Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

ABB: Ovládání žaluziových pohonů


Document Actions
ABB: Ovládání žaluziových pohonů
Zařízení pro zastiňování interiérů i exteriérů, jako jsou žaluzie, rolety či markýzy, se v moderních objektech již stala standardní výbavou. Jejich elektrické pohony se ovládají takzvanými žaluziovými spínači, mechanickými nebo elektronickými. Zejména elektronické přístroje poskytují zajímavé možnosti, které přispívají ke zvýšení pohodlí bydlení a užívání budov. V následujícím textu se dozvíte, co v této oblasti nabízí společnost ABB.
Komerční sdělení, ze dne: 8.12.2014
reklama


Elektromechanické přístroje
Většina zastiňovacích prostředků s elektrickým pohonem je mechanicky spojena s 230V elektromotorem s koncovými vypínači. Nejjednoduššími ovládacími přístroji jsou elektromechanické žaluziové spínače či tlačítkové ovladače. Na rozdíl od běžných tzv. sériových spínačů nebo dvojnásobných tlačítek jsou vybaveny mechanickým blokováním, které zamezí současnému přivedení napětí na obě výstupní svorky.

Žaluziový ovladač (řazení 1/0+1/0) se chová jako tlačítko: kontakt pro zvolený směr pohybu je sepnutý pouze po dobu stisku ovládací kolébky, po jejím uvolnění se díky působení pružiny vypne. Je tedy vhodný jen pro kratší povely nebo systémy s inteligentním řízením. Naproti tomu žaluziový spínač (řazení 1+1) má univerzálnější využití. Jeho kontakt zůstává sepnutý, dokud se ovládací kolébka ručně nevrátí do výchozí polohy. Pro pojezd do koncové polohy tak stačí na spínač ťuknout, zastavení zajistí koncový vypínač zabudovaný v pohonu.

Nejčastěji se používá tzv. kolébkové ovládání, přičemž obě svislé části krytu jsou opatřeny šipkami pro rozlišení směru pohybu. V některých designových řadách ABB je možné realizovat i otočné ovládání. U těchto přístrojů lze kontakt sepnout pootočením ovládacího prvku doprava nebo doleva. Otočný spínač (1+1) se chová jako kombinace spínače a ovladače - při mírném vychýlení a následném uvolnění se kontakt samočinně rozpojí, při větším vychýlení zůstane sepnutý. V otočném provedení existuje i dvojpólová verze, využitelná pro stejnosměrné motory.

Obr.1. Elektronický žaluziový spínač, designová řada Time


Elektronické přístroje

Pomocí elektromechanických přístrojů lze realizovat základní funkce, a to pouze s jedním pohonem.

Mnohem více možností poskytují elektronické žaluziové spínače Busch-Jalousiecontrol II (obr.1). Úroveň pohodlí je dána volbou ovládacího prvku, který může být manuální, s možností dálkového ovládání nebo programovatelný (obr.2). Pro pohyb do koncové polohy stačí ťuknout na horní, popř. dolní část manuálního krátkocestného ovladače - tím se vyvolá sepnutí odpovídajícího výstupu na tři minuty. Delší stisk se používá pro polohování - v tomto případě bude výstup zapnutý jen po dobu trvání povelu, při uvolnění krytu ovladače se motor zastaví. Je-li žaluzie v pohybu, jakýkoliv další stisk ovládacího prvku vede k jeho přerušení.

Obr.2. Možnosti ovládání žaluziového spínače Busch-Jalousiecontrol II


Pro větší náhled klikněte!

S elektronickým přístrojem Busch-Jalousiecontrol II je rovněž možné kombinovat kryt se zabudovaným přijímačem infračerveného signálu. Kromě již popsaného manuálního ovládání je možné žaluzie řídit i dálkově, desetikanálovým infračerveným ručním vysílačem. Tímto vysílačem lze mimo žaluziové spínače ovládat i další přístroje - např. stmívač pro regulaci jasu svítidel či reléový spínač s jedním nebo dvěma výstupy, a to jak jednotlivě, tak i po skupinách - díky světelným scénám.

Spínač Busch-Jalousiecontrol II může fungovat v autonomním režimu, ale protože kromě výstupů pro připojení motoru má i vstupní svorky pro řídicí signál, může být ovládán také z jiného místa. Lze k němu připojit jakýkoliv přístroj se dvěma výstupy 230V AC. Tím může být např. elektromechanický tlačítkový ovladač (obr.3), další elektronický spínač Busch-Jalousiecontrol II, povětrnostní stanice reagující na meteorologické jevy apod. I v případě vnějšího ovládání reaguje elektronický spínač podle délky přivedeného impulzu, stejně jako při manuálním ovládání. Odpovídající vstupní svorky spínačů Busch-Jalousiecontrol II je možné vzájemně propojovat, takže mohou reagovat na společný ovládací signál. To je využíváno při tzv. centrálním nebo skupinovém ovládání. Jedna skupina může obsahovat libovolný počet přístrojů, a ani počet skupin v jedné úrovni či celkový počet ovládacích úrovní v rámci celého objektu nejsou nijak omezeny. Díky tomu lze vytvářet víceúrovňové systémy přizpůsobené potřebám uživatelů.

Obr.3. Zapojení žaluziového spínače Busch-Jalousiecontrol II s možností podružného ovládání


Žaluziový spínač Busch-Jalousiecontrol II je vybaven miniaturním otočným přepínačem pro nastavení nejvhodnějšího režimu provozu. V normálním režimu (N) se podle délky ovládacího povelu vykoná buď pohyb do koncové polohy, nebo polohování. V lamelovém režimu (L) se krátkým povelem vyvolá pohyb do koncové polohy, při delším povelu je výstup taktován impulzy a úhel natočení lamel se mění po malých krocích. Další možnosti poskytují režim pro centrální ovládání (Z), programování mezipolohy (P) a ovládání markýzy (M).

Přístroj je možné doplnit snímačem intenzity osvětlení. Potom funguje jako ochrana před průnikem slunečního svitu do interiéru. Ve spojení s komfortním časovacím ovladačem lze navíc využívat i soumrakovou funkci. Jinou možností je snímač rozbití skla, který se nalepí na okno, skleněnou výlohu apod. Při roztříštění skla je okamžitě spuštěna roleta. Tak lze zabránit následným škodám na zařízení interiéru, např. při silné bouři.

Komfortní časovači ovladač
Nej dokonalejší způsob řízení poskytuje komfortní časovači ovladač, který je nyní zaměřen na jednoduchost ovládání a uvedení do provozu. Má jemný bodový displej s podsvětlením, zobrazení informací v češtině, intuitivní nastavování a jednoduché programování. Datum a čas jsou přednastaveny z výroby a také základní spínací časy jsou předvoleny. Zaručená doba zálohování při výpadku napájení je deset let. Náročnější investor jistě ocení astrofunkci (automatická korekce pohyblivého východu a západu slunce během roku) s možností tzv. časového okna, aby např. ráno nebyly rolety vytaženy předčasně.

Zabudovaný snímač teploty umožňuje aktivaci protisluneční ochrany nejen podle úrovně osvětlení, ale také v závislosti na prostorové teplotě. Typickou aplikací je ochrana rostlin v zimní zahradě před tepelným účinkem přímého slunečního svitu. K dispozici je množství dalších nastavení, jako je zkrácení pohybu pro zastínění v rozmezí 5 sekund až 3 minuty (definice mezipolohy), využití až šesti spínacích dob pro každý den, reakce podsvícení displeje na vnější osvětlení, zámek tlačítek aj. Časový program může být týdenní nebo denní, k dispozici jsou tři provozní režimy - ruční, automatický a prázdninový.

Radiofrekvenční dálkové ovládání

Je-li vyžadováno komfortní bezdrátové řízení žaluzií, včetně skupinového a centrálního ovládání, lze využít radiofrekvenční ovládání RF 868MHz. Instalací investor získá moderní elektronický systém s mnoha nadstandardními funkcemi. Autonomní ovládání zabezpečuje žaluziový spínač s krátkocestným ovladačem se zabudovaným přijímačem RF signálu (obr.4), umístěný v okolí rolety nebo žaluzie. Reakci na stisk žaluziového spínače lze nastavit podle přání uživatele. Například při dlouhém stisku horní nebo dolní části hmatníku žaluzie dojede do odpovídající koncové polohy, krátkými stisky je možné natáčet lamely. Tento přístroj nemusí být využit jen jako součást radiofrekvenčního systému, ale také jako samostatný komfortní ovladač žaluzií a rolet.

Obr.4. Zapojení RF žaluziového spínače


Pohodlí obsluhy je možné dále zlepšit doplněním systému ručním vysílačem a ovládat kteroukoliv žaluzii nebo skupinu žaluzií pohodlně např. z pohovky v obývacím pokoji. Ručním vysílačem lze rovněž ovládat rolety nebo žaluzie, jejichž vestavný přijímač je instalován v nepřístupné schránce rolety. Vestavný žaluziový přijímač je dodáván pro střídavé i stejnosměrné motory.

Protokol zabezpečující komunikaci mezi jednotlivými prvky systému RF 868MHz umožňuje mj. i využít funkci opakování signálu, kdy každý přístroj napájený ze sítě může zároveň fungovat jako opakovač RF signálu - signál je přijat a opět vyslán dále. V případě větších vzdáleností lze tedy systém nakonfigurovat tak, že informace o centrálním zatažení rolet bude libovolným přijímačem zopakována, a žaluzie tak budou spolehlivě ovládány v celém objektu.

Všechny prvky bezdrátového RF ovládání z nabídky ABB je možné velmi jednoduše konfigurovat pomocí univerzálního vysílače USB. Spolu se softwarovým asistentem, který je volně ke stažení na stránkách firemního Katalogu online, lze rychle a přehledně nastavit jak základní funkce celého systému, tak i některé jeho další rozšiřující funkce, které mohou nalézt uplatnění nejen v rezidenčních stavbách, ale i v rozsáhlých instalacích komerčních budov. Další informace lze získat v Katalogu domovního elektroinstalačního materiálu 2014.


Autoři: Dušan Zajíček a Viktor Strouhal
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933