Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ADSL-Absolutně Dokonalá Surfovací Linka? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.03.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ADSL-Absolutně Dokonalá Surfovací Linka?


ADSL je v dnešní době často citovaný výraz, zejména v oblasti obchodní. Co se za ním skrývá po stránce technické? Podívejme se na základní informace, výhody, princip přenosu a zapojení na straně účastníka.
Radek Kaisler, ze dne: 10.03.2003

Základním předpokladem vzniku bylo využít vlastností stávajících telefonních vedení pro vysokorychlostní přenos dat.

Technologie ADSL tedy využívá stávající telefonní přípojky a umožňuje přenášet data a zároveň telefonovat nebo faxovat.

 

 

Kam ADSL zařadit?

 

Přenos ADSL patří do skupiny xDSL - příbuzných technologií/standardů umožňujících vysokorychlostní přenos informací po existujících metalických přístupových sítích (tedy telefonních přípojkách).

 

Jednotlivé technologie xDSL se liší zejména šířkou přenosového pásma a symetrií provozu.

Jedná se o:

ADSL - Asymmetric Digital Subscriber Line

SDSL - Symmetric  Digital Subscriber Line

HDSL - High speed Digital Subscriber Line

VDSL - Very high speed Digital Subscriber Line

 

Asymmetric Digital Subscriber Line ?

 

Asymmetric: asymetrické připojení je v tomto případě rozdíl v rychlostech přenášených pro přenos dat ve směru "upstream", tedy směrem od uživatele do sítě poskytovatele (800 Kbps) a ve směru "downstream", tedy ve směru ze sítě k uživateli (8 Mbps). Konkrétní rychlosti závisí na technologických možnostech a zákazníkem zvolené cílové službě.

 

Digital: ADSL používá digitální tvar přenášeného elektrického (přenos po metalickém vedení) signálu, tedy kódované série 0 a 1.

Subscriber: Tato služba používá stávající telefonní linku na základě objednávky zákazníka.

 

Line: ADSL je služba, poskytovaná přes metalické vedení - telefonní linku (analogovou nebo digitální - ISDN). Všechny její stávající funkce jsou na ní přitom zachovány.


Výhody ADSL

Výhody, které vyplývají z výše uvedeného vysvětlení názvu ADSL jsou oproti svým konkurentům ze skupiny (např. HDSL) tyto skutečnosti:

Přenos ADSL spotřebuje pouze jeden metalický pár (jednu telefonní linku) a to na vzdálenost 4 až 8 kilometrů (dle provedení) bez použití opakovačů.

Umožňuje současný nezávislý provoz analogové telefonní linky popř. euroISDN2 přípojky (2B+D) na stejném vedení. Pro ADSL přenos se používá vyšší frekvenční pásmo než pro klasický telefonní hovor, proto je možný současný nezávislý provoz analogové telefonní linky popř. euroISDN2 přípojky (2B+D) na stejném vedení.

 

 

Zapojení ADSL

Výše uvedené skutečnosti způsobí, že signály ADSL není možné propojovat telefonní ústřednou, protože na A/D převodnících na vstupu do ústředny je vše mimo telefonního signálu odfiltrováno.

Proto na vstupu do ústředny musí být umístěny oddělovače (splittery neboli rozbočovače) které oddělí ADSL data od telefonního hovoru. Tyto jsou umístěny i na straně účastníka (viz. obrázek 1 A a B)

Z toho vyplývá, že ADSL je technologie která narozdíl od analogových modemů využívá pouze telefonní vedení nikoliv telekomunikační sítě (viz. obrázek 2).

 

Obrázek 1A

 

Obrázek 1B

 

Na obrázcích je patrné zapojení na straně účastníka u přenosu analogové linky (A) a ISDN linky (B). Je patrné výše popsané umístění splitteru neboli rozbočovače, ADSL modemu a koncových hovorových zařízení.

 

 

 

Obrázek 2

 

Z obrázku 2 je patrné, že pro ADSL přenos je využíváno pouze telefonní vedení, nikoli další telefonní spojovací a telefonní přepojovací prvky nebo telefonní ústředny. Na obou stranách (u účastníka i poskytovatele) vidíme zapojení splitterů (rozbočovačů), které rozdělí telefonní signály a signály ADSL. Tyto jsou dále zpracovávány jinými zařízeními. Společně sdílejí pouze přenosové metalické vedení od poskytovatele k účastníkovi.

 

 

Rychlost

 

V jediném vedení (telefonním páru) přenášíme kanály v jednom i druhém směru: 

 

Od poskytovatele k účastníkovi - downstream

Od účastníka k poskytovateli - upstream

 

 

Rychlost pro downstream: n x 1.536 Mbit/s, n x 2.048 Mbit/s, 

rychlost pro upstream: 16 - 640kbit/s

 

Konkrétní rychlosti závisí na technologických možnostech (např. stav, stáří a kvalita metalických kabelů od poskytovatele k účastníkovi) a zákazníkem zvolené cílové službě.

 

 

 

Přenos ADSL

 

Aby byl umožněn současný provoz se stávající telefonní linkou se rozhodlo, že se datový signál namoduluje nad hovorové pásmo. tj. ADSL měniče jsou skutečně modemy (na rozdíl do HDSL měničů) pracující v zásadě na podobném principu jako analogové telefonní modemy.
Na jednom vedení musíme přenášet kanály v jednom i druhém směru (upstream i downstream). Používají dva způsoby jak toto realizovat:

1) Metoda frekvenčního multiplexu FDM - oddělené frekvenční pásmo pro upstream a downstream. (O frekvenčním multiplexu jsme psali v tomto článku)

 

2) Metoda potlačení ozvěn - oba směry jsou ve stejném pásmu. Oddělení kanálů se realizuje ve vidlici s pomocí kompenzátoru ozvěn. Toto řešení je efektivnější ale náročnější na realizaci

 

Pro přenos signálů přes ADSL  se využívají tři druhy modulace:

DMT

CAP

QAM

 

O těchto druzích modulace si něco povíme v některém příštím článku.

 

 

 

Závěrem

 

22. října 1998 International Telecommunication Union schválila první z několika připravovaných ADSL standardů pod názvem G922.2.

U nás po neshodách mezi operátory veřejných telekomunikačních sítí vzájemně a mezi nimi a ČTÚ je již v současné době též možné využít přenos ADSL.

Jelikož se tento příspěvek zabývá pouze technickou přenosu ADSL nebude komentovat obchodní nabídky operátorů veřejných telekomunikačních sítí. Tyto je možné získat na jejich internetových prezentacích.

 

 

Pro ilustraci bylo k článku využito obrázků z prezentace poskytovatele veřejných telekomunikačních služeb Český Telecom a.s.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.