Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB: Víceúčelové rozvodnice řady Gemini


Document Actions
 ABB: Víceúčelové rozvodnice řady Gemini
Již nějaký čas dodává firma ABB na trh plastové rozvodnice, vhodné pro montáž do náročných prostředí. Je zajímavé sledovat, v jakých aplikacích se tyto skříně za tu dobu objevily, jaké nové využití nacházejí a jak naplňují svoji deklarovanou víceúčelovost. Jaké rozměry se prodávají? Jak lze tyto rozvodnice vybavit? Jaké jsou technické vlastnosti?
Komerční sdělení, ze dne: 24.11.2011
reklama


Mezi prvními aplikacemi po uvedení na trh byly čistírny odpadních vod. Pro toto použití nejvíce hovoří fakt, že rozvodnice jsou kompletně vyrobeny z materiálů nepodléhajícím korozi. Dokonce i přístrojové lišty DIN pro modulární přístroje jsou vyrobeny z hliníkové slitiny. Dále pak fakt, že pro montáž rozvodnic není potřeba žádný spojovací materiál a nástroje. Všechny díly se jen vloží a zaklapnou do připravených pozic. Během času rozšířily rozvodnice svoje uplatnění v potravinářství, automatizační a zabezpečovací technice, v chemickém průmyslu i komerční sféře.

Jedním z posledních příkladů nasazení těchto univerzálních rozvodnic jsou fotovoltaické elektrárny, které během loňského boomu fotovoltaiky rostly doslova jako houby po dešti. Zde rozvodnice Gemini plně předvedly všechny svoje přednosti. Uplatnila se zde jejich tuhost (důležitá při přivedení velkého počtu kabelů do rozvodnice), vhodnost pro venkovní použití, odolnost vůči působení atmosférických vlivů a UV záření, izolační napětí do 1500V DC, unikátní řešení odvodu kondenzované vlhkosti bez porušení krytí IP66 a v neposlední řadě i snadné obrábění, kterým mám na mysli především vrtání kabelových vstupů.


Rozvodnice s průhlednými dvířky, připravena pro montáž prvků
pro automatizační nebo distribuční aplikace

Svým zaměřením jsou rozvodnice podobné polyesterovým skříním, které na trh dodává řada výrobců. Na rozdíl od nich jsou však rozvodnice ABB řady Gemini vyrobeny z termoplastu technologií společného vstřikování. Výsledkem je sendvičový materiál, který zaručuje stejné mechanické vlastnosti jako tradiční řešení polyesterových skříní laminovaných skelným vláknem, avšak bez problémů, které u nich časem nastávají. Například vystoupení skelného vlákna na povrch polyesteru ve venkovním prostředí, omezená odolnost vůči UV záření nebo snížený komfort při obrábění. A nejde jen o komfort pracovníků při obrábění, ale i o životnost nástrojů. Při vrtání velkého počtu kabelových vstupů do polyesterové skříně dojde, na rozdíl od skříně termoplastové, ke ztupení řezného nástroje velmi brzy. I tuto skutečnost je potřeba brát v potaz při úvahách o výrobních nákladech a komfortu výroby.

Termoplast, narozdíl od polyesteru, je také stoprocentně recyklovatelný a při stejných mechanických vlastnostech přibližně o 20% lehčí. Použitý materiál a výrobní technologie pak dovolují produkovat skříně vysoké estetické úrovně, která dokonale doplňuje každé technologické zařízení.


Příklad konfigurace rozvodnice pro automatizaci


Stavitelné háčky a nožky pro montážní desku.


Velikosti rozvodnic
Rozvodnice jsou dodávány v šesti uvedených velikostech vnější rozměry (šířka, výška, hloubka):

  • Velikost 1: 335 x 400 x 210 mm, max. 2 řady po 12 modulech tj. 24 modulů nebo montážní, deska rozměrů 235 x 285 mm
  • Velikost 2: 460 x 550 x 260 mm, max. 3 řady po 18 modulech tj. 54 modulů nebo montážní, deska rozměrů 360 x 435 mm
  • Velikost 3: 460 x 700 x 260 mm, max. 4 řady po 18 modulech tj. 72 modulů nebo montážní, deska rozměrů 360 x 585 mm
  • Velikost 4: 590 x 700 x 260 mm, max. 4 řady po 24 modulech tj. 96 modulů nebo montážní, deska rozměrů 485 x 585 mm
  • Velikost 5: 590 x 855 x 360 mm, max. 5 řad po 24 modulech tj. 120 modulů nebo montážní, deska rozměrů 485 x 735 mm
  • Velikost 6: 840 x 1050 x 360 mm, max. 6 řad po 36 modulech tj. 216 modulů nebo montážní, deska rozměrů 735 x 885 mm


Příklad konfigurace rozvodnice pro distribuci

Možnosti vnitřní náplně
Dle použitých montážních prvků může být rozvodnice vybavena jak pro automatizační, tak i distribuční aplikace, v případě použití částečné montážní desky s montáží mezi vertikální nosníky dokonce i pro aplikace smíšené.
V automatizačních aplikacích je možno vybavit rozvodnice Gemini montážní deskou ve třech provedeních: plná plastová, plná kovová a perforovaná kovová. Po osazení přístroji a jejich zapojení se na montážní desku nasadí speciální stavitelné nožky a háčky, které umožní vložit osazenou a zapojenou montážní desku dovnitř skříně až do 7 různých hloubek. V každé z hloubek je ještě možné jemné nastavení do dalších tří úrovní. K této práci není potřeba žádný nástroj ani spojovací materiál. Rozvodnice může být rovněž doplněna závěsnými vnitřními dvířky, na která lze montovat ovládací a signalizační prvky.


Vertikální nosníky s integrovaným kabelovým kanálem

V distribučních nebo smíšených aplikacích jsou nosným prvkem dva vertikální nosníky s integrovaným kabelovým kanálem pro uložení propojovacích vodičů. Mezi nosníky se upevňují montážní prvky dle požadované konfigurace skříně. Všechny se upevňují na západku bez použití nástrojů a je možno je nastavit až do 6 různých instalačních hloubek s odstupem po 12,5mm a uspořádat do  výšek se vzdáleností 75mm mezi řadami.


Vertikální nosníky s integrovaným kabelovým kanálem

Dvířka
Pro rozvodnice jsou v nabídce dvířka jak v plném, tak i průhledném provedení. Z přední strany jsou opatřena ochrannou fólií proti poškrábání a jsou vždy dodávána samostatně zabalena v kartónovém obalu, odděleně od rozvodnice. Toto řešení umožňuje instalaci dvířek až po skončení všech montážních prací uvnitř rozvodnice a po celou tuto dobu zůstávají chráněna proti možnému mechanickému poškození. Po instalaci dvířek na závěsy skříně umožňují tyto otevření pod úhlem větším než 180°, což velmi usnadňuje přístup k zařízení a přístrojům instalovaným uvnitř rozvodnice.


Rukojeť s kódovaným klíčem

Rozšiřující příslušenství
Rozvodnice pro automatizační a distribuční aplikace mohou být vybaveny příslušenstvím, které dále rozšiřuje možnosti jejich použití:

  • souprava pro odvod kondenzovaných vodních par, bez porušení vysokého krytí rozvodnic, s GORETM membránou zvyšuje bezpečnost provozovaných zařízení a chrání je proti vlivům tepla a vlhkosti
  • konzoly pro zavěšení, montážní soupravy na sloup nebo podstavec na podlahu obecně usnadňují instalaci a rozšiřují, již tak široké, možnosti použití
  • sady pro spojení dvou skříní nad sebe nebo sady pro instalaci skříní na betonové podlahy nebo podstavce dále rozšiřují možnosti instalace
  • tři různé typy zámků, jimiž je možné nahradit standardně dodávaný zámek pro dvoustranný klíč. Univerzální dodávaný klíč lze použít na všechny tři typy zámků


Konzola pro instalaci rozvodnice na stěnu

Technické vlastnosti

  • stupeň krytí IP 66 - barva šedá odstínu RAL 7035 - odolnost proti rázům IK10 (20 Joulů)
  • jmenovité izolační napětí do 1000V AC / 1500V DC - zkouška žhavou smyčkou do 750°C
  • rozsah povolené pracovní teploty od -25°C do +100°C

Jednoduchá montáž a instalace, technické vlastnosti a výjimečná víceúčelovost dělá z těchto rozvodnic zařízení vhodná jak pro automatizační, tak i distribuční aplikace, a to i do velmi náročných podmínek (např. v prostředí s možností kontaktu s kyselinami nebo mastnotami).
Rozvodnice již mají na náročném českém trhu svoje pevné místo, našly si svoje příznivce a jejich obliba a okruh aplikací, kam jsou nasazovány, stále roste.


 

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ABB s.r.o, ELSYNN
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
KOPOS Kolín dodává unikátní výrobek na trhu - praktické elektroinstalační lišty ELEGANT, které na trhu nabízí jako jediný výrobce. Vaše kabely vedené na stěnách s nimi budou v přehledném, bezpečném a především elegantním kabátě ...
Fotovoltaické elektrárny jsou v posledních letech nejrychleji expandujícím zdrojem. Celkový instalovaný výkon se za posledních 10 let zvýšil více než desetinásobně. Zatímco v roce 2001 činil světový instalovaný výkon 1,3 GW, na konci roku 2008 už šlo o 15,2 GW a tento trend i nadále pokračuje...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933