Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB: Víceúčelové rozvodnice řady Gemini (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.11.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB: Víceúčelové rozvodnice řady Gemini


 ABB: Víceúčelové rozvodnice řady Gemini
Již nějaký čas dodává firma ABB na trh plastové rozvodnice, vhodné pro montáž do náročných prostředí. Je zajímavé sledovat, v jakých aplikacích se tyto skříně za tu dobu objevily, jaké nové využití nacházejí a jak naplňují svoji deklarovanou víceúčelovost. Jaké rozměry se prodávají? Jak lze tyto rozvodnice vybavit? Jaké jsou technické vlastnosti?
Komerční sdělení, ze dne: 24.11.2011


Mezi prvními aplikacemi po uvedení na trh byly čistírny odpadních vod. Pro toto použití nejvíce hovoří fakt, že rozvodnice jsou kompletně vyrobeny z materiálů nepodléhajícím korozi. Dokonce i přístrojové lišty DIN pro modulární přístroje jsou vyrobeny z hliníkové slitiny. Dále pak fakt, že pro montáž rozvodnic není potřeba žádný spojovací materiál a nástroje. Všechny díly se jen vloží a zaklapnou do připravených pozic. Během času rozšířily rozvodnice svoje uplatnění v potravinářství, automatizační a zabezpečovací technice, v chemickém průmyslu i komerční sféře.

Jedním z posledních příkladů nasazení těchto univerzálních rozvodnic jsou fotovoltaické elektrárny, které během loňského boomu fotovoltaiky rostly doslova jako houby po dešti. Zde rozvodnice Gemini plně předvedly všechny svoje přednosti. Uplatnila se zde jejich tuhost (důležitá při přivedení velkého počtu kabelů do rozvodnice), vhodnost pro venkovní použití, odolnost vůči působení atmosférických vlivů a UV záření, izolační napětí do 1500V DC, unikátní řešení odvodu kondenzované vlhkosti bez porušení krytí IP66 a v neposlední řadě i snadné obrábění, kterým mám na mysli především vrtání kabelových vstupů.


Rozvodnice s průhlednými dvířky, připravena pro montáž prvků
pro automatizační nebo distribuční aplikace

Svým zaměřením jsou rozvodnice podobné polyesterovým skříním, které na trh dodává řada výrobců. Na rozdíl od nich jsou však rozvodnice ABB řady Gemini vyrobeny z termoplastu technologií společného vstřikování. Výsledkem je sendvičový materiál, který zaručuje stejné mechanické vlastnosti jako tradiční řešení polyesterových skříní laminovaných skelným vláknem, avšak bez problémů, které u nich časem nastávají. Například vystoupení skelného vlákna na povrch polyesteru ve venkovním prostředí, omezená odolnost vůči UV záření nebo snížený komfort při obrábění. A nejde jen o komfort pracovníků při obrábění, ale i o životnost nástrojů. Při vrtání velkého počtu kabelových vstupů do polyesterové skříně dojde, na rozdíl od skříně termoplastové, ke ztupení řezného nástroje velmi brzy. I tuto skutečnost je potřeba brát v potaz při úvahách o výrobních nákladech a komfortu výroby.

Termoplast, narozdíl od polyesteru, je také stoprocentně recyklovatelný a při stejných mechanických vlastnostech přibližně o 20% lehčí. Použitý materiál a výrobní technologie pak dovolují produkovat skříně vysoké estetické úrovně, která dokonale doplňuje každé technologické zařízení.


Příklad konfigurace rozvodnice pro automatizaci


Stavitelné háčky a nožky pro montážní desku.


Velikosti rozvodnic
Rozvodnice jsou dodávány v šesti uvedených velikostech vnější rozměry (šířka, výška, hloubka):


Příklad konfigurace rozvodnice pro distribuci

Možnosti vnitřní náplně
Dle použitých montážních prvků může být rozvodnice vybavena jak pro automatizační, tak i distribuční aplikace, v případě použití částečné montážní desky s montáží mezi vertikální nosníky dokonce i pro aplikace smíšené.
V automatizačních aplikacích je možno vybavit rozvodnice Gemini montážní deskou ve třech provedeních: plná plastová, plná kovová a perforovaná kovová. Po osazení přístroji a jejich zapojení se na montážní desku nasadí speciální stavitelné nožky a háčky, které umožní vložit osazenou a zapojenou montážní desku dovnitř skříně až do 7 různých hloubek. V každé z hloubek je ještě možné jemné nastavení do dalších tří úrovní. K této práci není potřeba žádný nástroj ani spojovací materiál. Rozvodnice může být rovněž doplněna závěsnými vnitřními dvířky, na která lze montovat ovládací a signalizační prvky.


Vertikální nosníky s integrovaným kabelovým kanálem

V distribučních nebo smíšených aplikacích jsou nosným prvkem dva vertikální nosníky s integrovaným kabelovým kanálem pro uložení propojovacích vodičů. Mezi nosníky se upevňují montážní prvky dle požadované konfigurace skříně. Všechny se upevňují na západku bez použití nástrojů a je možno je nastavit až do 6 různých instalačních hloubek s odstupem po 12,5mm a uspořádat do  výšek se vzdáleností 75mm mezi řadami.


Vertikální nosníky s integrovaným kabelovým kanálem

Dvířka
Pro rozvodnice jsou v nabídce dvířka jak v plném, tak i průhledném provedení. Z přední strany jsou opatřena ochrannou fólií proti poškrábání a jsou vždy dodávána samostatně zabalena v kartónovém obalu, odděleně od rozvodnice. Toto řešení umožňuje instalaci dvířek až po skončení všech montážních prací uvnitř rozvodnice a po celou tuto dobu zůstávají chráněna proti možnému mechanickému poškození. Po instalaci dvířek na závěsy skříně umožňují tyto otevření pod úhlem větším než 180°, což velmi usnadňuje přístup k zařízení a přístrojům instalovaným uvnitř rozvodnice.


Rukojeť s kódovaným klíčem

Rozšiřující příslušenství
Rozvodnice pro automatizační a distribuční aplikace mohou být vybaveny příslušenstvím, které dále rozšiřuje možnosti jejich použití:


Konzola pro instalaci rozvodnice na stěnu

Technické vlastnosti

Jednoduchá montáž a instalace, technické vlastnosti a výjimečná víceúčelovost dělá z těchto rozvodnic zařízení vhodná jak pro automatizační, tak i distribuční aplikace, a to i do velmi náročných podmínek (např. v prostředí s možností kontaktu s kyselinami nebo mastnotami).
Rozvodnice již mají na náročném českém trhu svoje pevné místo, našly si svoje příznivce a jejich obliba a okruh aplikací, kam jsou nasazovány, stále roste.


 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o, ELSYNN - Heršpická 13, Brno - 543 145 111 - obchod.elsynn@cz.abb.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.