Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB: WaveLINE – snadná kontrola všech oken


Document Actions
ABB: WaveLINE – snadná kontrola všech oken
Vracíte se někdy při odchodu z domu zkontrolovat, zda jste zavřeli všechna okna nebo balkonové dveře? Jediný pohled na přístroj systému WaveLINE prozradí, jaká je situace. Z čeho se systém skládá a na jakém principu pracuje? ...
Komerční sdělení, ze dne: 10.09.2008


WaveLINE – snadná kontrola všech oken
Určitě jste to již také zažili – právě jste vyšli z domu a do mysli se vám vkrádají pochybnosti: „Nezůstalo někde otevřené okno nebo balkonové dveře? Co když mi dovnitř naprší nebo tam vnikne nezvaný návštěvník?“ Také se raději vrátíte, abyste se přesvědčili, že je vše v pořádku? To ale znamená, že musíte projít všechny místnosti a zkontrolovat každé okno. A to pro jistotu vždy při odchodu do práce, odjezdu na nákup, na dovolenou apod. Těchto zatěžujících činností vás zbaví přístroje systému WaveLINE. Jediným pohledem zjistíte, že je vše v pořádku a můžete domov s klidem opustit.

Charakteristika systému WaveLINE
Systém WaveLINE je určen pro snadnou a rychlou kontrolu stavu oken. Funkční sestava se skládá ze tří základních komponentů: ze snímače polohy kliky s vysílačem, indikační jednotky s přijímačem a ze silové části. Snímač se namontuje na každé okno, které je třeba kontrolovat. Zjišťuje polohu okenní kliky a tuto informaci bezdrátově vysílá. Indikační jednotka tyto signály přijímá a zobrazuje je na displeji z barevných svítivých diod.

Montáž systému je velice jednoduchá, neboť lze využívat již existující elektroinstalační přístroje. Silovou část s indikační jednotkou je možné namontovat například místo spínače – dosavadní spínací funkce tak zůstane zachována, a uživatel navíc získá okamžitý přehled o jednotlivých oknech.


Pro větší náhled kliknout.

Snímače WaveLINE
Úkolem snímače je zjišťovat polohu kliky uzavíracího mechanismu okna a tuto informaci předávat zobrazovací jednotce. Snímač WaveLINE se namontuje mezi okenní rám a kliku. Rozlišuje tři stavy: zavřeno (klika směřuje dolů), otevřeno (klika je vlevo nebo vpravo) a větrání (klika směřuje nahoru). Ve snímači je zabudován vysílač, který odesílá zprávu o každé změně polohy.

Vysílaný signál je elektromagnetické vlnění o nosné frekvenci 868MHz. Aby mohlo být v jednom objektu použito více snímačů, je signál kódován. Dosah ve volném prostoru je přibližně 100m. Při průchodu pevnými překážkami je však třeba počítat s útlumem, který závisí na tloušťce a druhu použitého materiálu. Zejména je třeba dbát na to, aby mezi vysílačem a přijímačem nebyly kovové překážky, které signál velice výrazně zeslabují (například armovaný beton, kovové fólie tepelných izolací, radiátory, hliníkové žaluzie).

Snímače WaveLINE, na rozdíl od jiných systémů, nevyhodnocují polohu okna vzhledem k vnějšímu rámu, ale skutečnou polohu ovládací kliky. Nemůže být tedy předána mylná informace např. v případě, kdy je okno pouze přivřeno průvanem.

Zdrojem energie pro snímač je vysokokapacitní lithiová baterie, která se vkládá do spodní části snímače. Kromě baterie jsou součástí dodávky veškeré další díly potřebné pro instalaci. Snímače jsou určeny pro běžné čtyřpolohové okenní kliky se čtyřhranem 7×7mm, s roztečí upevňovacích šroubů 43mm. Lze je montovat do dřevěných, plastových i hliníkových rámů. U rámů opatřených lištami je třeba prověřit, zda je na okraji rámu dostatečně široká rovná plocha pro umístění snímače.

Snímače se dodávají ve třech barevných provedeních (bílá, ušlechtilá ocel, černá), aby bylo možné vybrat nejvhodnější kombinaci pro nejčastěji používané rámy a kliky.

 
Pro větší náhled kliknout.

Zobrazovací jednotka WaveLINE
Informace od snímače se okamžitě zobrazí na displeji indikační jednotky, který je tvořen čtyřmi trojbarevnými svítivými diodami. Nejprve je ale nutné uložit kód každého vysílače do paměti přijímače. Proto je výhodné jednotku naprogramovat ještě před montáží snímačů na okenní rámy. Postup je velmi jednoduchý: indikační jednotka se uvede do programovacího režimu, navolí se požadovaná svítivá dioda a vložením baterie do vysílače se vyšle kód, který se automaticky uloží do paměti jednotky. Od tohoto okamžiku budou signály z naprogramovaného vysílače na displeji zobrazovány.

Svítivé diody svými barvami vyjadřují vždy jeden ze tří možných stavů:

  • zavřeno (zelená),

  • otevřeno (červená),

  • větrací poloha (žlutá).

Kromě toho upozorňují také na chybu při přenosu signálu, na nutnost výměny baterie, popř. na vadný snímač.

Ke každé svítivé diodě lze přiřadit až osm snímačů s vysílačem. Tak je možné kontrolovat nejen jednotlivá okna, ale i celé místnosti, podlaží, popř. celý dům. Při zobrazení na displeji má prioritu vždy nejméně příznivý stav. Zelená dioda tedy svítí pouze tehdy, jsou-li všechna okna příslušné skupiny zavřená. Je-li alespoň jedno okno ve skupině ve větrací poloze, svítí žlutá dioda. Červená barva znamená, že některé z oken je otevřené.

Protože je signál snímačem vysílán v pravidelných intervalech (nejen při změně polohy kliky), je informace na displeji aktuální i po obnovení výpadku napájení, po dočasném zablokování šíření signálu apod.

V rozsáhlejších objektech nebo při požadavku na indikaci na několika místech lze využít funkci repeater. Je-li aktivována, funguje jednotka navíc jako vysílač. To znamená, že replikuje veškeré telegramy, které přijme.


Pro větší náhled kliknout.

Zobrazovací jednotka WaveLINE se dodává včetně krytu, v designových řadách ABB future® linear, solo®, solo® carat, alpha exclusive®.

Silové části WaveLINE
Pro funkci indikační jednotky je nutné použít tzv. silovou část, která zabezpečuje její napájení. Asi nejvhodnější umístění jednotky je vedle hlavních dveří, kde často bývá spínač osvětlení. Ten lze nahradit přístrojem univerzálního relé WaveLINE, popřípadě přístrojem univerzálního stmívače WaveLINE. Po doplnění indikační jednotky WaveLINE bude k dispozici okamžitá informace o stavu oken, a navíc bude možné stiskem krytu spínat, popř. stmívat původní svítidlo. Obě zmíněné silové části mají vstup pro tlačítkové podružné ovládání, takže lze snadno vyřešit náhradu i v případě tzv. šestkového či sedmičkového zapojení. Přístroje je možné nainstalovat i na jakékoliv jiné místo do krabice o hloubce alespoň 40mm.

Univerzální relé WaveLINE  umožňuje spínat žárovkové i zářivkové zátěže až do 10AX. Uživatel si může zvolit, zda má fungovat jako prostý spínač (stiskem horní, popř. dolní části krytu se vyvolá zapnutí, popř. vypnutí), nebo jako časovač se zpožděním vypnutí nastavitelným v rozsahu 0,5 až 5 minut.


Pro větší náhled kliknout.

Univerzálním stmívačem WaveLINE lze regulovat jas žárovkových svítidel o příkonech 60 až 450W/V•A. V okamžiku přivedení napájení tento přístroj rozpozná druh připojené zátěže a na základě toho zvolí odpovídající způsob regulace. Umožňuje tedy ovládání jak vinutých, tak elektronických transformátorů pro napájení halogenových žárovek. Krátkým stiskem krytu v horní, popř. dolní části se svítidlo zapne, popř. vypne. Je-li stisk krytu delší, aktivuje se regulační funkce – jas se zvyšuje, popřípadě snižuje. Miniaturním otočným přepínačem lze navolit režim spínání, v němž je stmívání vyloučeno.


Pro větší náhled kliknout.

Jednotku lze provozovat i v signalizačním režimu. Výstup silové části je vypnutý v případě, že všechny naprogramované snímače hlásí stav zavřeno. Pokud tomu tak není, výstup je zapnutý, a může tak „drátově“ signalizovat nezajištěný stav na vzdálenější místo.

Informace o stavu jednotlivých oken lze přenést např. i do inteligentního systému ABB i-bus® KNX/EIB a dále je zpracovávat. Přitom zůstane zachována možnost místního ovládání (spínání či stmívání), takže indikační jednotku lze využívat jako jednonásobný tlačítkový snímač s obvyklými funkcemi. Údaje z jednotlivých snímačů WaveLINE je možné zobrazovat na dotykovém řídicím panelu nebo kombinovat s dalšími funkcemi.

Systém WaveLINE představuje ideální možnost zvýšení bezpečnosti, jistoty i komfortu ovládání. Jeho zavedení nevyžaduje prakticky žádné zásahy do stávající elektroinstalace a lze jej kdykoliv podle potřeby rozšířit. Podrobnější informace lze najít v návodech k instalaci a používání na firemním CD-ROM nebo na webových stránkách http://www.abb-epj.cz.

Ing. Dušan Zajíček

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
První vzorky ZONI dorazily ... ABB uvedlo řadu ZONI, s vypínači a zásuvkami. Novinka se postupně naskladňuje a první kusy se šíří. Minulý čtvrtek proběhla dokonce první revize elektroinstalace s novou řadou vypínačů a zásuvek ZONI. A co se děje v elektrikářském zákulisí? Vyjadřují se osobní pocity, očekávání a porovnává se nová řada ZONI s konkurencí, což je samozřejmě důležité a vědomostně přínosné. Cenová strategie je klíčová pro konkurenceschopnost a už známe srovnatelnou cenovou hladinu! Co všechno se dá vyčíst z prvních vzorků, které jsme spěšně obdrželi, popisujeme zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933