Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB: Topologické uspořádání KNX/EIB


Document Actions
ABB: Topologické uspořádání KNX/EIB
Topologické uspořádání systémové instalace KNX/EIB a individuální adresy. S ohledem na omezené počty prvků, které mohou být napájeny z jednoho společného napájecího zdroje, je potřebné sběrnici rozdělit na samostatně napájené úseky obsahující vždy nejvýše ...
Josef Kunc, ze dne: 20.04.2009


S ohledem na omezené počty prvků, které mohou být napájeny z jednoho společného napájecího zdroje, je potřebné sběrnici rozdělit na samostatně napájené úseky obsahující vždy nejvýše 64 přístrojů (tedy 64 připojení ke sběrnici). Celková délka sběrnice v každém z těchto samostatně napájených úseků smí být nejvýše 1000m, avšak největší vzdálenost mezi dvěma přístroji na sběrnice je maximálně 700m. Tyto dva údaje nejsou v rozporu, protože sběrnici lze větvit, jak již bylo uvedeno v šesté části tohoto seriálu článků. Největší vzdálenost přístroje od napájecího zdroje je 350m. Pokud je nezbytné použití dvou napájecích zdrojů na jednom úseku sběrnice bez vřazených liniových spojek, jejich minimální vzdálenost po sběrnicovém vedení je 200m – pro minimalizaci vyrovnávacích proudů, ale především pro omezení indukovaných špiček při přenosech telegramů.

Jednotlivé linie jsou propojeny liniovými spojkami (LS), galvanicky oddělujícími jimi svázané větve a současně zabezpečujícími možnosti oboustranného přenosu telegramů (nepřenáší ty telegramy, které jsou určeny pouze pro komunikaci uvnitř dané linie – liniová spojka má vloženu filtrační tabulku vymezující rozsah komunikace). Úplná linie ale může obsahovat až 256 přístrojů. Je však zcela nezbytné rozdělit ji na 4 samostatně napájené větve, vzájemně oddělené liniovými spojkami LS. Tyto liniové spojky zde mají funkcí liniových opakovačů (zesilovačů), tedy přístrojů, které jsou hardwarově shodné s liniovými spojkami, avšak jsou vybaveny jiným aplikačním softwarem. Neobsahují totiž filtrační tabulku a obousměrně propouští všechny telegramy.


Pro větší náhled kliknout.

Projektant jednotlivým připojeným přístrojům přiřazuje v libovolném pořadí čísla od 1 do 255 (0 je vyhrazena pro liniovou spojku propojující linii s hlavní linií). Žádné z čísel nesmí být použito více než jedenkrát, všechna čísla přitom nemusí být využita. Takto přidělená čísla jsou součástí tzv. individuální (fyzické, přístrojové) adresy přístroje, připojeného ke sběrnici.

Individuální adresa je odvozena od topologického uspořádání systémové instalace a stejně jako popisné číslo domu ve městě, individuální adresa v systémové instalaci je neopakovatelná. Způsob vytváření individuálních adres popíšeme dále. Aby bylo možné splnit všechny požadavky uživatelů na řízení funkcí budov nejen v malých, ale i ve velmi rozsáhlých objektech, bylo nutné vytvořit takové topologické uspořádání, které vyhoví všem požadavkům. Takže pro velmi malou instalaci vyhoví jediná (a navíc neúplná) linie o jediné větvi, pro větší stavbu bude zapotřebí propojit i několik linií do oblasti prostřednictvím hlavní linie.

Plně osazená oblast obsahuje 15 linií, to znamená 15 linií x 256 přístrojů = celkem až 3840 přístrojů. Také na hlavní linii lze umístit celkem až 64 přístrojů, do tohoto počtu se započítávají rovněž všechny připojené liniové spojky. K hlavní linii, stejně jako k ostatním liniím musí být připojen jí příslušný napájecí zdroj s tlumivkou. Hlavní linie ale nelze rozšiřovat o další samostatně napájené úseky (segmenty). To znamená, že nepřekročitelným počtem přístrojů na hlavních liniích je 64 připojených prvků.

Takto vytvořených až 15 oblastí lze vzájemně propojit oblastními spojkami k páteřní linii:


Pro větší náhled kliknout.

Oblastními spojkami mohou být tytéž přístroje, které byly použity pro navázání jednotlivých linií k hlavním liniím – tedy liniové spojky. A přitom se nejedná pouze o hardwarově shodné přístroje, ale také o přístroje vybavené shodným aplikačním softwarem. Takto lze tedy použít až 57600 přístrojů KNX/EIB v jedné instalaci. V praxi zatím nebyla využita celá teoretická kapacita systémové instalace.

Také k páteřní linii, vybavené vlastním napájecím zdrojem, může být připojeno celkem až 64 přístrojů (bez možnosti rozšíření o další segmenty).

Konstrukci individuální adresy si snadno představíme při pohledu na kompletní topologické uspořádání systémové instalace KNX/EIB. Tato adresa sestává ze tří částí, vzájemně oddělených tečkami. První částí je pořadové číslo oblasti 0 až 15 (0 je vyhrazena pro páteřní linii). Druhá část (0 až 15) odpovídá číslu linie v dané oblasti, přičemž 0 je zde přiřazována hlavní linii. Třetí částí individuální adresy je pořadové číslo prvku připojeného k linii, jak je naznačeno na obr. 1. To může být v rozmezí od 0 do 255. Takže například:

1.1.5 znamená 5. přístroj na 1. linii v 1. oblasti,
15.15.255 znamená 255. přístroj na 15. linii v 15. oblasti
0.0.22 znamená 22. přístroj na páteřní linii.

Individuální adresa je tedy určena k jednoznačnému určení přístroje v systémové instalaci, zpravidla však nic neříká o účelu nebo funkci tohoto přístroje. Je důležitá při programování přístrojů a během diagnostických postupů, v běžném provozu však nemá žádný význam.

Pro adresnou komunikaci v běžném provozu je zapotřebí použití druhého typu „adresy“, který dokáže vzájemně přiřadit právě ty přístroje, které si mají vyměňovat potřebná data. Tomuto účelu slouží skupinové adresy.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
První vzorky ZONI dorazily ... ABB uvedlo řadu ZONI, s vypínači a zásuvkami. Novinka se postupně naskladňuje a první kusy se šíří. Minulý čtvrtek proběhla dokonce první revize elektroinstalace s novou řadou vypínačů a zásuvek ZONI. A co se děje v elektrikářském zákulisí? Vyjadřují se osobní pocity, očekávání a porovnává se nová řada ZONI s konkurencí, což je samozřejmě důležité a vědomostně přínosné. Cenová strategie je klíčová pro konkurenceschopnost a už známe srovnatelnou cenovou hladinu! Co všechno se dá vyčíst z prvních vzorků, které jsme spěšně obdrželi, popisujeme zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933