Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

ABB: Univerzální termostat s otočným ovládáním - novinka v designové řadě Levit


Document Actions
ABB: Univerzální termostat s otočným ovládáním - novinka v designové řadě Levit
Venkovní teploty stále častěji klesají k nule, je tedy nejvyšší čas věnovat pozornost vytápění a možnostem regulace teploty v našich domovech, kancelářích a výrobních prostorách. Použitím termostatů nejenže zajistíme optimální tepelný komfort, ale ušetříme i náklady vynaložené na vytápění. Pojďme se na termostaty podívat podrobněji.
Komerční sdělení, ze dne: 18.11.2015
reklama

Termostaty rozdělujeme na dva typy podle druhu ovládání přístroje. První variantou je termostat s otočným ovládáním a druhou variantou termostat digitální.

Univerzální termostat s otočným ovládáním
Letošní novinkou v designové řadě Levit je univerzální termostat s otočným ovládáním. Tento přístroj je určen pro automatickou regulaci teploty v objektech vytápěných plynem, elektrickou energií nebo topnou vodou. Skládá se ze dvou částí. První částí je spínací jednotka, která je napájena síťovým napětím 230 VAC. Druhou částí je jednotka ovládací, která slouží k nastavení potřebné teploty a ovládání termostatu pomocí dvou funkčních tlačítek. Levým tlačítkem lze termostat vypnout nebo zapnout a pravým ovládacím tlačítkem volíme aktivaci teplotního útlumu. Nad oběma tlačítky se nachází signalizační LED diody, které zobrazují stav výstupu termostatu a sepnutí teplotního útlumu. Otočné termostaty mohou pracovat ve dvou režimech.

Prostorový termostat:
Termostat měří teplotu prostoru prostřednictvím vestavěného snímače a porovnává ji s nastavenou hodnotou danou natočením ovládacího kolečka. Je-li měřená teplota nižší/vyšší než teplota nastavená, výstupní relé připojeného spínacího přístroje se zapne/vypne.

Podlahový termostat:
Přístroj může pracovat jako podlahový termostat, je-li ke spínací jednotce připojen externí teplotní snímač 3292U-A90100 a je současně přemístěna propojka pod ovládacím kolečkem (obrázek 2). Vnitřní snímač pro měření teploty z prostoru je v tomto případě vyřazen.

Obrázek 1: Nastavovací prvky pod ovládacím kolečkem a) regulace zpětné vazby b) nastavení útlumu


Obrázek 2: Přemístění propojky při využití podlahové sondy



Obrázek 3: Části termostatu v designu Levit: a) spínací jednotka b) designový rámeček c) ovládací jednotka


 
Obrázek 4: Termostat v otočném provedení v designu Levit


Univerzální termostat programovatelný
Univerzální programovatelný termostat nové generace je použitelný pro různé druhy tepelných zdrojů, ventilů nebo chladicích zařízení.

Podle volby teplotního snímače a jeho funkce může přístroj pracovat jako:
  • Prostorový termostat – pro měření teploty se používá pouze vestavěný snímač. Prostorový termostat lze ovládat i vzdáleně pomocí vnějšího bezpotenciálového spínače připojeného ke spínacímu přístroji.
  • Podlahový termostat – pro doplňkové podlahové vytápění – teplota se měří pouze prostřednictvím vnějšího snímače zabudovaného v podlaze.
  • Kombinovaný termostat – pro podlahové vytápění – využívá se kombinace dvou teplotních snímačů: vlastní regulace se provádí na základě údajů vestavěného prostorového snímače a vnější podlahový snímač je pouze limitní, tj. hlídá nastavitelnou maximální nebo minimální teplotu podlahy.

Teplota měřená vnitřním snímačem v okolí termostatu nebo teplota měřená externím snímačem se porovnává s žádanou teplotou. S přihlédnutím k nastaveným regulačním parametrům pak termostat spíná nebo rozepíná výstupní relé, které řídí připojené topné nebo chladicí zařízení. Stejně jako u otočných termostatů tvoří digitální programovatelné termostaty dvě části (spínací jednotka a jednotka ovládací). Termostat může pracovat v jednom ze tří provozních režimů (manuální, automatický, režim „dovolená“).

Komfortní teplota je společná pro režim topení i chlazení a její výchozí hodnota je 21 °C. Výchozí útlumová teplota pro topení je 18 °C, pro chlazení 25 °C. Všechny teploty je možné podle potřeby upravovat.

Výhodou u obou typů termostatů je fakt, že můžeme nahradit otočný termostat digitálním a naopak. Pro oba druhy termostatů je určena stejná spínací jednotka.

 
Obrázek 5: Univerzální termostat programovatelný v designu Levit


Obrázek 6: Příklad zapojení spínací jednotky u termostatů ABB Elektro Praga



Autor článku: Ing. Petr Mašek
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933