Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB: Rozváděče v instalacích KNX/EIB


Document Actions
ABB:  Rozváděče v instalacích KNX/EIB
Ze způsobu komunikace mezi jednotlivými přístroji vyplývá, že silová vedení jsou použita jen v nejnutnější míře – pro propojení akčních členů s ovládanými elektrickými předměty. Jsou ovšem nutná samostatná silová vedení ...
Josef Kunc, ze dne: 3.03.2009


Rozváděče v instalaci KNX/EIB
Ze způsobu komunikace mezi jednotlivými přístroji vyplývá, že silová vedení jsou použita jen v nejnutnější míře – pro propojení akčních členů s ovládanými elektrickými předměty. Jsou ovšem nutná samostatná silová vedení od každého akčního členu ke každému z ovládaných elektrických předmětů. Tato skutečnost si přímo vyžaduje použití ne pouze jediného centrálního rozváděče pro celou budovu. Naopak je výhodné rozváděče v maximální míře decentralizovat, protože akční členy jsou umisťovány zpravidla do rozváděčů a délky přívodních vedení k ovládaným elektrickým předmětům tak bude možné minimalizovat. Proto je vhodné rozdělit přístroje do rozváděčů v jednotlivých podlažích, u rozsáhlejších staveb pak do rozvodnic určených vždy jen pro několik místností. Potom bude plně využito možnosti vysoké úspory silových vodičů a s tím související úspory montážní pracnosti.

V případech, kdy např. z estetických důvodů není vhodné použití běžných rozváděčů v určitých prostorách a přesto je potřebné je tam umístit, je možné si vybrat z jiných možností. Rozváděče mohou být ve stropních podhledech nebo v prostoru mezi podlahou a nosnou konstrukcí podlahy.

Pokud jsou tyto možnosti vyloučeny, je možné využití estetičtější koncepce rozváděčů, např. s prosklenými dvířky nebo s dvířky s magnetickým uzávěrem a vytvořenými jako rám obrazu.

  

Systémová elektrická instalace, stejně jako každá jiná vnitřní elektrická instalace, vyžaduje rozdělení elektrických obvodů do samostatně jištěných okruhů v souladu s platnými elektrotechnickými předpisy, případně i použití proudových chráničů. Za zcela nezbytnou je považována ochrana před nebezpečnými přepětími. Dokonce i pro přepěťovou ochranu sběrnice je určena speciální přepěťová ochrana obvodů malého napětí, se spínacím napětím cca 500V.

V praxi se bohužel poměrně často setkáváme se skutečně neprofesionálně navrženými rozváděči. Obvyklým postupem projektantů v těchto případech bývá totiž výběr „vhodného“ rozváděče podle počtu modulů, které je potřebné s určitou (obvykle malou) rezervou uložit do vybrané skříně. Tepelné ztráty jednotlivých přístrojů bývají jen málokdy brány v úvahu. Často nebývá respektován ani běžný parametr typových rozvodnic a rozváděčů, který udává, pro jakou tepelnou ztrátu je navržena a odzkoušena příslušná skříň. Tepelné ztráty přístrojů i rozváděčů jsou přitom běžným katalogovým údajem.

Při osazení rozváděče pouze klasickými elektromechanickými přístroji, s poměrně malou výkonovou ztrátou na spínacích kontaktech, nemusí ještě nastat prakticky žádné problémy. Ovšem ve stále větším měřítku se používají elektronické přístroje, jejichž výkonová ztráta je poměrně značná. Navíc nepřipouštějí tak vysoké oteplení, jaké lze připustit u elektromechanických přístrojů. Typickými problémy, vznikajícími po nesprávném návrhu rozváděče, jsou tepelné problémy stmívačů ve světelných obvodech vybavených žárovkami. V elektrických instalacích se stále častěji používají světelné okruhy s plynulou regulací intenzity osvětlení elektronickými přístroji – stmívači. Moderní stmívače jsou vybaveny elektronickými ochranami, které nepřipustí zničení výkonového polovodičového spínacího prvku při jeho přetížení anebo nepřípustně vysokou teplotou. Nastane-li situace, která by mohla vést k takovéto závadě stmívače (nadměrně se zvýší teplota přístroje), elektronická ochrana vypne výkonový obvod. Po ochlazení se přístroj samočinně navrátí do provozního stavu, v jakém byl před vypnutím. Vnější pozorovatel vnímá tuto nesprávnou činnost jako postupné rozsvěcování a zhášení žárovek ve stmívaném okruhu. V hotové elektrické instalaci je jediným možným východiskem z této situace doplnění rozváděče nuceným vzduchovým chlazením (ventilátorem).

Touto problematikou se zabývá ČSN EN 60670: Krabice a kryty elektrických přístrojů pro domovní a podobné pevné elektrické instalace. Její část 24: „Zvláštní požadavky na kryty ochranných přístrojů a podobných výkonových rozvodných zařízení“ byla v evropské normalizační komisi CENELEC projednávána déle než 10 let, ale po schválení jako evropská norma automaticky musela být zavedena jako ČSN EN 60670-24 v průběhu roku 2007, tedy po dvou letech platnosti jako evropská norma.

Část 24 platí pro rozvodnice a rozváděče pro jmenovitý proud do 125A, při jmenovitém napětí do 400V a pro zkratové proudy do 10kA (přístroje se zkratovým proudem do 17kA). Každý návrh rozváděče vychází z maximální výkonové ztráty Pde určené výrobcem pro dodávaný typový rozváděč, která se normou popisovaným způsobem ověřuje při typové zkoušce. Z hlediska uživatele normy – projektanta – je zajímavou částí příloha A s výpočtem výkonových ztrát všech v rozváděči instalovaných přístrojů Ptot a jejich porovnání s přípustnou maximální ztrátou Pde.

Při výpočtech se uvažuje s faktorem rozmanitosti K, jehož hodnota se vypočte jako poměr jmenovitého proudu zařízení Inq a odchozího jmenovitého proudu Inu (součet jmenovitých proudů výstupních zařízení, současně provozovaných). Pokud tyto hodnoty nejsou zcela zřejmé, faktor rozmanitosti K se určí z následující tabulky:

Počet hlavních obvodů Faktor rozmanitosti K
2 a 3 0,8
4 a 5 0,7
6 až 9 0,6
10 a více 0,5

Jmenovitý proud zařízení Inq se vypočte jako součin součtu jmenovitých proudů všech odchozích jisticích a řídicích přístrojů, které jsou současně v provozu a koeficientu využití Ke. Přitom koeficient využití pro příchozí obvody je uvažován ve výši Ke = 0,85. Potom jmenovitý proud zařízení Inq bude součinem jmenovitého proudu nebo součtu jmenovitých proudů všech vstupních jisticích nebo řídicích přístrojů, které jsou současně v provozu a koeficientem využití Ke.

Celkové ztráty vybavení rozváděče budou:

Ptot = Pdp + 0,2 Pdp + Pau,

kde:

Pdp jsou výkonové ztráty jisticích prvků s uvážením vlivu faktoru rozmanitosti K a koeficientu využití Ke,

0,2 Pdp je součet výkonových ztrát na svorkách, zásuvkách, relé, časových spínačích a podobných dalších malých přístrojích,

Pau je součet výkonových ztrát na dalších elektrických přístrojích umístěných v rozváděči a nezahrnutých do oblasti Pdp a 0,2 Pdp, jako jsou signální svítidla, zvonkové transformátory, stmívače atd.

Tyto celkové ztráty Ptot musí být menší nebo rovny jmenovité ztrátě rozváděče Pde.

Výpočet výkonových ztrát si můžeme ukázat na jednoduchém příkladu, znázorněném na schématu:


Pro větší náhled kliknout.

Nejdříve je nutné stanovit ztráty Pdp:

  Číslo obvodu Ztráta na pól (W) Počet pólů Ztráta Pd (W) Koeficient využití Ke

Faktor rozmanitosti K

Ztráta na přístroj (W)
Vstupní obvod 0 5,3 3 15,9 0,85 13,515
Výstupní obvod 1 4,5 3 13,5 0,724 9,774
Výstupní obvod 2 3,3 3 9,9 0,724 7,168
Výstupní obvod 3 3,3 3 9,9 0,724 7,168
Výstupní obvod 4 1,1 2 2,2 0,724 1,593
Výstupní obvod 5 2,8 3 8,4 0,483 4,057
Výstupní obvod 6 2,8 3 8,4 0,483 4,057
Výstupní obvod 7 2,8 3 8,4 0,483 4,057
        CELKEM Pdp (W) 51,389

Při výpočtu faktoru rozmanitosti se uvažuje přístroj podle toho, zda je v první úrovni za vstupním jističem, nebo v některé z dalších úrovní.

Ke = 0,85

K pro první úroveň: K1 = Ine x Ke / (Inu1 + Inu2 + Inu3 + Inu4) = 63 x 0,85 / (40 + 16 + 16 + 2) = 0,724

K pro druhou úroveň: K2 = Inu1 x K1 / (Inu5 + Inu6 + Inu7) = 40 x 0,724 / (20 + 20 + 20) = 0,483

Stanovení výkonových ztrát dalších přístrojů:

Číslo obvodu Přístroj Výkonová ztráta Počet přístrojů Ztráta celkem
08 transformátor 5 1 5
09 stmívač 6 1 6
    CELKEM Pau (W) 11

Takže celkové ztráty:
Ptot = Pdp + 0,2 Pdp + Pau = 51,389 + 10,278 + 11 = 72,667W

Znamená to, že použitá prázdná rozvodnice nebo rozváděč musí být výrobcem deklarován pro výkonovou ztrátu alespoň 73W.

Literatura:
1. Materiály z www.knx.org
2. Studijní materiály asociace KONNEX
3. Časopisy Elektroinstalatér
4. Firemní podklady různých výrobců
5. Archiv autora
6. ČSN EN 60670-24

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
První vzorky ZONI dorazily ... ABB uvedlo řadu ZONI, s vypínači a zásuvkami. Novinka se postupně naskladňuje a první kusy se šíří. Minulý čtvrtek proběhla dokonce první revize elektroinstalace s novou řadou vypínačů a zásuvek ZONI. A co se děje v elektrikářském zákulisí? Vyjadřují se osobní pocity, očekávání a porovnává se nová řada ZONI s konkurencí, což je samozřejmě důležité a vědomostně přínosné. Cenová strategie je klíčová pro konkurenceschopnost a už známe srovnatelnou cenovou hladinu! Co všechno se dá vyčíst z prvních vzorků, které jsme spěšně obdrželi, popisujeme zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933