Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: AG# 22 Další Jarouškova komnata (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.01.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

AG# 22 Další Jarouškova komnata


AG# 22 Další Jarouškova komnata
Přežití svátků a Silvestra, úklid v mysli a na stole. Jirka proži poprvé ve svém životě sám se sebou. Mezitím, co celý svět slavil, on se v klidu hrabal ve svých aktivitách, přikusujích oříšky zapíjené vínem. Po půlnoci se místo oslav sesunul do peřin a usnul jako každou jinou noc. Kupodivu následující dny byly pro něho podstatn úspěšnější, než předchozí. Skutečnost, že neoslavil Nový rok se nikde negativně neprojevila. A tak nastartoval nové období ...
Servisní upozornění systému diskusního fóra, ze dne: 13.01.2018


Jirka celý týden ležel v projektu chytré Jarouškovy zpackané zakázky. Na stavbě byl několikrát a s investorem si vyříkával nejasnosti v zadání.
Zajímavý byl společník investora. Podle jeho strohých vyjádření byl vysazený proti Jarouškovi jako osobě. To vůbec nedělalo Jirkovi, následujícímu dodavateli, dobře při uvádění projektové myšlenky do praxe. Jakoby cítil v ovzduší nějakou mstu nebo co.
Ona ta zakázka nebyla jen špatně odhadnutá, ale visely tam navíc nějaké dodatky, o kterých se Jaroušek nezmínil. A tak nějak pozvolna se začalo rozjasňovat, proč je Jaroušek takový milý a ochotný. Horší bylo, že 100.000,-, které Jirka od něj obdržel, díky dosavadním zjištěním, bylo už pouze jakýmsi všimným. Jen přímé náklady se vyšplhaly na skoro půl milionu. Pokud Jaroušek opravdu nepřijde se seriózním krytím, tak byl Jirka už rozhodnut se toho všeho okamžitě vzdát.



Pokud byl prosinec minulého roku ponurý, leden roku stávajícího nebyl o moc lepší. Teploty nad nulou nevěstily do budoucna nic dobrého. A prezidentské volby! Jirka, byť politiku nesledoval a už vůbec nikomu zvlášť nefandil, voleb se účastnil s železnou pravidelností. Povoláním politiků dlouhodobě opovrhoval. Na vině tomu byli jeho přátelé a spolužáci, kteří se takto veřejně angažovali. Jirka měl desítky příležitostí zjistit, proč si hledět svého bydla v kterém je dobrý. Byla to písmenka, čísla, informace … Volbu prezidenta zvládl rozhodnout za dva dny. Nečetl žádné proklamace kandidátů. Stejně šlo spíše pouze o outsourcované expertní elaboráty. To, co pro něj mělo váhu, byly rozhovory. A v této oblasti připadala tři jména Drtinová, Veselovský a Moravec. Tyto tři ždímačky prozradily daleko více, než kdokoliv jiný a tak Jirka šel k volbě prezidenta snadno rozhodnut.



Další setkání s Martou bylo po novém roce opět krátké a již tradičně zůstalo nedokončeno. Uprostřed tématu, s rozpitou kávou, zůstal stůl pouze s Jirkou. Marta byla svá a nějaké “city” ji nezastavily před pracovními povinnostmi. Ono to také asi ani jinak nešlo. Byla součástí poměrně exponovaného kriminalistického týmu. A její loajálnost a připravenost byla vlastně zcela namístě. Pouze si to průměrná socka, která chodí do pravidelného zaměstnání rovnat krabice, nedokázala přebrat. Nebýt kriminálek v televizi, tak si asi lidé myslí, že je to práce v určitou dobu a velice dobře placená. Pro Martu po rozchodu s manželem byla práce tím, co ji naplňovalo. Vztah, rodinný život, volné víkendy, to bylo něco, co již vůbec neuvažovala. A taková je to pěkná baba …



Jaroušek své slovo o garanci krytí zakázky dodržet musel. Nic jiného mu nezbývalo. Jeho nafoukanost a vznešenost nad ostatními ho dovedla do úzkých. Všichni jeho “vzdušní” partneři v institucích, kterými se oháněl, od něj ustoupili. Nebylo se také čemu divit. Na veřejnosti vystupoval jako “polobůh”. Chyběla mu snad jen koruna, žezlo a plášť z hermelínu. Jirkovi silně připomínal “císaře s novými šaty”.



Jaroušek se s Jirkou setkal na statku. Bez členů spolku, bez zbytečných keců o funkcích, členství a zásluhách. Teklo mu do bot a vše muselo stranou.
“Pane Jaroušku, na té zakázce intenzivně pracuji a setkávám se s ostatními účastníky a také s investorem”.
Jaroušek neodpověděl. Jen uhrančivě civěl.
“Jsem zvědavý, tedy opravdu zvědavý jaké garance nákladů na tuto zakázku jste přichystal. Dobře si prosím rozmyslete, co mi nyní předložíte”, pokračoval Jirka mírným varováním.
Jaroušek stále civěl. Po chvíli si prohrábl vlasy, uchopil připravenou složku položenou před sebou. Založil ji do skříně a před sebe položil jinou. A opět se Jirkovi zacivěl upřeně do očí.



“Krysa!”, pomyslel Jirka, “Je to stará prostatická krysa!”
“Pane Chodovský, nechci riskovat ztrátu vaší důvěry ve mne”. A bez toho aniž by jeho oči uhly jinam, posunul složku s dokumenty před Jirku.

Jirka ji otevřel. Na pěti stránkách A4 byl návrh depozitní smlouvy na objekt ve vedlejším městě. Uvedená hodnota byla 5.235.000,-Kč.
“Kurva, další tunel”, problesklo Jirkovi hlavou. Jaroušek začal sto tisíci, po pár týdnech z toho vylezl skoro milion a teď garance krát pět? Buď Jarouškovi opravdu něco hrozilo, nebo šlo zase o nějakou zapráskanou hru staré struktury.
Rozešli se po svém. Jaroušek splnil, co slíbil. Míček byl nyní na Jirkově straně.



V diskusích na Elektrika.cz se opět po nějaké době objevil Milan H. Ten byl Jirkovi něčím hodně blízký, alespoň se tak Jirkovi zdálo. Ony osoby v diskusích na Elektrice byly často vůbec zajímavé. Nešlo sice o kompaktní celek, koneckonců jako v jiných fórech, i zde se setkávaly různé sociální hladiny. Některé si rozuměly více, jiné méně. Jirkův byznys byly revize a praktická automatizace. A lidí do těchto množin zde bylo dost a s Jirkou si všechny rozuměly. Jarouškovu zakázku mohl teoreticky realizovat přes osvědčené přátele právě odtud. Jen zajistit reálné finance …

Miloš Ch si s Jirkou musel promluvit. Investice do aplikace překročily další miliónovou částku a situace volala po návratnosti asi jako dnes komunista po změně režimu.

Software byl opravdu lidově řečeno “vychytanej”. Ovšem bez dat šlo o “mrtvá písmenka kódů”. A právě v těch datech byl problém. Ještě nepřišla vlna GDPR, což je strašně důležitá hysterie kolem osobních údajů a Miloš Ch měl problém.

Bez dat se nedá Zodiac předvést a demoverze působí dojmem velice dobře namazaného chleba. Jednoduše klient chce vidět své výsledky a ty neuvidí bez svých vložených informací. Miloš Ch při jedněch námluvách přistoupil na zkušební dobu, kdy Zodiac naplnili klientskými daty. Vše korektně dle smlouvy. Výsledkem byla sice spokojenost zadavatele, ale odmítl akceptovat navržené podmínky.

Jak se později ukázalo, šlo o známého vyjednavače, který dokázal slevnit i to již neslevnitelné. Miloš Ch na přistupovanou částku nepřistoupil, protože byla jednak směšná a ani jako referenci by to nemohl použít. O tomto klientovi nebylo radno mluvit nahlas. A tak zákazník přešel do útoku. Brutálního útoku. Obvinil Miloše Ch ze zneužití dat.



“Pane Chodovský, náš právník stále nemá dokončenou problematiku ochrany dat. Tedy naši ochranu, ne ochranu dat samotných. Ty jsou v bezpečí …”, svěřil se Miloš Ch Jirkovi, “… my musíme uskutečnit plánovaný první licenční prodej. Jinak máme finanční krizi”.

Probrali spolu nezbytné kroky k tomu, aby se uskutečnil prodej snů. Tedy ten prodej, který má celou investici zaplatit. Druhá multiplikace prodeje by se dala již označit za zisk. Když se Miloš Ch ubezpečil, že Chodovského opravdu potřebuje, nabídl mu část akcií. Asi by jiný člověk na Jirkově místě jásal. Ale Jirka neviděl na horizontu pouze mnohamístné částky, ale mnohá, na první pohled, skrytá rizika s tím spojená. Jedno z rizik byl Jirkův čas. Trávil za monitory hodiny a hodiny času. Některé sekvence dnů v týdnu vůbec neopouštěl byt a nikoho nekontaktoval. Jeho výsledky byly vždy vykoupeny takovým sebeobětováním. Vlastně se v tomto velice podobal Martě.



Jiří věděl, že Zodiac je šance, ale i skrytá touha vyzkoušet, či vlastně ovládat tento pekelný stroj. Při troše fantazie by totiž mohl být Zodiac veliká cennost pro zpravodajské služby. To, co bylo ale v ten okamžik opravdu hodně sexy, byl fakt, že ten první, opravdu reálný klient, byla o společnost, kde pracovala Eliška Táborská.

V dalším díle za týden ...
… se ozve Otruba, majitel areálu s problémem černého odběru. Jirka se chystá na víkend domu za Lukáškem, nedá mu to aby se nešel podívat za bílého dne tam, kde ho nechal John přespat. Aby Jirka neměl málo problémů, Radka, feťačka, Petrova sestra se mu o další postará ...
Podrobnosti o seriálu na AGeNT.elektrika.cz   -  Epizody  -   Diskuse
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.