Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

ABB: Nová generace termostatů ABB


Document Actions
ABB: Nová generace termostatů ABB
ABB s.r.o., Elektro-Praga má ve svém portfoliu mnoho nejrůznějších výrobků. Jednou z významných a dynamicky rostoucích skupin jsou regulátory teploty, kde se projevuje celkový trend energetických úspor. Regulátory jsou k dispozici ve všech designových řadách ABB. Co všechno tyto přístroje umí? Více se dočtete zde ...
ABB s.r.o., ze dne: 7.10.2011
reklama


ABB s.r.o., Elektro-Praga má ve svém portfoliu mnoho nejrůznějších výrobků. Jednou z významných a dynamicky rostoucích skupin jsou regulátory teploty, kde se projevuje celkový trend energetických úspor. Regulátory jsou k dispozici ve všech designových řadách ABB. Protože se neustále snažíme, aby všechny naše produkty svým uživatelům co nejlépe sloužily a odrážely požadavky doby a zákazníků, přichází v této době na trh nová generace programovatelných přístrojů s displejem.

Univerzální termostat
Nová generace termostatů může fungovat jako prostorový, podlahový či kombinovaný termostat s využitím pro různé druhy tepelných zdrojů, ventilů nebo chladicích zařízení v obytných či administrativních objektech. Ovládací část se dodává samostatně a je k dispozici v designových řadách Tango®, Neo®, Element® a Time® a ve všech barevných variantách.


Programovatelný termostat Tango®

Rozsah volitelných teplot 0 až 50 °C postačuje pro všechny běžné aplikace. Silová jednotka s bezpečným bezpotenciálovým kontaktem 16 A umožňuje připojit síťové napájení (L, N), ovládané zařízení a příp. vnější teplotní snímač nebo ovládací kontakt. Přehledný displej s automaticky řízeným podsvícením a jemným rozlišením je dobře pozorovatelný i pro starší uživatele. Horní řádek poskytuje informaci o dnu v týdnu, datu a aktuálním času. Na druhém, větším řádku se zobrazuje symbol zvoleného provozního režimu, měřená teplota a indikátor zapnutého či vypnutého výstupu v režimu topení nebo chlazení. Na třetím řádku je uvedena aktuální požadovaná teplota a další pomocné informace.


Příklad zapojení silové jednotky

Spodní řádek displeje popisuje funkci jednotlivých tlačítek a informuje tak v každém okamžiku o možnostech nastavování. Ovládání je možné také zamknout a odemknout delším stiskem všech čtyř tlačítek. Přístroj může pracovat v režimu manuálním, automatickém a v režimu dovolená. V automatickém režimu reguluje podle časového programu. Jednotlivé časové značky je možné upravovat, kopírovat, mazat nebo vkládat nové. Značek může být celkem až 70, s rozlišením 5 minut. Každá značka může platit pro jeden den v týdnu, pro všední nebo víkendové dny a je jí v základním režimu 1 přiřazena komfortní nebo útlumová teplota. Ta je potom platná až do následující časové značky. Časový program celého dne je pro lepší názornost zobrazen ve formě grafu. V rozšířeném automatickém režimu 3+ jsou k dispozici tři nezávislé časové programy, kde lze jednotlivým značkám přiřadit libovolné teploty. Režim dovolená je definován datem spuštění  a počtem dní (1 až 98 nebo trvale) a volitelnou teplotou. Termostat využívá dvojstavovou regulaci s hysterezí a zpožďující zpětnou vazbou. Ve většině případů je nejvýhodnější ponechat v činnosti tzv. adaptivní regulaci, kdy se parametry regulace neustále přizpůsobují tak, aby se minimalizovalo kolísání žádané teploty při co možná nejméně častém spínání výstupního relé. Také je možné aktivovat funkci předvídání, která v automatickém režimu zajistí, aby komfortní teploty bylo dosaženo bez zpoždění, v naprogramovaném okamžiku. Přístroj lze také softwarově vypnout. V menu jsou dále k dispozici nejrůznější nastavení, jako například funkce vnějšího teplotního snímače (regulace, resp. omezení teploty podlahy) nebo ovládacího kontaktu (přepínání režimů a stavů), teplotní offset, způsob regulace, omezení teplot pro topení i chlazení, počet provozních hodin, protimrazová teplota, zobrazení měřené nebo požadované teploty, ochrana ventilů, inverze výstupu.

Spínací hodiny
Druhou variantou samostatně dodávané ovládací části jsou spínací hodiny, kde je opět nutná kombinace se silovou jednotkou.


Programovatelné spínací hodiny Time®

Rozsah volitelných teplot 0 až 50°C postačuje pro všechny běžné aplikace. Silová jednotka s bezpečným bezpotenciálovým kontaktem 16 A umožňuje připojit síťové napájení (L, N), ovládané zařízení a příp. vnější teplotní snímač nebo ovládací kontakt. Přehledný displej s automaticky řízeným podsvícením a jemným rozlišením je dobře pozorovatelný i pro starší uživatele. Horní řádek poskytuje informaci o dnu v týdnu, datu a aktuálním času. Na druhém, větším řádku se zobrazuje symbol zvoleného provozního režimu, měřená teplota a indikátor zapnutého či vypnutého výstupu v režimu topení nebo chlazení. Na třetím Zjednodušeně lze říci, že pro tento přístroj platí totéž co pro termostat, pouze zde není regulace teploty. Hlavní údaj na displeji je aktuální čas, texty ON/OFF označují zapnutý/ vypnutý stav výstupního relé. V režimu Astro se zadané časy pro zapnutí a vypnutí připojeného zařízení automaticky přizpůsobují východu a západu slunce, které se během roku mění. V menu lze nastavit zeměpisnou délku, šířku, časové pásmo s možností korekce. Nechybí ani možnost zadat maximální náhodnou odchylku od časových značek pro režim dovolená. Přístroj lze provozovat také jako jednoduchý časovač, tzv. minutku, pro milovníky displejů tak představuje alternativu standardního mechanického přístroje pro spínání elektrických topných žebříků v koupelnách, ventilátorů apod.

Dušan Zajíček  

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933