Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB: Rozhraní pro programování a komunikaci v inteligentní instalaci


Document Actions
ABB: Rozhraní pro programování a komunikaci v inteligentní instalaci
K čemu je nám toto rozhraní užitečné? Co vše propojuje? Potřebujete k propojení rozhrani RS 232 nebo USB? Víte kolik a jaké rozhraní máme k dispozici? Rozhraní patří mezi prvky vybavené konkrétní individuální adresou, i když jeho aplikační program neobsahuje žádné komunikační objekty.
Josef Kunc, ze dne: 25.10.2007

Tato rozhraní slouží především pro propojení PC nebo notebooku se systémovou instalací. Rozhraní umožňuje přenos dat v software ETS z tohoto počítače do všech aktivních přístrojů připojených ke sběrnici, tedy nahrání aplikačních programů, individuálních adres a parametrů přístrojů do pamětí mikrokontrolérů ve sběrnicových spojkách. Mohou sloužit také pro připojení tiskárny pro záznam vybraných hlášení nebo počítače s vizualizačním programem pro zobrazování a ovládání třeba i všech funkcí v systémové instalaci.

Donedávna byla k dispozici pouze rozhraní RS 232. Laptopy, které se nejčastěji využívají pro programování instalací na stavbách, nejsou již několik let vybavovány tímto typem rozhraní, proto bylo nutné umožnit komunikaci rozhraním USB. Tím se umožňuje využití nových řad PC a současně se také zrychluje přenos dat.

Rozhraní jsou běžně ve dvou konstrukčních variantách.
Jedna pro montáž do rozvodnic (viz příklad na obr. 6), v modulových rozměrech, je vybavena bezšroubovou svorkovnicí pro připojení k datové sběrnici a opatřena odpovídajícím konektorem pro sériový přenos. Někdy může být doplněna o samostatnou svorkovnici pro připojení tiskárny (je možný tisk vybraných událostí pro účely protokolování).


Obr. 6: USB rozhraní pro montáž do rozvodnic na nosnou lištu

Přístroj je kromě programovací LED vybaven dalšími, signalizačními a detekčními diodami LED. Jedna je určena pro indikaci průchodu programovacích telegramů z PC do instalace, druhá indikuje průchod telegramů po sběrnici při běžném provozu.

Druhý konstrukční typ rozhraní je určen do elektroinstalačních krabic, s využitím samostatných sběrnicových spojek pro zapuštěnou montáž. Rozhraní RS232 nebo USB je zhotoveno ve výtvarném řešení odpovídajícím designům domovních elektroinstalačních přístrojů. Tvarové a barevné řešení tedy odpovídá řešením tlačítkových a dalších snímačů téhož výrobce. Příklad možného řešení zapuštěného rozhraní je na obr. 7.


Obr. 7: Příklad zapuštěného rozhraní RS 232

Rozhraní patří mezi prvky vybavené konkrétní individuální adresou, i když jeho aplikační program neobsahuje žádné komunikační objekty.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
První vzorky ZONI dorazily ... ABB uvedlo řadu ZONI, s vypínači a zásuvkami. Novinka se postupně naskladňuje a první kusy se šíří. Minulý čtvrtek proběhla dokonce první revize elektroinstalace s novou řadou vypínačů a zásuvek ZONI. A co se děje v elektrikářském zákulisí? Vyjadřují se osobní pocity, očekávání a porovnává se nová řada ZONI s konkurencí, což je samozřejmě důležité a vědomostně přínosné. Cenová strategie je klíčová pro konkurenceschopnost a už známe srovnatelnou cenovou hladinu! Co všechno se dá vyčíst z prvních vzorků, které jsme spěšně obdrželi, popisujeme zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933