Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB: PIR senzory (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 19.11.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB: PIR senzory


ABB: PIR senzory
Infrapasivní snímače pohybu jsou určeny k bezdotykovému ovládání elektrických spotřebičů. Tyto spotřebiče jsou prostřednictvím PIR senzorů ovládány v závislosti na přítomnosti pohybujících se osob. Čidlo spínačů, které pro svoji činnost využívá infrapasivní technologii, reaguje na teplotu pohybující se osoby. V tomto článku se seznámíte s principem, funkcí a nastavováním PIR detektorů.
Komerční sdělení, ze dne: 19.11.2015



PIR senzor jako detektor pohybu
Infrapasivní snímače pohybu (PIR - passive infrared detector) jsou určeny k bezdotykovému ovládání elektrických spotřebičů. Tyto spotřebiče jsou prostřednictvím PIR senzorů ovládány v závislosti na přítomnosti pohybujících se osob. Čidlo spínačů, které pro svoji činnost využívá infrapasivní technologii, reaguje na teplotu pohybující se osoby. Přínosem pohybových spínačů je zamezení zbytečného nasvícení prázdných ploch kanceláří, chodeb nebo uliček mezi regály a komfortní, bezdotykové ovládání zvolených elektrických spotřebičů – např. osvětlení, ventilačních systémů, termostatů apod. Využití PIR senzorů ve zdravotnictví, v budovách úřadů nebo na nádražích a letištích zvyšuje bezpečí, pohodlí a hygienické podmínky společných prostor.

Princip infrapasivní technologie
Senzor pohybu funguje na principu pyroelektrického jevu, při kterém se pyroelektrické materiály deformují při změnách teploty. Na povrch pyroelektrického materiálu je optickou soustavou promítán obraz okolí. Pokud v okolí nastane tepelná změna, např. projde člověk, je materiál změnou teploty v části povrchu deformován a je možné detekovat indukovaný náboj na jeho povrchu.
 
Využití senzoru pro detekci pohybu se stalo velice populárním v zabezpečovací technice a v aplikacích pro úsporu energie. Přestože je možné využívat i jiné typy senzorů (termistory, termočlánky), jsou senzory založené na pyroelektrickém jevu v těchto odvětvích využívány téměř výhradně pro svou jednoduchost, nízkou cenu, vysokou spolehlivost a velký dynamický rozsah možných měřených tepelných změn. Materiály používané pro výrobu detektorů pohybu jsou citlivé nejvíce v tzv. střední infračervené oblasti. Princip funkce PIR detektoru je zjednodušeně znázorněn na obrázku číslo 1.

 
Obrázek 1: Princip funkce PIR detektoru


Popis funkce PIR detektoru
Infrapasivní snímač přijímá záření v infračervené části spektra, které je pro lidské oko neviditelné. Zaregistruje-li snímač změnu, kterou vyvolá např. pohyb osoby v oblasti dosahu, dojde k sepnutí výstupu. Pokud pohyb ustane, výstup se po určité nastavitelné době vypne.

Velikost zóny, ve které infrapasivní spínač reaguje na pohyb osob, závisí v případě stropní montáže především na výšce umístění spínače a na jeho případném natočení (viz obrázek 2). Kromě toho je velikost zóny ovlivněna mnoha dalšími okolnostmi, jako je rychlost a směr pohybu vzhledem ke spínači, teplota okolí, přítomnost rušivých zdrojů (topná tělesa, osvětlení apod.).

 
Obrázek 2: Oblast zachycení – snímací charakteristika PIR senzoru


ABB Elektro-Praga uvedla začátkem letošního roku 2015 tři novinky v oblasti snímání pohybu. Jedná se o tři infrapasivní snímače pro stropní a nástěnnou montáž.

Prvním typem je snímač pohybu vestavný s označením 3299-22100, který je určen pro montáž do stropních podhledů (do držáků halogenových žárovek MR16). Tento přístroj je určen pro spínání vakuových nebo halogenových žárovek 750W (230V AC), pro halogenové žárovky připojené přes konvenční (vinutý) transformátor 500VA a pro nekompenzované zářivky 350VA.

 
 
Obrázek 3: Rozměry senzoru PIR (3299-22100)


 
Obrázek 4: Spodní část senzoru PIR s nastavovacími prvky (3299-22100)


Druhým zástupcem je snímač pohybu vestavný s označením 3299-22102, který je také určen pro montáž do stropních podhledů. Spínacím prvkem je relé a přístroj dokáže spínat vakuové nebo halogenové žárovky 2300 W (230V AC), halogenové žárovky připojené přes konvenční (vinutý) nebo elektronický transformátor 1750 VA a zářivky s kapacitní kompenzací 500 VA / 64μF.

 

Obrázek 5: Rozměry senzoru PIR (3299-22102)

Posledním prvkem v novinkách PIR senzorů je infrapasivní snímač pohybu s označením 3299-22103, určený pro povrchovou (stropní) montáž. Lze spínat stejné přístroje jako u předchozího typu „3299-22102“. U tohoto typu přístroje je oblast zachycení pohybu dle montážní výšky až Ø16m (při montážní výšce 8m).


                     
Obrázek 6: Rozměry senzoru PIR (3299-22103)


Nastavovací prvky

Přímo na spínačích jsou umístěny 2 až 3 nastavovací prvky (viz obrázek číslo 7):
Automatický režim je aktivní, je-li úroveň osvětlení v místě instalace nižší než nastavená hodnota. Při vyšší úrovni okolního osvětlení je přístroj deaktivován (výstup nesepne ani v případě detekce pohybu). Při nastavení do levé krajní polohy přístroj spíná prakticky za jakéhokoliv osvětlení, v pravé krajní poloze spíná pouze za tmy.
Pomocí tohoto prvku se nastavuje doba, po kterou bude svítidlo zapnuto od okamžiku ukončení detekce pohybu. Dobu lze nastavit cca od 5 sekund do 10 minut. Poloha ve středu rozsahu odpovídá asi 75s.
Tento prvek slouží k nastavení optimálního dosahu např. v případě, kdy dochází k nežádoucímu spínání působením rušivých vlivů (světelné nebo tepelné zdroje, pohyb zvířat apod.). V pravé krajní poloze je citlivost nejvyšší, v levé krajní poloze se sníží cca 10x.




Obrázek 7: Ukázka nastavovacích prvků u nových typů PIR snímačů

 
Obrázek 8: Příklad stropní montáže PIR senzoru (3299-22103)


 
Obrázek 9: Infrapasivní snímač pro vestavnou montáž (3299-22102)



Obrázek 10: Infrapasivní snímač pro vestavnou montáž (3299-22100)


Autor: Ing. Petr Mašek

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.