Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB: Softwarová podpora pro přístroje a rozvaděče nízkého napětí (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.10.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB: Softwarová podpora pro přístroje a rozvaděče nízkého napětí


ABB: Softwarová podpora pro přístroje a rozvaděče nízkého napětí
Přichází několik významných inovací v softwarové podpoře produktů a rozvaděčů nízkého napětí. Díky těmto inovacím se našim zákazníkům usnadní práce s nízkonapěťovými produkty společnosti ABB buď již ve fázi zpracování projektové dokumentace a konstrukčních činnostech, nebo při jejich objednávání. O jaké inovace se jedná? Více zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 4.10.2011


Elektronický obchod s přístroji a rozvaděči nízkého napětí se na trhu etabloval jako robustní aplikace nabízející přehledně seřazené nízkonapěťové produkty včetně technické dokumentace, certifikátů a dalších stažitelných materiálů. K vyhledávání produktů a informací o nich jej mohou využívat jak registrovaní, tak neregistrovaní zákazníci. Zatímco registrovaní zákazníci z řad velkoobchodů mohou prostřednictvím e-shopu objednávat přímo od výrobce, neregistrovaní zákazníci musí k nákupu využít služeb některého z registrovaných velkoobchodů.


Prostředí e-shopu

Mezi zásadní inovace elektronického obchodu patří možnost registrovaných velkoobchodů samostatně si pod svůj účet registrovat své významné zákazníky. Na základě rabatů sjednaných s vybranými velkoobchody uvidí tito "podregistrovaní" zákazníci již při samotném nákupu ceny, za které zboží získají. Navíc nebudou muset pokaždé znovu zadávat své fakturační údaje a dodací adresu. Tyto informace budou součástí jejich uživatelského profilu. Objednávka bude směřovat do vybraného velkoobchodu, kterému se pak zobrazí jako přijatá objednávka k vyřízení. Kromě objednávek od svých podregistrovaných zákazníků přitom bude i nadále fungovat evidence přijatých poptávek od zákazníků, kteří nepatří mezi podregistrované klienty velkoobchodu.
Dílčích úprav doznala také již dříve zavedená funkce vytváření více uživatelských účtů v rámci jednoho registrovaného uživatele – velkoobchodu. Nyní je nově možné v rámci velkoobchodu sledovat, který z "uživatelů" příslušnou objednávku zpracoval, a získat tak lepší přehled o celém objednávacím procesu. Registrované velkoobchody i jimi podregistrovaní zákazníci mohou nově stornovat již odeslanou objednávku. Každý zákazník nově získává u každého jednotlivého výrobku též možnost snadno přímo kontaktovat relevantního produktového manažera. Usnadnění doznala též funkce importu zboží, kdy kromě možnosti importovat zboží ze souboru ve formátu CSV je nově zpřístupněna také jednoduchá varianta importu zboží přes clipboard, ať již je zdrojovým souborem MS Word, nebo MS Excel. Pro plánování přepravy je též důležitá informace o hmotnosti objednávaného zboží. Tuto informaci zákazníci naleznou na obrazovce se souhrnem celé objednávky ještě před tím, než ji odešlou k dalšímu zpracování. Zákazník si též může zvolit, zda preferuje dodání kompletní objednávky, nebo zda akceptuje i dílčí plnění objednávky podle aktuální dostupnosti zboží. Inovací v elektronickém obchodě s nízkonapěťovými přístroji společnosti ABB je ještě více, zájemci se s nimi mohou seznámit přímo na stránkách e-shopu v sekcích Jak nakupovat a Nákupní řád.

Program pro návrhy rozvaděčových skříní P.D.C.
Léto 2011 přináší zásadní novinku v podobě spuštění české verze programu pro návrhy rozvaděčových skříní P.D.C. z dílny německého výrobce Striebel & John, který nabízí rozvaděče nízkého napětí od domovních rozvodnic po systém řadových skříní vhodných pro aplikace až do 4000 A.


Nákres rozváděčové skříně v PDC

Program nalezne uplatnění zejména při projektování a návrhu elektrických distribučních systémů a rozvaděčů a nabízí též tiskový výstup pro zpracování projektové dokumentace včetně kusovníků s uvedením položkových cen, schémat zapojení a rozmístění přístrojů v rozvaděči. Součástí programu totiž není jen databáze komponent rozvaděčových skříní, ale také vybraných nízkonapěťových přístrojů. P.D.C. nabízí též možnost kontroly správnosti návrhu rozvaděče. Obě kategorie výrobků lze volit, prohlížet a editovat buď v režimu přehledu zvolených komponent, nebo v režimu čelního pohledu na rozvaděč. Česká lokalizace nabízí též doplňkovou funkci modulu EXP pro výměnu dat s ostatními programy: nabídky s kusovníky mohou být exportovány do standardizovaných formátů, čelní pohledy do formátu DXF. Zájemcům z řad našich zákazníků program bezplatně dodáme na CD nosiči a navíc pro ně zajistíme úvodní zaškolení a následnou technickou podporu. Podklady pro elektroprojekční software. Na podzim nabídneme našim zákazníkům aktualizovanou a doplněnou databázi katalogů nízkonapěťových přístrojů a rozvaděčů pro elektroprojekční software ELCAD, ElproCAD, VEROX, EPLAN, PcSchematic. Součástí budou také bloky v datovém formátu DWG pro AutoCAD a ve formátu DXF pro ostatní CAD systémy. Databáze nabídne rozměrové výkresy a schémata zapojení s uvedením potřebných technických parametrů včetně přístrojů ABB pro fotovoltaiku. Distribuována bude na CD nosičích a dostupná bude též ke stažení na volně přístupném FTP serveru. Program pro návrh a výpočet elektrických instalací D.O.C. ABB SACE nabízí projektantům a technickým pracovníkům zabývajícím se návrhem elektrických instalací řadu pomůcek pro usnadnění jejich práce. Nejvýznamnějším nástrojem je výpočtový program s označením D.O.C. (Design Optimisation on Computer). Nejnovější verze tohoto programu s označením D.O.C. 2.0 pracuje oproti verzi 1.0 také s databází ABB vn spínacích a jisticích prvků, motorů a kabelů. V předchozím programu byla sice také možnost sestavovat zapojení i na vn straně, ale bylo použito pouze pasivních prvků, u kterých nebyly zadány charakteristiky, a nebylo možné je proto nastavovat. Program v sobě již zahrnuje systémové propojení na elektronický katalog C.A.T., v němž lze dokonfigurovat nn přístroje. Podobně je též navázáno zpracování jednoliniového schématu na návrh a konstrukci rozvaděčových skříní. D.O.C. 2.0 nabízí možnost tvorby projektové dokumentace nn rozvaděčových systémů za využití výrobkových řad ABB IS2 a ArTU. Výrazně je posílen nástroj tvorby projektové dokumentace v tištěné podobě, ve formě pdf souborů a také formou exportů do MS Excel.

Nyní již můžeme zkráceně shrnout, co program D.O.C. 2.0 uživatelům standardně nabízí:


Zobrazení vypínacích charakteristik


Zobrazení křivek propustné energie

Program D.O.C. 2.0 je možno po registraci uživatele stáhnout z Internetu a je k dispozici bezplatně. Po instalaci programu získává uživatel také možnost automatického obnovování verze programu přes Internet.

 Ivan Kácal, Petr König, Jiří Mynář        

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.