Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

ABB: Sepne, rozepne, spustí, vytáhne, načasuje, zapíská, ukáže ...


Document Actions
ABB: Sepne, rozepne, spustí, vytáhne, načasuje, zapíská, ukáže ...
Pomocí inteligentního systému Ego-n můžete pohodlně ovládat svoji domácnost. Novinkou v systémové instalaci je multifunkční komfortní ovladač, který nabízí širokou škálu programovatelných funkcí a možností. Více informací zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 26.11.2009


Sepne, rozepne, spustí, vytáhne, načasuje, zapíská, ukáže ...
To vše umí novinka v systémové instalaci Ego-n
® - multifunkční komfortní ovladač. Snímač s LCD je vhodný zejména při požadavku na ovládání více spotřebičů z jednoho místa např. v obývacích pokojích, kuchyních, ve vstupech do domů, zasedacích místnostech, kancelářích apod.

Přístroj nabízí širokou škálu programovatelných funkcí a možností. Snímačem lze vytvořit ovládání akčních členů systému pomocí až 16 virtuálních snímačů (zatím byly k dispozici pouze jednonásobné a dvojnásobné snímače), kterým lze přiřadit různé funkce (zapnout/ vypnout, roleta nahoru/dolů, scénické režimy, časový program a další). Všechny názvy virtuálních snímačů jsou volně popisovatelné (např. kuchyň - linka, obývací pokoj  - lampa, odchod, apod.). Kromě ručního řízení mohou být tlačítka řízena i automaticky jedním ze čtyř možných časových programů. Tlačítka řízená časovým programem (denním, týdenním či Po - Pá, So - Ne) lze ovládat i ručně.

Dále je u snímače k dispozici 16 různých hlášení o stavu prvků sběrnice, kde důležitá hlášení mohou být doplněna výstrahou pomocí blikání nebo blikáním s časově omezeným nebo trvalým zvukovým signálem. Lze nastavit např. zvukovou signalizaci při poruše vodovodního řadu - úniku vody, kdy snímač začne vydávat zvukový signál.

Na displeji je vidět seznam aktivních tlačítek a hlášení. Jednotlivými řádky seznamu se prochází pomocí prostředních tlačítek označených na displeji symboly rs. Vybraný řádek je zvýrazněn inverzním zobrazením. Jednotlivé řádky s tlačítky mohou být doplněny i zpětným hlášením o stavu ovládaného prvku, které se pak trvale zobrazuje na konci řádku pomocí symbolů pro zapnutí I nebo vypnutí O, symbolů zavřené nebo otevřené rolety, hodnotou 0 až 100%, nebo hodnotou analogové veličiny (např. stmívání).

Snímač s LCD lze programovat ve dvou úrovních - v úrovni Basic (bez počítače), kde přináší zejména časové programy a přehlednost při ovládání více funkcí a v úrovni Plus (pomocí počítače).

V úrovni Plus lze kromě funkcí úrovně Basic mj. nastavit:

  • předávání informací o změřené teplotě do sběrnice
  • nastavení mezí analogové veličiny tj. třeba stmívání pouze v rozsahu 100 - 50%
  • sledování stavu baterií radiofrekvenčních (RF) vysílačů
  • zákaz ručního nastavení časových programů a nastavení hodin
  • signalizace času, teploty a data

Připojení snímače tlačítkového s LCD do primární sběrnice je shodné s ostatními snímači, pomocí bezšroubové svorkovnice zasunuté do základní desky snímače, takže je lze bez problémů vyměnit za standardní již namontované snímače.

Snímač tlačítkový s LCD je k dispozici v designových řadách Time®, Time® Arbo a Element®.

Další informace naleznete v on-line katalogu na www.abb-epj.cz nebo na www.ego-n.cz.

Ing. Miroslav Žabka
 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933