Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

ABB: Nový software pro inteligentní elektroinstalaci Ego-n®


Document Actions
ABB: Nový software pro inteligentní elektroinstalaci Ego-n®
Inteligentní elektroinstalace Ego-n® představuje svými možnostmi ideální řešení zejména pro novostavby a rekonstrukce rodinných domů a bytů, či konferenčních prostor. Centrální i lokální řízení osvětlení, okenních žaluzií či předokenních rolet, elektrických spotřebičů, vytápění a klimatizace, zavlažování a dalších funkce, které jsou klasickou elektroinstalací jen velmi obtížně řešitelné nebo je nelze realizovat vůbec. ABB připravila pro letošní rok nový software Ego-n Asistent 2, více se dočtete zde ...
ABB s.r.o., ze dne: 17.05.2011

Inteligentní elektroinstalace Ego-n® představuje svými možnostmi ideální řešení zejména pro novostavby a rekonstrukce rodinných domů a bytů, či konferenčních prostor. Centrální i lokální řízení osvětlení, okenních žaluzií či předokenních rolet, elektrických spotřebičů, vytápění a klimatizace, zavlažování a dalších funkce, které jsou klasickou elektroinstalací jen velmi obtížně řešitelné nebo je nelze realizovat vůbec. Programování/oživení instalace je koncipováno velmi jednoduše a lze ho realizovat ve dvou úrovních – BASIC a PLUS.
V úrovni BASIC naprogramujeme základní funkce instalace bez použití počítače, pouze pomocí tlačítek Channel a Prog na přístrojích. Tento způsob lze elektromontéry použít u instalace s jedním řídícím modulem (až 64 systémových prvků). Pokud je instalace rozsáhlejší, obsahuje více řídících modulů nebo požadavky na logické funkce, komunikaci GSM apod., použije se úroveň PLUS - nastavení pomocí PC připojeného ke komunikačnímu modulu a softwaru Ego-n Asistent.

ABB připravila pro letošní rok nový software Ego-n Asistent 2. Tak jako Ego-n Asistent, se kterým je široká obec elektromontérů a projektantů již dobře seznámena, slouží k nastavení jednotlivých vazeb a parametrizaci prvků systému. Nová verze doznala řady změn, které práci se softwarem zpříjemní a zpřehlední.

První změnou je uvítací okno, které umožňuje následující operace: otevření některého z naposledy otevřených projektů, založení nového projektu nebo otevření libovolného projektu. Ve spodní části okna se zobrazují informace o zvoleném projektu i s jeho popisem. Při založení nového projektu je automaticky nabídnuta možnost nastavení parametrů projektu: nastavení komunikace, informace o projektu a nově "Nastavení domu". Tato nová záložka umožňuje rozčlenit instalaci podle podlaží, místností, skupin a rozvaděčů (obr. 1).


Obr. 1 Nastavení domu

Další úpravou je rozdíl v označení správně načtených prvků Ego-n® v instalaci po připojení do instalace. Dřívější písmo zelené barvy, které bylo zvláště při úsporných režimech zobrazení notebooku špatně znatelné, je nahrazeno jasně zelenou "fajfkou" v případě úspěšného načtení a červeným křížkem v případě neúspěšného načtení prvku (obr. 2). Pokud ponecháme zapnutou záložku "Info", v levé horní části okna se nám zobrazí systémový čas. Pouhým dvojklikem na systémový čas vyvoláme okno synchronizace systémového času s časem našeho PC (obr. 2).
Velice důležitou a příjemnou změnou u softwaru Ego-n Asistent 2 je možnost práce off-line. Celou strukturu systému můžeme vytvořit či upravit v pohodlí kanceláře nebo domova bez připojení k instalaci. Pomocí tlačítka "Přidat element" (obr. 2) lze jednotlivé prvky vybrat, pojmenovat a umístit. Po připojení instalace již jen případně přiřadíme námi vybrané virtuální přístroje k reálně načteným. Tato změna je velmi důležitá pro projekci, kdy kromě CAD projektu půdorysů a rozvaděčů může být v případě požadavku ze strany investora součástí projektu i základní nastavení instalace, tak jak je to možné i u jiných, vyšších systémů instalace.


Obr. 2 Záložka Info

Užitečné změny doznala také záložka "Vazby". Při kontrole vazeb mezi snímači a akčními členy nebyl v Ego-n Asistent problém zobrazit, které snímače ovládají daný akční člen. Vyhledat všechny akční členy, které ovládá určitý snímač, již nebylo možné a vazby se musely poměrně pracně a nepřehledně vyhledávat. Nyní stačí kliknout na nové tlačítko nad oknem se snímači a vybrat určitý snímač, Ego-n Asistent 2 zobrazí výčet akčních členů, které jsou daným snímačem ovládány (obr. 3).


Obr. 3 Vazby

Největších změn doznala záložka "Logika". V Ego-n Asistent 2 můžeme jednotlivá hradla logického modulu přiřadit přehledně do skupin, jednotlivé skupiny pojmenovat a zobrazit včetně logického propojení hradel. Pokud si nejsme jisti, jak bude naše "zapojení" fungovat, stiskneme tlačítko "Simulace" a vstupům jednotlivých hradel přiřadíme logickou hodnotu 1 nebo 0. Ego-n Asistent 2 nám přehledně zobrazí, jaké hodnoty nabudou v tomto stavu jednotlivé výstupy (obr. 4).


Obr. 4 Simulace logických funkcí


Marně bychom již hledali na horní liště záložky "Časové funkce" a "GSM". Nastavení parametrů časových funkcí vyvoláme kliknutím pravým tlačítkem myši na položku "Časové funkce" v levém okně stromu systému. Zvolíme "Nastavení“ a v nově otevřeném okně „Časové funkce“ můžeme jednotlivé časové bloky pojmenovat a přiřadit jim parametry stejně jako tomu bylo v Ego-n Asistent 1 (obr. 5).


Obr. 5 Nastavení časových funkcí


Nastavení parametrů GSM modulu vyvoláme kliknutím pravým tlačítkem myši na položku "Modul GSM" v levém okně stromu systému. Zvolíme "Nastavení" a v nově otevřeném okně "GSM modul" provedeme základní nastavení jmen a mobilních telefonních čísel, na která mají byt zasílány zprávy obsahující texty s informacemi o stavu výstupu. Zároveň můžeme povolit, z jakých jmen a telefonních čísel bude systém povely přijímat (obr. 6).


Obr. 6 Nastavení modulu GSM

Záložka "Web" slouží stejně, jako v Ego-n Asistent 1, pro nastavování dálkového ovládání elektroinstalace. V této záložce se definují typy místností (např. obývák, ložnice), v místnostech jednotlivé typy ovládacích a zobrazovacích virtuálních tlačítek (světlo, termostat apod.).

Důležitou novinkou Ego-n Asistent 2 je možnost exportu dvou dokumentů do souborů Excel. Prvním je seznam instalovaných přístrojů s jejich popisem, registračními čísly a umístěním (obr. 7), druhým je seznam jednotlivých vazeb podle výstupů v instalaci (obr. 8). Oba tyto dokumenty lze snadno jako soubory Excel vytisknout a přiložit k dokumentaci elektroinstalace stavby.


Obr. 7 Seznam přístrojů s popisem


Obr. 8 Seznam vazeb

Software Ego-n Asistent 2 je k dispozici zdarma pro registrované Partnery na webových stránkách ABB www.ego-n.cz od 1.2.2011 a jistě si najde mezi elektromontéry i projektanty řadu příznivců. Samozřejmostí je možnost načíst a upravovat v novém softwaru soubory vytvořené v předcházející verzi. Práce v Ego-n Asistent 2 je, jak bylo zvykem u Ego-n Asistent 1, snadná a intuitivní.

Pro zájemce o moderní inteligentní elektroinstalaci Ego-n® je vypsána celá řada školení na mnoha místech České republiky. Termíny školení a další informace jsou umístěny na www.ego-n.cz v sekci Podpora – Školení a semináře.

Ing. Viktor Strouhal

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
První vzorky ZONI dorazily ... ABB uvedlo řadu ZONI, s vypínači a zásuvkami. Novinka se postupně naskladňuje a první kusy se šíří. Minulý čtvrtek proběhla dokonce první revize elektroinstalace s novou řadou vypínačů a zásuvek ZONI. A co se děje v elektrikářském zákulisí? Vyjadřují se osobní pocity, očekávání a porovnává se nová řada ZONI s konkurencí, což je samozřejmě důležité a vědomostně přínosné. Cenová strategie je klíčová pro konkurenceschopnost a už známe srovnatelnou cenovou hladinu! Co všechno se dá vyčíst z prvních vzorků, které jsme spěšně obdrželi, popisujeme zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933