Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

ABB: Radiofrekvenční ovládání RF 868MHz


Document Actions
ABB: Radiofrekvenční ovládání RF 868MHz
Systém radiofrekvenčního ovládání RF 868MHz společnosti ABB se nejlépe uplatní při řízení provozu různých typů žaluzií nebo rolet a v instalacích, kde je využito bezdrátového ovládání osvětlení. Ocení jej především investoři, kteří požadují za rozumnou cenu větší komfort obsluhy a instalaci bez stavebních úprav. Jak tento systém radiofrekvenčního ovládání funguje a o jaké novinky byl v letošním roce rozšířen, se dozvíte v tomto článku.
Komerční sdělení, ze dne: 6.11.2014
reklama


V dnešní době jsou nároky kladené na elektroinstalaci daleko vyšší než v minulosti. Systém radiofrekvenčního (RF) ovládání RF 868MHz může být optimální volbou pro investora, který požaduje za rozumnou cenu větší komfort obsluhy, pohodlnou instalaci bez stavebních úprav a mnohdy i překvapivě jednoduchá řešení na první pohled složitých aplikací. Nejčastěji nalezne RF dálkové ovládání svoje uplatnění při řízení provozu různých typů žaluzií nebo rolet a v instalacích, kde je využito bezdrátového ovládání osvětlení. Pomocí RF dálkového ovládání lze také velmi jednoduše realizovat centrální funkce, kdy stisk jednoho vysílače zabezpečí např. vypnutí všech svítidel při odchodu z objektu, případně centrální zatažení žaluzií z jednoho místa. Pomocí přístrojů umožňujících sledovat stav libovolného kontaktu lze celý systém dálkového ovládání velmi jednoduše napojit na další nezávislé systémy instalace jako např. na EZS nebo EPS. Bezdrátové RF ovládání je dostupné v nejrozšířenějších designových řadách ABB. (Obr.1)

Obr.1 - Vysílač RF čtyřtlačítkový, nástěnný - TimeArbo

Pro větší náhled klikněte!

Nejprve si zopakujme základy. U klasické instalace se spínače propojují vodiči s ovládanými svítidly, nebo se využívají tlačítkové ovladače v kombinaci s impulzními relé. V případě řešení s využitím bezdrátové techniky mezi ovládacím prvkem (vysílačem) a výkonným prvkem (přijímačem) není fyzické propojení. Každému vysílači je při výrobě přidělen unikátní kód, který se při stisku tlačítka stane součástí vysílaného radiofrekvenčního (RF) signálu. Přijímač, který signál zachytí, zkontroluje, zda má stejný kód uložen ve své paměti. V případě shody přijímač vykoná požadovanou funkci (např. zapne výstup), jinak je povel ignorován. Předpokladem je tedy naprogramování přijímače, při němž se definuje, jakou funkci má přijímač vykonat a na jaký kód (kódy) má reagovat. Kódování signálu zajišťuje, že se vždy vykoná právě ta činnost, která je požadována, a nemůže dojít k případnému nežádoucímu ovládání jiných přijímačů. Také je možné ovládat jeden přijímač až 32 vysílači nebo na jeden vysílač může reagovat několik přijímačů. Jako vysílače se v elektroinstalacích nejčastěji uplatní především přístroje pro povrchovou montáž, které jsou k dispozici v designových řadách Element a Time, Tango, Neo nebo NeoTech. Na výběr jsou varianty se dvěma nebo čtyřmi tlačítky. Vysílače tedy mohou být využity pro simulaci jedno- či dvojnásobného spínače či tlačítka. Dodávají se s moderními lithiovými články, které zajišťují provoz po dobu až deseti let, a splňují tak v podstatě požadavek na bezúdržbový systém v dané budově. Vysílače je možné přišroubovat nebo nalepit na libovolnou nekovovou podložku, např. na sádrokarton, dřevo, sklo, keramiku apod. Lze je připevnit k instalační krabici vruty a jsou uzpůsobeny pro montáž do vícenásobných rámečků. Protože jsou napájeny malým bezpečným napětím, není třeba řešit problematiku hořlavosti materiálů jako u klasických spínačů. Samozřejmě lze využít i libovolné další RF vysílače ze sortimentu ABB, např. jedno-, dvou-, čtyř- nebo vícekanálové ruční vysílače, některé i v provedení IP 65.

Při použití vysílačů a přijímačů systému bezdrátového ovládání je možné ve volném prostoru spolehlivě ovládat spotřebiče až na vzdálenost 150m. Každý přístroj napájený ze sítě může zároveň sloužit jako opakovač RF signálu - signál je přijat a opět vyslán dále. V případě využití přídavných antén lze zaručit maximální dosah až 2km.

Systém dálkového ovládání obsahuje kromě přístrojů v provedení některé z výše uvedených designových řad ABB i přístroje určené pro vestavbu do klasické elektroinstalační krabice a přístroje určené pro montáž na DIN lištu do rozvaděče, které jistě naleznou svoje uplatnění nejen v rozsáhlých instalacích komerčních budov. (Obr.2)

Obr.2 - Vysílač stavu kontaktů s přijímačem

Pro větší náhled klikněte!

Hlavní novinkou, o kterou je letos rozšířena nabídka RF ovládání ABB, je modul přijímače radiofrekvenčního, stmívacího, vestavného. Tento prvek je určen pro vestavbu do běžné elektroinstalační krabice, případně přímo do prostoru svítidla. Pro doplnění starších instalací stmívač umožňuje dvouvodičové připojení pro bezdrátové stmívání vakuových a halogenových žárovek s výkony 60W - 200W nebo světelných zdrojů připojených pomocí elektronických transformátorů o výkonech od 60V.A do 175V.A. (Obr.3)

Obr.3 - Modul přijímače RF, stmívací, vestavný

Pro větší náhled klikněte!

V případě třívodičového zapojení stmívače lze bezdrátově stmívat vakuové a halogenové žárovky s výkony v rozmezí od 35W do 200W, resp. světelné zdroje připojené přes elektronický transformátor s minimálním výkonem 35V.A do maximálních 175V.A.

Dalším novým výrobkem je přijímač RF s výstupem DALI, vestavný. Ten rozšiřuje možnosti bezdrátového ovládání o prvky systému DALI. V základním režimu umožňuje ovládání jedné skupiny svítidel. V případě použití univerzálního RF vysílače USB a konfiguračního software je možno plně využít vlastnosti sběrnice DALI a nastavit až 4 samostatné skupiny svítidel v DALI systému, který se stále více využívá v administrativních budovách. (obr.4)
 
Obr.4 - Vestavný přijímač radiofrekvenční s výstupem DALI
 
Pro větší náhled klikněte!

Dále byla skupina výrobků RF 868MHz rozšířena o přijímač RF dvoukanálový, spínací, s bezpotenciálovým výstupem, který je určen pro řadu aplikací, kde je zapotřebí bezpotenciálově spínat až dva nezávislé výstupy. Poslední novinkou je modul přijímače RF, žaluziový, vestavný, určený pro žaluziové systémy pracující s napětím 24V.

Všechny prvky bezdrátového RF 868 ovládání z nabídky ABB je možno velmi jednoduše konfigurovat pomocí univerzálního vysílače USB. Spolu se SW asistentem, který je volně ke stažení na stránkách našeho Katalogu on-line, je možno rychle a přehledně nastavit jak základní funkce celého systému, tak i některé jeho další rozšiřující funkce, které mohou nalézt uplatnění právě v moderních instalacích řady rezidenčních i komerčních objektů. (Obr.5)

Obr.5 Možnost konfigurace složitějších instalací pomocí USB vysílače

Pro větší náhled klikněte!

Více informací o nové generaci systému bezdrátového ovládání lze nalézt v Katalogu domovního elektroinstalačního materiálu 2014.

Autor článku: Pavel Kutek
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
V dnešní době už není žádnou výjimkou, pokud ovládáte svá zařízení pomocí mobilního telefonu. Společnost ABB s.r.o. v loňském roce uvedla na trh řadu těchto přístrojů a v letošním roce došlo k jejímu rozšíření. Jaké zahrnuje novinky a aplikace, čtěte zde ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933