Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

ABB: KNX/EIB Komunikace


Document Actions
ABB: KNX/EIB Komunikace
Jakým způsobem probíhá komunikace jednotlivých prvků připojených ke sběrnici KNX/EIB? Jak vysoká je přenosová rychlost telegramu? Může komunikace uvnitř jednotlivých linií probíhat současně? Jaké úrovně priority lze jednotlivým příkazům přiřadit?
Josef Kunc, ze dne: 21.08.2008


Komunikace
Všechny prvky připojené ke sběrnici KNX/EIB mají teoreticky stejná práva přístupu ke komunikaci – jejich sběrnicové spojky jsou trvale na příjmu, jsou stále připraveny vysílat. Pokud je sběrnice volná, přístroj odešle telegram. Přenos telegramu probíhá rychlostí 9600 bit.s-1. Přenosová rychlost tedy není příliš vysoká, avšak rozdělením instalace do vyššího počtu oddělených částí může komunikace uvnitř jednotlivých linií probíhat současně. S ohledem na délky přenášených zpráv je průměrná doba přenosu jednoho telegramu kolem 25ms.

Jiná situace je v případě, kdy sběrnice není volná, nebo když je potřebné současně vysílat ze dvou nebo i více míst. Současné vysílání dvou nebo více telegramů je nepřípustné, proto je nutné stanovení určitých priorit. Projektant může každému typu příkazu přiřadit jeden ze tří možných základních stupňů priorit: nízkou (low), vysokou (high) a poplachovou (alarm):

Bez jeho zásahu je každému komunikačnímu objektu určena základní, nízká úroveň priority, může ji však změnit na některý ze dvou vyšších stupňů. V aplikačních programech výrobků je totiž výrobcem vždy předepsána jako výchozí hodnota nízká priorita. V převážné většině případů v praxi není nutné měnit toto základní nastavení.

Jakmile je zahájen přenos informací o vyšší prioritě, okamžitě se přeruší přenos méně důležitých informací. Teprve po ukončení prioritního přenosu bude dokončen přenos ostatních informací. Stejně tak v případě, že sběrnicová spojka chce odeslat telegram nižší proirity v době, kdy probíhá přenos informací s vyšší prioritou, je nutné vyčkat do ukončení tohoto přenosu a teprve poté lze zahájit odesílání telegramu nižší důležitosti. Tento způsob řízení provozu na sběrnici je typu CSMA/CA (Carrier Sense Multiple Access Collision Avoidance). Znamená to vícefunkční sledování provozu na sběrnici s vyhnutím se kolizím. Grafické znázornění tohoto postupu při přenosu informací:


Pro větší náhled kliknout.

Tímto způsobem přenosu je zajištěno, aby každý telegram byl odeslán, byť i s určitým malým zpožděním. Je zajištěno, aby po odeslání každého telegramu následovalo potvrzení o jeho příjmu. Není-li příjem potvrzen, následuje ještě trojnásobné odeslání téhož telegramu. Nebude-li ani nyní potvrzen příjem, do provozní paměti vysílajícího přístroje se zaznamená chyba. Další odesílání téhož telegramu však již neproběhne.

A s ohledem na tento způsob komunikace, při hustém provozu na sběrnici, se stává, že reakce na vyslaný příkaz není okamžitá, ale i se zpožděním až několika set ms. Stiskneme např. tlačítko naprogramované pro spínání svítidla. K jeho rozsvícení může dojít se zpožděním, které již lze lidskými smysly zaregistrovat. Neznamená to žádnou závadu, ale jen fakt, že po sběrnici byly předávány telegramy vyšší důležitosti. Pokud by přesto uživatel požadoval zkrácení této reakční doby, nezbylo by nic jiného, než v programu změnit nastavení priorit.

Literatura:
1. Materiály z www.knx.org
2. Studijní materiály asociace KONNEX
3. Časopisy Elektroinstalatér
4. Firemní podklady různých výrobců
5. Archiv autora

Systémové elektrické instalace KNX/EIB (13. část)

POKUD PRACUJETE V OBORU
máte možnost si vyžádat
katalog prvků KNX
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933