Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Udělat ze zedníka elektrikáře je složitější, říká Josef Vozobule (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.01.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Udělat ze zedníka elektrikáře je složitější, říká Josef Vozobule


Udělat ze zedníka elektrikáře je složitější, říká Josef Vozobule
Jaká jsou akceptovaná vzdělání pro splnění vyhlášky 50/78Sb. Ono to není jasné? No, to tedy opravdu jasné není! Náš trh je zaplaven vším možným, ovšem máloco se dá vydávat za akceptovatelnou alternativu. I přesto, že se to neodborné veřejnosti nezdá, je elektrotechnické vzdělání složitější než absolvování zážitkového kurzu šití. Samozřejmě žádný administrativní předpoklad nevypovídá nic o skutečné kvalitě a množství použitelných znalostí, přesto jde o určitý eliminační nástroj, který alespoň nějak funguje. Poslechněte si dobrou radu pro všechny, kteří se potřebují rekvalifikovat na elektrikáře ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 21.01.2019




Vyhláška 50 pořád říká ukončené elektrotechnické vzdělání. A tohle není ukončené elektrotechnické vzdělání.

Na trhu se objevuje mnoho různých kurzů a nových učebních oborů s nádechem odborného elektrotechnického zaměření. Josef Vozobule upozorňuje na poměrně časté dotazy a situace.





Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Oni tomu dnes říkají doplňkové vzdělání nebo jak to mají nazvané podle zákona. Ale tam je jiný problém. A to ten, že vyhláška 50 pořád říká "ukončené elektrotechnické vzdělání". A tohle není ukončené vzdělání.

Ministerstvo školství, když jim přepošlu dotazy, které se týkají všech kurzů autorizovaných osob apod., automaticky to vyhazuje, že to není ukončené elektrotechnické vzdělání, což je pravda! Když někdo přijde vyzvídat co si má udělat, říkám přihlaste se, jste středoškoláci, vysokoškoláci přihlaste se na učňák, nechají vás udělat třetí ročník, externě … budete dělat zkoušky a ukázat, že v dílně umí zapojit vypínač. A potom udělá závěrečnou učňovskou zkoušku. Není to problém, většinu mu uznají a dělá jen odbornou část. U vyučených je to složitější, učňáky chtějí, aby byli aspoň dvouletí.

Udělat ze zedníka elektrikáře už je složitější, než středoškolák strojař, který vše určitým způsobem absolvoval. Každá škola má elektriku nějakým způsobem. Někdo 2 semestry, 3 … ano, ale není to ukončené elektrotechnické vzdělání. Proto všem radíme přihlaste se, udělejte si výuční list a je svatý pokoj.

Rychlokurz budete dělat půl roku, školní rok je 10 měsíců a máte pokoj navždy!

Více odpovědí Josefa Vozobule naleznete zde!




TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.