Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

ABB: Nový přírůstek do rodiny FI-DOSu


Document Actions
ABB: Nový přírůstek do rodiny FI-DOSu
Od července 2009 rozšiřuje skupinu přístrojů FI-DOS proudový chránič do instalační krabice v designech Element®, Time® a Time® Arbo. Jaké jsou technické parametry? Kde lze tyto přístroje využívat? Jaký je rozdíl mezi tímto a klasickým proudovým chráničem? Více informací zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 7.09.2009


Tento výrobek doplňuje stávající nabídku bezpečnostních zásuvek o řešení, které je stejně účinné, ale méně nápadné a navíc je nabízeno v designech, v nichž bezpečnostní zásuvky s vybavovacím poruchovým proudem max. 30mA zatím ABB nenabízelo.

S těmito novými typy proudových chráničů přicházíme na trh v době, kdy už plně vstoupila v platnost edice 2, ČSN 33 2000-4-41. Tato norma ve svém článku 411.3.3 nařizuje použití doplňkové ochrany proudovými chrániči pro většinu zásuvek používaných laiky, tedy osobami bez elektrotechnické kvalifikace. Výjimku tvoří jen zásuvky, jejichž jmenovitý proud je vyšší než 20A a zásuvky pro připojení speciálního druhu zařízení, jako jsou např. chladničky nebo některá kancelářská a výpočetní technika, tj. zásuvky pro napájení zařízení, jehož nežádoucí vypnutí by mohlo být příčinou značných škod.

Nové proudové chrániče jsou konstrukčně i funkčně velmi podobné dobře známým bezpečnostním zásuvkám. Jsou určeny pro instalaci do standardních instalačních krabic, protože hloubka přístroje chrániče je 32mm.

Připojovací svorky jsou bezšroubové, pro řezy vodičů 2,5mm2. Chránič do instalační krabice nemá výstup pro vidlici jako klasická bezpečnostní zásuvka, ale vystupují z něho pouze tři vodiče, které jsou chráněné citlivým přístrojem zakomponovaným uvnitř krytu. Spotřebič, nebo dílčí instalace připojené na tyto vodiče, jsou odpojeny, dotkne-li se uživatel např. místa na spotřebiči, kde je porušená elektrická izolace, a projde-li jeho tělem poruchový proud do země. K vypnutí dojde ve velmi krátkém okamžiku do cca 30 milisekund, tedy dříve, než by nežádoucí proud mohl narůst na hodnoty, jež by mohly způsobit úraz elektrickým proudem nebo dokonce smrt uživatele. Vestavěný proudový chránič s vybavovacím poruchovým proudem max. 30mA plně vyhovuje požadavkům příslušných předpisů.

Technické parametry:
Reziduální pracovní proud IΔm 30mA (citlivost na střídavý i pulzní proud)
Jmenovitá frekvence 45-60Hz
Vybavovací čas při 5x IΔm max. 30ms
Jmenovitý zkratový proud 3000A
Odolnost proti impulzním proudům 250 A, 8/20 µs
Indikace provozního stavu zapínací páčkou
Životnost elektrická/mechanická 1000/3000 působení
Instalační poloha libovolná
Teplota okolního prostředí -25˚C až +40˚C
Stupeň ochrany krytím IP 40
Klimatická odolnost v souladu s EN 61008
Připojovací průřez 1,5 až 2,5mm2
Vestavná hloubka 32mm
Typové číslo FIF 16/B

Proudové chrániče do instalační krabice se hodí především tam, kde je podle normy potřebné nainstalovat proudový chránič, ale jeho instalace do rozvodnice by byla příliš nákladná a časově náročná, např. z důvodů nutných rozsáhlejších úprav vedení nebo dokonce výměny rozvodnice. Typickou výhodou tohoto typu proudového chrániče je možnost jeho instalace do stávajících sítí, bez nutnosti pokládání nového třívodičového přívodního vedení, které by vyžadovala eventuální instalace chrániče do distribuční skříňky.

Další velikou a praktickou výhodou i pro nové instalace je fyzická přítomnost chrániče přímo v místě připojení spotřebiče. Zatímco klasické proudové chrániče bývají umístěny v rozvodnici a při vzniku poruchy odpojí instalaci v celé budově nebo sekci, u proudových chráničů FI-DOS (ve všech variantách) se předpokládá lokální nasazení (např. kancelář, pokoj, apod.). Při tomto distribuovaném řešení vybaví právě jen ten konkrétní vývod, ve kterém proteče nebezpečný poruchový proud. I uživatel laik jej pak může sám opět zapnout bez náročného shánění údržby a nerušeně pokračovat v práci poté, co je identifikována a odstraněna závada, která způsobila vypnutí. Toto je velmi výhodné zejména v komerčních budovách, ale i v rezidenčních stavbách lze tyto přístroje využít, např. v dětských pokojích, či koupelnách, kde výrazně zvýší bezpečnost uživatelů a zároveň zabrání vypnutí celé elektroinstalace v RD.

Typické využití chrániče do instalační krabice může být při ochraně samočinným odpojením napájení elektrického podlahového nebo stropního vytápění, o kterém hovoří ČSN 33 2000-7-753, článek 753.413.1. Ideální je užití v kombinaci společně s termostatem ve dvojnásobném rámečku, například při rekonstrukci koupelen. Chránič lze připojit i na stávající TN-C rozvod, pokud je tento v pořádku, zejména z hlediska kvality a celistvosti vodiče PEN, přičemž vyhovíme předpisům a vyhneme se zásahům do přívodního vedení včetně rozvodnice. Proudový chránič odpojí ve velmi krátkém okamžiku chybný topný kabel už při rozdílovém proudu 30mA, a tak nedojde k jeho zničení ani k případnému ohrožení osob.

Vývoj proudových chráničů do instalačních krabic v ABB tímto přístrojem samozřejmě nekončí. Jako další možný výrobek se jeví kombinace termostatu pro podlahové elektrické vytápění a proudového chrániče v jednom přístroji do jedné krabice.

Ing. Lubomír Šrek

Pokud vás zajímá více informací, máte možnost si o ně zažádat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933