Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB: Vzdělávání v oblasti inteligentních elektroinstalací KNX (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.10.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB: Vzdělávání v oblasti inteligentních elektroinstalací KNX


ABB: Vzdělávání v oblasti inteligentních elektroinstalací KNX
Inteligentní systémy elektroinstalace jako nejvyšší stupeň instalace v budovách jsou v poslední době stále více využívány jak z důvodu zájmu investorů o úspory energie, tak i díky důrazu na kvalitu a komfort jednotlivých budov. Velký podíl na realizacích těchto instalací má i systém ABB i-bus® KNX. Jak probíhá školení odborníků a projektantů? Více se dočtete zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 13.10.2011


Navrhování a realizace inteligentních instalací ovšem vyžaduje zkušené a školené profesionály z řad projektantů a elektromontážních firem, kteří dokážou využít maximum technických možností těchto systémů.  Pro systémy KNX je samozřejmostí základní certifikační kurz, jímž se profesionál stává Partnerem KNX, ale je možné a doporučované i absolvování nástavbových kurzů pro prohloubení znalostí. Tyto nástavbové kurzy KNX poskytuje pouze zhruba patnáct z mnoha certifikovaných školicích center KNX ve světě. Jedním z nich je i školicí centrum ABB s. r. o., Elektro-Praga, v Jablonci nad Nisou. Proč je tak málo školicích center certifikováno i na nástavbové kurzy? Odpověď je velmi jednoduchá: finanční investice do vybavení přístroji a speciální školicí technické dokumentace jsou velké a dovolit si je mohou pouze velmi úspěšné společnosti, které v oblasti "inteligence" dlouhodobě aktivně a úspěšně působí a výrazně investují i do celkového vývoje inteligentních systémů.

V červnu letošního roku úspěšně proběhl v ABB v Jablonci nad Nisou první nástavbový kurz KNX v ČR. Obsah kurzu je dán pravidly mezinárodní asociace Konnex a účastníci jsou školeni zejména v těchto hlavních oblastech:

Celý kurz trvá pět dní, během nichž je probírána jak teorie, tak zejména množství příkladů z praxe, nezbytných pro názorné pochopení a nacvičení řešené problematiky. Poslední den je věnován závěrečným testům, kde účastníci musí projevit své nabyté teoretické, ale především praktické znalosti. Úspěšné složení testů (minimálně 50% správně zodpovězených otázek a funkčních praktických příkladů) je nutné pro vydání certifikátu o absolvování kurzu.

A jaký byl průběh prvního nástavbového kurzu?
Uskutečnil se ve velmi příjemné atmosféře, kterou zpočátku doprovázela lehká nervozita jak na straně studentů, tak i školitelů. Ta ovšem rychle pominula a všichni se hluboce ponořili do probírané látky. Účastníci měli skutečně velký zájem o danou problematiku, což se projevilo množstvím dotazů, zpravidla vyplývajících z jejich využívání systémové instalace KNX v praxi. Vzhledem k zájmu a skutečnému studiu, zejména při praktických příkladech, nebyl většinou důležitý čas a denní časový rozvrh se protahoval do vyřešení příkladů, což nikomu nevadilo.

Z anonymního hodnocení kurzu účastníky lze vyjmout tato vyjádření:

Jak hodnotí průběh kurzu dlouholetý školitel KNX Josef Kunc?
"Velmi pozitivně. Překvapil mě výrazný zájem účastníků něco se naučit. Bezpředmětné se také ukázaly obavy z využívání nového softwaru ETS4 během školení, protože Partneři zatím běžně pracují se softwarem ETS3. Na základě zkušeností z tohoto kurzu bude nutné ještě dále investovat do vybavení školicího centra přístroji pro větší pohodlí účastníků a posílit praktické příklady, o které je zájem."

Na závěr je třeba uvést, že všichni účastníci úspěšně absolvovali závěrečné testy, kdy se jim vyplatil jejich zájem o problematiku a školené oblasti v průběhu kurzu. Získané znalosti jistě použijí při práci na projektech s využitím systému ABB i-bus® KNX.

Další nástavbový kurz je naplánován na podzim letošního roku. Tyto kurzy s certifikátem zároveň doplní specializované kurzy na jednotlivé specializované přístroje typu vizualizační ABB – Comfort panel nebo snímače řady ABB – priOn.

Nástavbového kurzu se mohou zúčastnit pouze Partneři KNX (absolventi certifikačního kurzu) a potřebná je zkušenost s prací v programu ETS.


Richard Müller, ABB s. r. o., Elektro-Praga

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.