Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB: Novinky v systému ABB-free@home® 2017


Document Actions
ABB: Novinky v systému ABB-free@home® 2017
Ve veletržním studiu máme znovu Petra Maška, tentokrát s novinkami ABB-free@home® na veletrhu. Pane Mašku, novinky, které bych chtěl uvést trošku jiným způsobem než tak, že o nich budeme mluvit bez přípravy. Pokud se na to dívám, tak předpokládám, že ABB-free@home® se vyrábí pro designy, které jablonecké ABB vyrábí. A má první otázka je: "Vyrábí je pro všechny designy co známe?" ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 26.10.2017
reklama


Ve veletržním studiu máme znovu Petra Maška, tentokrát s novinkami ABB-free@home® na tomto veletrhu. Pane Mašku, novinky, které bych chtěl uvést trošku jiným způsobem než tak, že o nich budeme mluvit bez přípravy. Pokud se na to dívám, tak předpokládám, že ABB-free@home® se vyrábí pro designy, které jablonecké ABB vyrábí. A má první otázka je. Vyrábí je pro všechny designy co známe?





Textový přepis:

Petr Mašek
Ne úplně pro všechny, loňský rok jsme vyšli se třemi designovými řadami, což bylo Future, Solo, Solo karat. Takové ty honosnější významové řady. A letošní rok máme dvě nebo tři novinkové řady, designové, což je Tango, Element a Time. Běžné české designy, které každý zákazník zná z našeho běžného portfólia. Takže to není pro úplně všechny designové řady, chybí tam například Impuls, nebo další speciální designy např. Decento ale pro běžné designové řad, které se používají v rezidenčním sektoru tak momentálně máme systém rozšířený.

Jak vás tak poslouchám, to znamená, že Free at home je jakýsi nejnižší level systémové instalace, znamená to, že nejnižší level bude pro ty levnější vypínačové řady?

Petr Mašek
Ano, přesně tak. Je to pro levnější segmentové řady samozřejmě v Future solu jsou to nadstandardní řady, které se používají pro honosnější objekty, nebo zase honosnější místnosti, ale i pro levnější segment momentálně.

Takže nesmyslem je se domnívat, že bude ABB-free@home® pro Bush&Jägera?

Petr Mašek
Future tam je. V Future Solo karát jsou Bush&Jäger designy takže i pro české, i lepší typy designů je to tam taky.

To jsem se netrefil. Když se podíváme na stávající možností ovládání systémovky. To jsou vypínače, že to bude asi přes něco přes protokl TCP, přes internet. Jaké máme dneska další možnosti?


Petr Mašek
Jak jste řekl, je to přes klasické vypínače na stěně, to je první druh ovládání, druhý typ ovládání který v systému byl dostupný, tak je přes webové rozhraní a přes mobilní telefony, tablety. A mobilní telefony případně přes notebook, počítač, také můžeme systém ovládat.

To máte nějakou vlastní appku?

Petr Mašek
Je tam aplikace ke stažení na Androidu a IOS systémech, takže oba systémy a s tím, že momentálně novinkově máme v sortimentu i umístěné displeje, pomocí kterých můžeme ovládat určité funkce. Takže například pro obývací pokoj máme 16 funkcí, které mohou ovládat např. 2-3 místnosti dohromady případně nějaká scénická ovládání, která nám může zapůsobit na displeji a nemusíme mít pro to tolik vypínačů. Ubydou nám vypínače na  zdi a všechno můžeme ovládat pomocí dotykového displeje.

To je novinka. Každá systémová instalace je jakousi automatizací, která zjednoduší některé kroky. Zkuste u free at home říct co vlastně free at home dělá úchytovou instalcí, co to je. Protože máte zde novinku, ale to je novinka, která je v řadě. Co jsou první kroky?

Petr Mašek
Je to celkové propojení systému. Když to člověk porovná s klasickou instalací, tak ta může dělat jen určité počty prvků nebo určité operace, ale v systémové instalaci dokáže to naprogramovat a nastavit prvky tak, aby mu ušetřily čas, peníze a další investice v domácnosti. Takže i zvolení žaluziových ovladačů případně vytápění a dalších komponentů a jednotlivé propojení nám nabízí nejrůznější variability. Tím, že můžeme ovládat pomocí dotykových displejů, nemusíme ovládat jednotlivé žaluzie všechny postupně, ale můžeme jedním stiskem ovládat celou domácnost a i systém nám časovými funkcemi dokáže řídit určité operace v domácnosti a dokážeme na toto zareagovat. I tímhle je systém chytrý, dokáže nám ušetřit na topení, jednotlivých žaluzií a s tím máme i umístěnou novinku meteostanice, kdy nám pomocí venkovních údajů rychlosti větru, teploty nebo osvětleností dokáže změřit tyto parametry a podle toho se systém může jednotlivě chovat. Vevnitř v místnostech nám nepřetápí případně i s okenním kontaktem nám dokáže říct informaci, že zbytečně topíme, máme otevřená okna a dokáže nám posunout vytápění na jinou hodnotu. I tímto dělá systém chytrý s tím, že má další komponenty, které nám toto umožňují a případné logické funkce v programování můžeme použít pro nastavení jednotlivých operací, abychom je nemuseli řídit sami, tak je dům sám řídí veškerou instalaci.

Když se na to podíváme, tak anenometr.

Petr Mašek
Na měření rychlosti větru, toto je čidlo teploty, venkovní, nahoře máme 3 senzory pro snímání odolnosti a podle toho můžeme upravit jas jednotlivých přístrojů.

A senzor deště?

Petr Mašek
To je senzor deště pokud připojíme i k sběrnicovému kabelu napájecí vedení 230V tak máme možnost tady zaznamenat pokud prší neprší podle toho můžeme reagovat na zahradní zavlažování, nebo na nějaké systémy u bazénů, abychom třeba zbytečně nepouštěli zahradní ovládání, když je deštivo a další a další části systému.

Kde prvky pro Free at home získáme? Je to ve velkoobchodní síti?

Petr Mašek
Běžně ve velkoobchodní síti, takže ze 100% dodáváme přes velkoobchodníky, takže tam je systém dostupný.

A co se týká školení, co když si člověk nakoupí, nebude proškolen a potom vám zavolá klasickou podporou a řekne: „Pane Mašku, já to nemůžu zapojit.“, poradíte mu?

Petr Mašek
Určitě. Bylo by lepší, kdyby prošel školením, znát systém od začátku tam jsme ho naučili jak se s tím komponenty propojí. V některých případech i elektromontéři znají problematiku systémových instalací, ale pokud se s tím nikdy nesetkal a rovnou se snaží nainstalovat systém tak nejdůležitější je první kabeláž, s tou se radí i přímo na stavbě, kde dokážeme přijet a poradit mu s vlastní instalací. Takže určitě ho v systému nenecháme a pomůžeme mu s roztaháním kabeláže, případně kam má přesně do jakého prvku umístit a i s topologií systému a vybavení rozvaděče. I s tímto dokážeme poradit. Veškerým elektromontérům.

Na závěr mě ještě napadá… může mít i levná chytrá instalace své reference?

Petr Mašek
Určitě.

Ale kde, když je levná?

Petr Mašek
Máme stavby, které jsou zaměřeny čistě jen na žaluzie, čistě jen na vytápění a je možné, máme i jednu stavbu podívat se v kasínu kde řídí osvětlení v sále jednotlivé scénické režimy jak je potřeba řídit, je tam 7 palcový panel, na kterém oni nastavují jednotlivé scény. Nemají v objektu žádné vypínače a jde to všechno přes ovládání přes dotykový displej. Referenční stavby určitě jsou, máme i možnost vidět možnost systému, co vlastně umí.

Pane Mašku díky, toť vše o ABB-free@home®.



POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního papírového katalogu ABB Free at HOME

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933