regionu Olomouc).


Radek Roušar

 
V čem tedy spočívá úspěch Plzeňáků?

Co dělají lépe? To může být častou otázkou. I když bych mohl vyslovit svůj pohled a srovnat činnosti jiných, neudělám to. Asi by to nebylo správné. Plzeň je jiný region s jinými zvyklostmi než další regiony. Pro všechny platí stejné zákony, nařízení, vyhlášky a navíc ČSN, ale jakou cestu zvolíme k naplnění našich cílů a povinností lze označit za směs tajných ingrediencí každého z nás. Zvenčí vidíme pouze některé skutečnosti. Úzká spolupráce s místním SOUE, odbornými úřady OIP, TIČR, ÚP, FÚ, Žú, ale také spolupráce s ESČ a přátelství s odborníky z Tachova.

Jaké parametry tedy u ECPR vnímat?
  


Kam zmizí energie spolků?
Pokud někde spolek zmizí, energie se přesune do jiného právního uskupení. Odborníci tu budou, jen jiní a jejich rad budeme využívat za jiných podmínek. Nikdy jsem se netajil názorem, že za každým cechem je důležité hledat konkrétní lidi. Tedy ty, kteří dělají něco navíc, přičemž výsledkem je kladná zpětná vazba příjemců (v tomto případě členů cechu). Ovšem ne každé sdružení má vytvořenou strukturu tak, aby při odchodu cechmistra byl i nadále funkční, úspěšný a rozvíjel se.

Proto pokud máte ve svém okolí ty, kteří prokazatelně dávají víc než je nutné, pochvalte je. Třeba i jen dobrým slovem. V mnohých případech je takové ocenění strašně moc!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ELEKTROTECHNICKÝ CECH PLZEŇSKÉHO REGIONU - Vejprnická ul. č. 56, Plzeň - 377 221 339 - horsky.a@seznam.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.