Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Zprávy

Hradec Králové: Obchod, vztahy, nový tón, veletržní zážitek společenských zón

  • 4.09.2023
Hradec Králové: Obchod, vztahy, nový tón, veletržní zážitek společenských zón
Ohlédnutí za výstavou SONEPAR 2023. Tradiční elektrotechnická veletržní událost se vrátila na scénu prostřednictvím obchodního veletrhu uspořádané opět na Zimním stadionu. SONEPAR v minulých ročnících řešil pandemická omezení prostřednictvím virtuálního formátu a v loňském roce v nedalekém restauračním prostředí. Letos se účastníci opět setkali tváří v tvář na důvěrně známém sportovním dějišti. Událost nabídla příležitost pro prezentaci aktuálních produktových novinek a služeb, a to prostřednictvím různých vystavovatelů spojených s elektrotechnikou. Kromě odborného zaměření byla akce také příležitostí pro neformální setkání a společenské propojení mezi účastníky.

MSV 2023 v Brně se zaměří na efektivní a udržitelný průmysl

  • 25.08.2023
MSV 2023 v Brně se zaměří na efektivní a udržitelný průmysl
Na brněnském výstavišti se od 10. do 13. října 2023 uskuteční 64. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu. Desítky tisíc návštěvníků se seznámí s průmyslovými technologiemi a inovacemi, které představí vystavovatelé z celého světa. Společně s MSV se konají i specializované veletrhy TRANSPORT A LOGISTIKA a ENVITECH.

E-book Patrika Trnčáka, sběratele odpojovačů

  • 23.08.2023
E-book Patrika Trnčáka, sběratele odpojovačů
Sbíráte něco z elektrotechniky? Možná vás bude zajímat tato jedinečná kniha! Na české sběratelské scéně je mnoho elektrotechnických nadšenců, ale málokdo může konkurovat zájmu Patrika Trnčáka, jenž se věnuje výhradně sbírání úsekových odpojovačů. Tyto masivní elektrické přístroje jsou často opomíjeny kvůli svým rozměrům a hmotnosti. Jde o zařízení používané v distribučních a přenosových elektrických sítích, zejména v oblasti vysokého napětí. Jeho hlavním úkolem je odpojit část elektrického zařízení nebo vedení od napájení za účelem údržby, oprav nebo jiných potřeb, zatímco zbytek sítě zůstává napájen.

Digitalizujte školní rozhlas a již se nestarejte o zvonění!

  • 18.08.2023
Digitalizujte školní rozhlas a již se nestarejte o zvonění!
Digitalizujte školní rozhlas a již se nestarejte o zvonění! V dnešní, do digitalizace zasvěcené době má i vzdělávací sektor možnost využít nových technologií ke zlepšení každodenního života učitelů, studentů a celé školní komunity. Jak si ale modernizovat školní prostředí, aniž by se zapomnělo na tradice a lidský dotek? Jak spojit novou technologii s efektivitou a přívětivostí, aby odpovídala potřebám všech zúčastněných stran? V následujícím článku představíme řešení českého výrobce Dexon, které nabízí školám šanci přivést tradiční systémy, jako je zvonění a školní rozhlas, do nového věku a může proměnit školu ve skutečně moderní a přívětivou instituci.

Koordinace přístrojů k ochraně elektroinstalací

  • 16.08.2023
Koordinace přístrojů k ochraně elektroinstalací
Které chrániče se nesmějí používat v ČR a proč? Správná volba chrániče - bezpečné vypnutí vs. nežádoucí vypínání. Souhrn nových požadavků na DC rozvaděče fotovoltaických elektráren. Poslechněte si přednášku pojednávající o koordinaci a výběrem přístrojů pro ochranu elektroinstalací nn v souladu s českými normami ČSN 33 2000. Popisuje specifikační požadavky, bezpečnostní opatření a postupy revize pro přístroje jako jističe, chrániče a obloukové ochrany do napětí AC 1000V/ DC1500V. Důraz je kladen na ochranu osob, zvířat a majetku, a dodržování norem a prohlášení o shodě v EU. Také obsahuje specifická doporučení, jako použití chráničů typu A a nezávislost na síťovém napětí. Sledujte zde!

Eaton Tour 2023 - bezpečná a spolehlivá FVE

  • 11.08.2023
Eaton Tour 2023 - bezpečná a spolehlivá FVE
Pro mnoho lidí z elektrotechnické branže je téma realizace FVE stále neprobádanou oblastí. Internet je plný „zaručených“ návodů a tipů, jak tyto aplikace realizovat. Mnohé z nich mohou ve výsledku představovat ohrožení života, zdraví a majetku provozovatele dané instalace. Přijďte na Eaton tour 2023, kde vám poradíme, jak se neocitnout mezi těmito odstrašujícími případy. Školení se skládá z přednášek vedených jak externími specialisty, tak odborníky Eaton. Představíme vám legislativní požadavky na správné provedení FVE z hlediska bezpečnosti a požární ochrany, včetně nejčastějších chyb, kterých je třeba se vyvarovat. Dále se dozvíte, jak ...

SRVO: Návrh osvětlení fasády brněnského hradu Špilberk

  • 9.08.2023
SRVO: Návrh osvětlení fasády brněnského hradu Špilberk
Co má elektrotechnik společného s hradem? A s brněnským hradem? Hrad Špilberk v Brně je historické a kulturní centrum a symbol města, který je důležitý pro udržování sounáležitosti a patriotismu místních občanů. V minulosti bylo v okolí Špilberku instalováno fasádní osvětlení, které se využívá jak při běžných, tak slavnostních příležitostech. Osvětlená fasáda hradu představuje v celkovém příkonu soustavy 18,450kW. Vnější okruh obsahuje 8 světelných stanovišť s 20 kusy reflektorů, které slouží k osvětlení vnějšího obvodu hradeb. Nový vnější okruh zajišťuje nasvícení vnějšího obvodu hradeb bílou barvou, zatímco vnitřní okruh bude obsahovat 76 LED reflektorů pro barevné osvětlení vnitřní/středové části objektu. O tom hovořil Robert Thót v tomto videozáznamu ...

Zvyšte návštěvnost vašeho sportovního areálu!

  • 4.08.2023
Zvyšte návštěvnost vašeho sportovního areálu!
Chcete-li zvýšit návštěvnost sportovního areálu, pak věnujte pozornost i takovým detailům jako je kvalitní ozvučení. Nevhodné ozvučení může návštěvníky odradit, zatímco správně a příjemně ozvučený areál přiláká více lidí. Nová reprosoustava Dexon SL 1002 splňuje požadavky na příjemnou reprodukci hudby a srozumitelnou řeč, má velký výkonový dosah a široké směrové krytí akustickým signálem. Je vhodná pro trvalou instalaci v interiérech i exteriérech, včetně nezastřešených prostorů, díky vysokému stupni krytí IP 66. Více sledujte zde ...

Nastavování nadproudových spouští jističů 3VA OEZ 2023

  • 2.08.2023
Nastavování nadproudových spouští jističů 3VA OEZ 2023
Další část z letošních Odborných seminářů OEZ podrobně rozebírá nastavování nadproudových spouští jističů 3VA. Obsahuje přehled novinek pro práci s kompaktními jističi a základní pravidla pro nastavení různých parametrů jejich nadproudových spouští. Detailně jsou probrány čtyři typy spouští: tepelná, selektivní, zkratová a zemní ochrana. Každá z nich má specifické vlastnosti a úkoly. Produktoví specialisté vysvětlují obecná pravidla pro správné nastavování těchto spouští a příklady, co se může stát, pokud jsou nastaveny nesprávně. V závěru jsou i informace o nové struktuře katalogové dokumentace a softwarové podpoře pro jističe 3VA.

Wago v Boskovicích monitoruje a řídí hráz

  • 29.07.2023
Wago v Boskovicích monitoruje a řídí hráz
Podívejte se jak technologie WAGO řídí cestu vody! Od úpraven vody po ultrafiltrace, jak sbírá data pro lepší správu vodních zdrojů, jak se překonala výzva ultrafiltrace a nanofiltrace. Řešení je kompaktní, jednoduché a spolehlivé. Jak to funguje? Voda se nesmí zastavit! Jak WAGO udržuje vodu v pohybu? Krátký příběh realizátora zakázky sledujte v tomto videozáznamu!

Ozvučte pergolu, terasu nebo balkón, chytrými zesilovači DEXON to jde snadno

  • 21.07.2023
Ozvučte pergolu, terasu nebo balkón, chytrými zesilovači DEXON to jde snadno
Tento výrobce trvalého ozvučení, nabízí chytrá a odolná řešení pro novostavby, rekonstruované byty a terasy. S ozvučovacími systémy se získá nejen kvalitní zvuk, ale také snadná ovladatelnost a esteticky příjemné provedení. Dexon RP 110 aktivní podhledové reproduktory s integrovaným zesilovačem Bluetooth nebo WiFi jsou ideální pro prostory s podhledem střechy. Pro ty, kteří nemají podhled k dispozici, Dexon SP 622 klimaticky odolné nástěnné reprosoustavy nabízejí vysoký stupeň krytí IP 66 pro venkovní prostředí. S jednoduchou instalací a možností streamování hudby z různých zařízení se Dexon ozvučovací technologie stává dokonalým společníkem.

TSB BRNO svítí, spojuje a digitalizuje

  • 19.07.2023
TSB BRNO svítí, spojuje a digitalizuje
Slyšeli jste o Technických Sítích Brno? Proslýchá se, že jsou lídrem informačních technologií a kybernetické bezpečnosti v druhém největším městě ČR. Víme, že provozuje kolektorovou síť, veřejné osvětlení, ale co ta kybernetická bezpečnost? Kde je nějaký "můstek" k datům, o které je nutno se starat? Nás jako elektrotechniky bude nejspíš zajímat velké množství světelných bodů, které TSB provozuje a které jsou v neustálém hledáčku "tmářů". Velice pěknou a v místech opravdu překvapivou sumarizaci jsme zachytili přímo od generálního ředitele společnosti! To si poslechněte!

Produkty pro měření a komunikaci OEZ 2023

  • 12.07.2023
Produkty pro měření a komunikaci OEZ 2023
Přednáška o produktech měření a komunikace na Odborných seminářích OEZ 2023 byla rozdělena na tři části. Úvodem bylo krátké opakování toho, co zaznělo v předešlém období, následovalo téma o energetickém managementu a aktuální související přístroje OEZ. Konkrétně jističe Arion, kompaktní jističe 3VA a analyzátory sítí PAQ. V druhé části byly představeny nové přístroje pro měření a komunikaci, modulární přístroje, pojistky, sběr a vizualizace dat. Tuto část zpracoval Patrik Fišer, produktový specialista a můžete si ji znovu poslechnout zde ...

Záblesk průchozí WAGO svorky 2773 PUSH WIRE

  • 10.07.2023
Záblesk průchozí WAGO svorky 2773 PUSH WIRE
WAGO, značka nesoucí symbol rychlého a spolehlivého spojení, přichází s další zajímavou alternativou. V tomto případě jde o úkrok zpět pro vytvoření efektivnější varianty předchozího modelu. V loňském roce byla představena úzká svorka inline, u které se vnitřní klec otvírala páčkou. Letošní verze má sice shodnou funkci, ale po konstrukčním odstranění páčkového mechanismuje jsou rozměry menší. Vodič se pro spojení pouze zasouvá a pro případné vysunutí se použije již léta známá metoda uvolnění ...

DEXON: Zloděje, než napáchá škodu, vyžeňte! Buďte ve hlídání majetku aktivní!

  • 6.07.2023
DEXON: Zloděje, než napáchá škodu, vyžeňte! Buďte ve hlídání majetku aktivní!
Zapomeňte na dlouhé čekání na policii nebo ostrahu a na následné finanční ztráty. S naším inovativním řešením se dostáváte na vítěznou stranu. Stačí jednoduše nainstalovat účinný digitální reproduktor v místě vašeho objektu. Spojením s internetem a existujícími kamerami vytváříte perfektní systém, který vás překvapí svou účinností. Buďte aktivní a ochraňujte své majetky tak, jak je potřeba. Řešení je jednoduché, a právě na této speciální stránce vám představíme, jaké možnosti máte k dispozici.
FIREMNÍ TIPY
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933