Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ABB: O činnosti mezinárodní asociace KONNEX


Document Actions
ABB: O činnosti mezinárodní asociace KONNEX
Asociace KONNEX zabezpečuje také jednotné školicí materiály pro základní i nástavbové kursy, které by měli absolvovat všichni pracovníci mající skutečný zájem o práci se systémovou instalací KNX/EIB. Asociace vydává také školicí materiály pro vzdělávání lektorů, kteří působí ve školicích centrech. Asociace schvaluje a kontroluje činnost v certifikovaných školicích centrech, jejichž ...
Josef Kunc, ze dne: 19.05.2009


Mezinárodní asociace KONNEX sdružuje svoje členy – především výrobce, kteří svými členskými příspěvky pomáhají zabezpečovat činnosti, které jsou nezbytné pro její provoz. Při svém založení měla asociace pouhých 9 členů. Tento počet se postupně zvyšoval, takže počátkem roku 2007 měla již kolem 80 členů. Význam této asociace neustále narůstá, což je vidět i na nárůstu počtu členů. Od počátku roku 2007 do konce května 2008 se počet členů zvýšil o dalších 57, takže jich je již kolem 130. Produkce těchto členských firem představuje více než 85% evropského trhu s elektroinstalačními přístroji a s bílým zbožím. Z České republiky je zatím pouze jeden z podniků členem asociace – je to JEPAZ Elektronika Praha.

Aktuální seznam členů asociace je volně přístupný na adrese www.knx.org.

Asociace KONNEX nadále poskytuje technickou podporu všem třem předchozím systémům (EIB, Batibus, EHS), včetně certifikace podle předcházejících norem.

Vzhledem k tomu, že mezi KNX a EIB je přímá kompatibilita, většina přístrojů smí být označována oběma logy, jak EIB, tak i KNX.

Asociace KONNEX na sebe plně převedla všechny společné činnosti. Převzala na sebe také veškerý další vývoj a prodej potřebného softwarového vybavení, v čele se základním softwarem ETS.

I po schválení norem ČSN EN 50090-2-2, resp. ISO/IEC 14543 vyvíjí asociace další aktivity v oblasti evropské i celosvětové normalizace. Přitom je nutné zdůraznit, že KNX je skutečně jediným, celosvětově normalizovaným a současně otevřeným systémem pro řízení všech provozních funkcí v budovách.

Všem výrobcům, kteří mají zájem o vývoj a výrobu přístrojů, které mají být kompatibilní s KNX, asociace nabízí detailní konzultace prostřednictvím technické linky podpory.

Všechny výrobky, které vyhovují požadavkům evropských a mezinárodních norem a dalším požadavkům asociace KONNEX, mohou být opatřeny logem KNX. Předtím ovšem musí proběhnout certifikační proces, jehož podstatnou součástí je ověření výrobků jednou ze čtyř pověřených zkušeben (např. DIAL Lüdenscheid – tato firma je mezi projektanty u nás známá jako dodavatel kvalitních výpočtových programů pro návrhy osvětlení Dialux). Ve zkušebně jsou výrobky ověřeny nejen podle obecných norem, podle nichž se ověřuje elektrická bezpečnost a elektromagnetická kompatibilita a některé základní parametry dané předmětovými normami nebo technickými podmínkami, ale navíc probíhá široké spektrum zkoušek, které jsou specifikovány v ČSN EN 50090-2-2 (základní odolnost proti přepětím vznikajících ze spínacích procesů, funkčnost předložených aplikačních programů podle popisu v technických podkladech výrobce, interkompatibilita – spolehlivá komunikace mezi přístroji různých výrobců, atd.). Výrobce může nové výrobky opatřit logem KNX (resp. také EIB) ještě před ukončením těchto zkoušek, avšak nejdéle do šesti měsíců od zahájení výroby musí do asociace KONNEX předložit vyhovující protokol ze zkoušek z akreditované zkušebny. Teprve poté výrobce obdrží certifikát opravňující ho k používání loga KNX na daném výrobku. Výrobek a s ním schválené aplikační programy je současně zařazen do databáze certifikovaných výrobků na stránkách www.knx.org. Každý zákazník má tak možnost ověřit si, že výrobek byl skutečně schválen a je možné jeho bezpečné a spolehlivé použití v systémové instalaci.


Pro větší náhled kliknout.

Výrobky jsou seřazeny nejdříve podle země výrobce, poté se třídí podle skupin výrobků – v každé skupině jsou seřazeny výrobky bez ohledu na jejich výrobce, jak je v následujícím příkladu týkajícího se skupiny německých výrobců - displeje:

Po výběru výrobku podle výrobce si můžeme zobrazit základní údaje o tomto výrobku a jeho schválených aplikačních programech:


Pro větší náhled kliknout.

Asociace KONNEX zabezpečuje také jednotné školicí materiály pro základní i nástavbové kursy, které by měli absolvovat všichni pracovníci mající skutečný zájem o práci se systémovou instalací KNX/EIB. Asociace vydává také školicí materiály pro vzdělávání lektorů, kteří působí ve školicích centrech.

Asociace schvaluje a kontroluje činnost v certifikovaných školicích centrech, jejichž přehled je opět na stránkách asociace http://www.knx.org/knx-partners/training-centres/list/ . Po vyznačení státu, ve kterém se chcete školit, si můžete vybrat vhodné školicí středisko, které může vydávat celosvětově platné certifikáty, které dokladují, že jste absolvovali základní týdenní certifikační kurs a vykonali závěrečné teoretické a praktické testy v souladu s požadavky a předpisy KONNEX. V České republice v současnosti působí pouze jedno takovéto schválené školicí středisko, školí se v češtině, práce se softwarem však předpokládá alespoň minimální přehled o odborných termínech v angličtině:


Pro větší náhled kliknout.

Ovšem např. v Německu je takovýchto center více než 40. Školení v nich však probíhá převážně v němčině, pouze v některých je možné absolvovat je v angličtině.

Absolventi těchto školení mohou být uvedeni v mezinárodní databázi: http://www.knx.org/knx-partners/knxeib-partners/list/, což je ovšem pouze jejich vlastní volba. V každém případě si ale musí zřídit svoje osobní stránky na https://onlineshop.knx.org/login , teprve poté se mohou přihlásit na školení a k testům. Na své osobní stránce potom mají k dispozici elektronický certifikát (v případě úspěšného složení obou částí závěrečných testů), elektronický poukaz (voucher) na 12,5% slevu z prvního nákupu (bez omezení doby platnosti – lze použít na nákup softwaru, dokumentace apod.). Odtud si také může stáhnout logo partnera KNX v rozlišení pro tisk, může upravovat veškeré svoje osobní údaje, v případě potřeby si může okamžitě změnit přístupové klíče k softwaru ETS a může nahlédnout na výsledky svých testů.

Pro školicí centra jsou každoročně pořádány konference – v roce 2008 se konala počátkem června v Bruselu.


Pohled na průběh konference.

Asociace KONNEX bezplatně poskytuje technickou podporu vysoce aktivní účastí na veletrzích – viz pohled na stánek asociace na veletrhu Light&Building 2008 ve Frankfurtu nad Mohanem:

Kromě toho vydává různé tiskoviny, které si zájemci mohou bezplatně objednat a obdrží je poštou – informace o těchto materiálech jsou na www.knx.org. Velmi zajímavou tiskovinou jsou dvakrát ročně vydávané publikace Konnex Journal (všechny články jsou vytištěny dvojjazyčně – anglicky a německy) a bezplatně jsou rozesílány všem partnerům Konnex na adresy, které si zadali na svých osobních účtech. Ale nejvíce informací lze nalézt na web stránkách KONNEX, kde je několik drobných informací také v češtině.

Další činností asociace KONNEX je koordinace činností tzv. vědeckých partnerů – spolupracujících vysokých a středních odborných škol. Z České republiky se k této činnosti zatím přihlásily pouze dvě školy: VŠB – technická univerzita Ostrava a Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně.

KONNEX poskytuje také podporu národním skupinám KONNEX – v ČR se zatím nenašel žádný obětavý člověk, který by tuto skupinu byl ochoten a schopen založit a koordinovat její činnost a který by k této činnosti měl také dostatek času. Znamenalo by to totiž také postupné překládání obsahu web stránek do češtiny a možná i překlad softwaru ETS do češtiny. A hlavně spoluvytvářet co nejvhodnější podmínky pro spolupráci mezi dodavateli a odběrateli.

Literatura:
1. Materiály z www.knx.org
2. Studijní materiály asociace KONNEX
3. Soubor norem ČSN EN 50090
4. Materiály z konference školicích center, Brusel, červen 2008
5. Archiv autora

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933