Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB: Solar Impulse a ABB spolupracují na letounu poháněném pouze sluneční energií (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 17.02.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB: Solar Impulse a ABB spolupracují na letounu poháněném pouze sluneční energií


ABB: Solar Impulse a ABB spolupracují na letounu poháněném pouze sluneční energií
Společnost ABB a Solar Impulse vytvořily technologickou alianci a spolupracují na realizaci historicky prvního obletu zeměkoule v letounu poháněném pouze sluneční energií. Cílem tohoto projektu je poukázat na roli inovací a technologického pokroku při optimalizaci využívání přírodních zdrojů. Oblet bude odstartován koncem února nebo začátkem března letošního roku v Abu Dhabi.
Komerční sdělení, ze dne: 17.02.2015



Společnost ABB, přední světový dodavatel technologií pro energetiku a automatizaci, se stala hrdým partnerem Solar Impulse při realizaci prvního pokusu obletět zeměkouli v letounu poháněném pouze sluneční energií.

Solar Impulse, sídlící ve Švýcarsku, oznámila, že tento oblet bude odstartován koncem února nebo začátkem března letošního roku v Abu Dhabi. V roce 2014 ABB a Solar Impulse vytvořily technologickou alianci s cílem dále rozvíjet společnou vizi, jíž je optimalizace využívání přírodních zdrojů a zvyšování podílu obnovitelných zdrojů energie.

„Solar Impulse je inspirací pro novou generaci, které ukazuje, jak lze pomocí inovací a moderních technologií vyřešit významné problémy planety,” prohlásil ABB Chief Executive Officer Ulrich Spiesshofer. „ABB bude na této cestě tým Solar Impulse podporovat a doprovázet.”


Pro větší náhled klikněte!

Tým Solar Impuls posílili a podpořili svým nadšením a technickou erudicí tři inženýři z ABB. Součástí jejich práce je zdokonalení řídicích systémů pro pozemní operace, vylepšení dobíjecí elektroniky bateriového systému letounu a samozřejmě také odstraňování jakýchkoliv překážek, které se v průběhu práce objeví.

Letoun bude muset zdolat trasu dlouhou 40.000km, pilotovat budou střídavě Bertrand Piccard a Andre Borschberg. Po cestě jsou plánovány zastávky v několika městech jako je ománský Muscat, indická města Varanasi a Ahmedabad, Chongqing a Nanjing v Číně a Phoenix v americkém státě Arizona. Kromě toho letadlo přistane také v Evropě nebo v severní Africe.


Pro větší náhled klikněte!

Na letoun čekají náročné zkoušky, jednou z nich bude nutnost zvládnout nepřerušovaný pětidenní přelet z Číny na Havaj. Letoun, kterému dodává energii 17.248 solárních článků, bude muset každý den vystoupat do výšky přesahující Mount Everest a tam dobít ze slunečního záření akumulátory tak, aby letoun mohl pokračovat v letu i v noci.

Nadšení ABB pro projekt Solar Impulse nepramení jen ze sdílené víry v sílu inovací a moderních technologií, ale také z vlastního kréda, jímž je: “Power and productivity for a better world (Energie a produktivita pro lepší svět).” Charakter projektu Solar Impulse odráží snahy ABB o zvýšení provozní účinnosti, maximálně efektivní využívání přírodních zdrojů, zajištění udržitelné dopravy a zvýšení podílu čisté, obnovitelné energie.

ABB je nejen druhý největší světový dodavatel solárních měničů a jeden z největších dodavatelů produktů, řešení a služeb pro využití větrné energie, ale stojí rovněž v čele snah o efektivní a spolehlivé integrování obnovitelných zdrojů energie do energetických sítí. Kromě toho se rovněž podílí na budování nejkomplexnější sítě pro rychlé nabíjení elektromobilů v Evropě a dodává zařízení pro největší světovou síť pro rychlé dobíjení elektromobilů v Číně.


Pro větší náhled klikněte!

Jak prohlásil Bertrand Piccard, zapojení společnosti ABB a jejich nejmodernějších technologií, které umožňují výrobu energie z obnovitelných zdrojů a dosažení maximální účinnosti letounu Solar Impulse, ještě posílilo schopnost tohoto projektu prokázat sílu inovací a čistých technologií.

„Přesně toto svět potřebuje,” prohlásil Piccard, průkopník letectví ze Švýcarska, který se v roce 1999 zapsal do historie svým pokusem obletět zeměkouli v balónu. „Jinak všechny naše přírodní zdroje promrháme.”

Od roku 2010 vytvořil Piccard, který stojí v čele projektu spolu s André Borschbergem, CEO Solar Impulse, při letech prototypem letounu na solární pohon přes Evropu, severní Afriku a Spojené státy americké osm mezinárodních leteckých rekordů, když např. dosáhli rekordní délky a výšky letu a uletěli největší vzdálenost.

ABB vítá a sdílí tuto vizi, protože tento projekt vyvolává novou velkou vlnu zájmu jak o letectví, tak o čisté technologie a obnovitelné zdroje energie. „Společně se musíme snažit chovat a žít tak, abychom naši Zemi zcela nezničili,” zdůraznil Spiesshofer, CEO společnosti ABB Group. „To je ostatně i hlavní cíl naší společnosti.“
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.