Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB: Radiofrekvenční ovládání RF868MHz (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.12.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB: Radiofrekvenční ovládání RF868MHz


ABB: Radiofrekvenční ovládání RF868MHz
V dnešní době jsou nároky kladené na elektroinstalaci daleko vyšší než v minulosti. Investor požaduje za rozumnou cenu větší komfort obsluhy a mnohdy i překvapivě jednoduchá řešení na první pohled složitých aplikací. Pokud se má instalace provést s minimem stavebních úprav, může to znamenat pro elektroinstalatéra nepřekonatelný problém. V takovém případě je ta správná chvíle použít radiofrekvenční ovládání RF868 od společnosti ABB Elektro-Praga.
Komerční sdělení, ze dne: 2.12.2015



Nejčastěji nalezne dálkové ovládání RF868 svoje uplatnění při řízení provozu různých typů žaluzií a rolet nebo v instalacích, kde je využito pro spínání i stmívání osvětlení. Pomocí RF868 dálkového ovládání lze také velmi jednoduše realizovat centrální funkce, kdy stisk jednoho vysílače zabezpečí např. vypnutí všech svítidel při odchodu z objektu případně centrální zatažení žaluzií z jednoho místa. Pomocí přístrojů umožňujících sledovat stav libovolného kontaktu lze celý systém dálkového ovládání velmi jednoduše napojit na další nezávislé systémy instalace jako např. na EZS nebo EPS. Bezdrátové RF868 ovládání je dostupné v nejrozšířenějších designových řadách ABB.

Vysílač RF jednonásobný a dvojnásobný, nástěnný v designu Levit

U klasické instalace se spínače propojují vodiči s ovládanými svítidly nebo se využívají tlačítkové ovladače v kombinaci s impulzními relé. V případě řešení s využitím bezdrátové techniky mezi ovládacím prvkem (vysílačem) a výkonným prvkem (přijímačem) není fyzické propojení.  Každému vysílači je při výrobě přidělen unikátní kód, který se při stisku tlačítka stane součástí vysílaného radiofrekvenčního (RF) signálu. Přijímač, který signál zachytí, zkontroluje, zda má stejný kód uložen ve své paměti. V případě shody přijímač vykoná požadovanou funkci (např. zapne výstup), jinak je povel ignorován. Předpokladem je tedy naprogramování přijímače, při němž se definuje, jakou funkci má přijímač vykonat a na jaký kód (kódy) má reagovat. Kódování signálu zajišťuje, že se vždy vykoná právě ta činnost, která je požadována, a nemůže dojít k případnému nežádoucímu ovládání jiných přijímačů. Také je možné ovládat jeden přijímač až 32 vysílači nebo na jeden vysílač může reagovat několik přijímačů. Jako vysílače se v elektroinstalacích nejčastěji uplatní především přístroje pro povrchovou montáž, které jsou k dispozici v designových řadách Levit, Element, Time, Tango, Neo nebo NeoTech. Na výběr jsou varianty se dvěma nebo čtyřmi tlačítky. Vysílače tedy mohou být využity pro simulaci jedno- či dvojnásobného spínače či tlačítka. Dodávají se s moderními lithiovými články, které zajišťují provoz po dobu až deseti let, a splňují tak v podstatě požadavek na bezúdržbový systém v dané budově. Vysílače je možné přišroubovat nebo nalepit na libovolnou nekovovou podložku, např. na sádrokarton, dřevo, sklo, keramiku apod. Lze je připevnit k instalační krabici vruty a jsou uzpůsobeny pro montáž do vícenásobných rámečků. Protože jsou napájeny malým bezpečným napětím, není třeba řešit problematiku hořlavosti materiálů jako u klasických spínačů.

Samozřejmě lze využít i libovolné další RF vysílače ze sortimentu ABB, např. jedno, dvou, čtyř nebo vícekanálové ruční vysílače, některé i v provedení IP 65. Kromě přístrojů v provedení některé z výše uvedených designových řad ABB obsahuje systém dálkového ovládání RF868 i přístroje určené pro vestavbu do klasické elektroinstalační krabice, do stropních podhledů a přístroje pro montáž na DIN lištu do rozvaděče. Jsou určeny pro spínání, stmívání, ovládání žaluzií a rolet. Patří mezi ně i přijímač s výstupem DALI, vestavný. Tento produkt je určen pro bezdrátové ovládání svítidel po DALI sběrnici. V základním režimu umožňuje ovládání jedné skupiny svítidel. V případě použití univerzálního RF868 vysílače USB a konfiguračního software RF Asistent je možno nastavit až 4 samostatné skupiny svítidel. Novým přístrojem, který pomůže zvýšit ochranu majetku, je Detektor zaplavení s RF vysílačem. Ve spojení s Modulem přijímače RF spínacím (např. 3299-11508), připojeným na elektromagnetický ventil hlavního uzávěru vody, může zabránit zaplavení prostoru v případě prasklé napouštěcí hadice pračky nebo myčky. Přístroj má i akustickou signalizaci, která upozorní na zaplavení elektrod. Detektor zaplavení si průběžně kontroluje i správnou pracovní polohu (snímací elektrody směrem dolů). Pokud dojde ke změně této polohy, vysílač spustí výstražnou akustickou signalizaci.


Při použití vysílačů a přijímačů systému bezdrátového ovládání RF868 je možné ve volném prostoru spolehlivě ovládat spotřebiče až na vzdálenost 150 metrů. Každý přístroj napájený ze sítě může zároveň sloužit jako opakovač RF signálu – signál je přijat a opět vyslán dále. V případě využití přídavných antén lze zaručit maximální dosah až 2 kilometry.

Všechny prvky bezdrátového RF868 ovládání z nabídky ABB je možno velmi jednoduše konfigurovat pomocí univerzálního vysílače USB. Spolu se SW RF Asistent, který je volně ke stažení na stránkách našeho Katalogu online, je možno rychle a přehledně nastavit jak základní funkce celého systému, tak i některé jeho další rozšiřující funkce, které mohou nalézt uplatnění právě v moderních instalacích řady rezidenčních i komerčních objektů.

Pro zájemce, kteří by se chtěli blíže seznámit se všemi přístroji systému ABB  RF868, nastavováním vazeb a parametrů i pomocí PC a SW RF Asistent jsou na podzim 2015 vypsána jednodenní školení.
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.