Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB nově se stykači AF od 9 do 2650A


Document Actions
ABB nově se stykači AF od 9 do 2650A
ABB nastavuje novou laťku v oblasti řízení motorů a spínání silové elektrické energie stykači AF od 9 do 2650A. Nejnovější řada stykačů AF s elektronicky řízenou cívkou představuje novou průmyslovou poměřovací úroveň. V porovnání s klasickými alternativami přináší elektronicky řízená cívka řadu výhod a spolu s širokým výrobkovým sortimentem ABB umožňuje sestavit optimální konfiguraci, všude kde je to potřeba.
Komerční sdělení, ze dne: 26.05.2014


V porovnání s klasickými alternativami přináší elektronicky řízená cívka řadu výhod a spolu s širokým výrobkovým sortimentem ABB umožňuje sestavit optimální konfiguraci, všude kde je to potřeba.

Přístup s globální podporou
Řada stykačů a motorových ochran od společnosti ABB je kompatibilní se všemi hlavními národními a mezinárodními normami a je k dispozici pro globální distribuční síť. Jediná ovládací cívka stykače může v současnosti pracovat s ovládacím napětím např. 100V–250V, AC/DC, takže může být použita v Evropě, Asii a současně i v Severní Americe.

Optimalizace logistiky
Řadou současných stykačů a motorových ochran se společnosti ABB podařilo snížit počet typů ovládacích cívek na pouhé čtyři. Celkový počet výrobkových variant byl redukován až o 90%. Takto je možno zjednodušit logistiku u zákazníka a redukovat režijní náklady.



Jednodušší konstrukční provedení
Snížení energetické spotřeby cívky stykače až o 80% umožňuje, aby výrobci rozváděčů a transformátorů stavěli své systémy s menšími rozměry a v kompaktnějším provedení. Technologie AF a také online přístup k výkresům a koordinačním tabulkám výrazně zjednoduší proces návrhu a montáže.

Provozuschopnost s větší jistotou
Doba, která brání výpadku systému z funkce vlivem kolísání napětí. Stykač AF je prvkem, který zajišťuje bezpečný provoz v nestabilních sítích a představuje výrazný pokrok při řízení motorů a spínání silové elektrické energie. Poklesy napětí, krátkodobá přerušení a napěťové rázy již neznamenají hrozbu. Stykač AF jistí provozuschopnost vašeho systému.

Všechny stykače typu AF splňují mezinárodní normu SEMI F47-0706, požadovanou průmyslovým sdružením pro polovodičový průmysl. V podstatě tato norma vyžaduje, aby polovodičové zařízení, užívané na technologických linkách, vydržely krátkodobé napěťové poklesy. Konkrétně musí tolerovat pokles napětí o 50% až po dobu 200ms, poklesy o 70% až po dobu 0,5s a poklesy o 80% až po dobu jedné sekundy. Stykače typu AF těmto požadavkům vyhoví s tím, že po dobu úplného výpadku napájení cívky stykače nedojde k odpadu silových kontaktů po dobu minimálně 22ms.

Stykače pro každé použití
Řada stykačů AF se hodí pro spouštění motorů v širokém výkonovém rozsahu od 4kW až do vysokých výkonů, kde se využívá spínacích schopností jedinečného stykače AF2650, což je největší blokový stykač na světě. Stykače a motorové ochrany jsou součástí jednoho z nejširších výrobkových sortimentů na trhu. ABB tedy nedodává pouze stykače, ale kompletní řešení. 

Kromě standardní výrobkové řady je u ABB možno získat i výrobky pro speciální potřeby, jako např. stykače pro montáž na přípojnici, blokové stykače typu GAF určené pro DC sítě až 1000V a stykače pro spínání kondenzátorových baterií.


Spolupráce se zákazníky
Ve snaze zajistit specifické potřeby daného segmentu a konkrétní aplikace spolupracuje ABB úzce se svými zákazníky. Díky své více než stoleté zkušenosti v oblasti řízení motorů a spínání výkonů ABB ví, jak nabídnout účinné řešení svým zákazníkům.

Spolehlivost ve všech sítích
Elektronický systém použitý ve stykači AF usměrní střídavé napětí (AC), případně upraví stejnosměrné (DC) napětí na stejnosměrnou hodnotu vhodnou pro ovládání cívky. Stykač je pak provozován vždy v optimalizovaných podmínkách a je prakticky bezhlučný.

Pouze čtyři cívky pro celý rozsah napětí

Stykač AF může pracovat na střídavé i stejnosměrné ovládací napětí. Kompletní řada stykačů AF nabízí dokonalejší soubor funkcí, ale současně se podařilo snížit celkový počet výrobkových variant, v porovnání s klasickou řadou, o 90%. Pro napěťovou úroveň 24V AC a 20V DC až 500V AC/DC stačí pouze čtyři různé cívky.

Široký rozsah ovládacího napětí
U klasických stykačů platí zásada, že různé stykače vyžadují různé napětí sítě. Díky nové technologii AF může takový stykač fungovat stejně dobře v Evropě jako v Asii nebo Severní Americe. Hlavní cívka stykače AF pokrývá rozsah napětí 100-250V AC/DC a rozsah kmitočtů 50/60Hz.

Zabudovaný odrušovací člen
U technologie klasických stykačů se doporučuje použít externí ochranu proti přepětí, což je příslušenství, jehož cena může dosáhnout i poloviny ceny samotného stykače. Díky technologii AF jsou napěťové rázy/špičky zvládány přímo stykačem a napěťová špička nikdy nepronikne do řídicího obvodu. Není tedy třeba dbát na nutnost instalace odrušovacího členu a stejně tak není třeba zohledňovat napěťové rázy. Potřebujeme o jeden výrobek a máme o jednu starost méně.

Stykač AF je kompaktní

Stykač AF je svou velikostí kompaktní a jeho šířku se podařilo zmenšit o 30% díky minimálnímu 30% snížení energetické spotřeby cívky. Stykače AF09 AF370 se dokonale hodí pro spouštění motorů a pro řešení, kde máme jen omezený prostor. Vzájemně blokované stykačové páry při reverzacích nevyžadují, aby mezi stykači byl dodržen volný prostor. To znamená, že do skříně nebo do malých rozvodnic můžete zabudovat větší počet funkcí.

Přístup ke svorkám cívky zepředu

Stykač AF má svorky hlavní cívky přístupné z přední strany. Pro případ měření napětí nebo provádění servisních úkonů není třeba odpojovat kabely nebo přípojnice od stykače.

Více funkcí bez nutnosti zvětšení šířky
Ke stykačům AF116 AF2650 je možno připevnit ze dvou stran pomocné kontaktní bloky a přitom nezvětšit šířku přístroje. Bloky jsou dodávány standardně v kombinaci 1 spínací (NO) a 1 rozpínací (NC) kontakt.



POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální katalog stykačů ABB
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o, ELSYNN
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933