Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ABB: Nejčastěji používané přístroje v systému KNX v roce 2017


Document Actions
ABB: Nejčastěji používané přístroje v systému KNX v roce 2017
Veletržní rozhovor Josefa Kunce s Richardem Müllerem ... Co se týká systémové instalace KNX a nejpoužívanějších přístrojů společnosti ABB, rád bych vyzdvihnl dva přístroje. Co se týká designových přístrojů vhodných pro umístění na stěnu, to jsou přístroje ABB TRITON. Jedná se o přístroj, tzn. tlačítko umístitelné na stěnu. Je to historicky nejúspěšnější tlačítkový ovladač, respektive druhá generace tohoto přístroje ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 3.07.2017


Využití KNX přístrojů od ABB

Firma ABB působí v oblasti dodávek KNX přístrojů na náš trh již celou řadu let. K nejúspěšnějším ovládacím prvkům patří kombinované tlačítkové snímače řady „TRITON“, nyní již s integrovanými sběrnicovými spojkami. Jejich nový aplikační program rozšiřuje i možnosti spouštění nejen jednobitových, ale také jednobytových scén i jejich kombinací.




Zajímavým designem využívajícím ušlechtilé materiály jako sklo či nerezová ocel se pyšní řada ovládacích prvků „priOn“. Žaluziové akční členy kromě případného manuálního ovládání nabízí také možnosti automatického nastavení dojezdů, bez nutnosti parametrického vymezení času pro celý chod žaluzie. Je to zásluhou měření protékajícího proudu. Změnu proudu při dojezdu do koncové polohy přístroj správně vyhodnotí a vypíná.

Spínací akční členy jsou běžně k dispozici s manuálním ovládáním a také s měřením proudu v každém ze svých spínacích kanálů. Pro řízení osvětlení, kromě univerzálních stmívacích akčních členů, může projektant zvolit i prvky z celé řady KNX/DALI rozhraní.

Novinkou je rozvaděčový přístroj Busch-Control Touch, umožňující i vzdálenou vizualizaci na chytrých telefonech či tabletech, bez nutnosti využití dotykových panelů. Dalším novým přístrojem je aplikační modul – logický kontrolér dovolující grafické nastavení až 3000 logických operací. Jedná se o typ přístroje, bez něhož si v dnešní době nelze představit KNX systémové instalace, v nichž je nezbytné zajistit vysoké počty logických vazeb při řízení různých typů funkcí.




Textový přepis rozhovoru ...

Josef Kunc
My bychom si tu dnes rádi popovídali s Richardem Müllerem, který pracuje v ABB, oblasti systémových elektrických instalací KNX, jednak o nejpoužívanějších prvcích z jejich sortimentu a také o novinkách.

Richard Müller
Co se týká systémové instalace KNX a nejpoužívanějších našich přístrojů společnosti ABB, tak bych určitě rád vypíchnul dva přístroje. Co se týká designových přístrojů vhodných pro umístění na stěnu, a to jsou přístroje ABB TRITON, jedná se o tento přístroj, tzn. tlačítko umístitelné na stěnu.  Je to historicky nejúspěšnější tlačítkový ovladač. Respektive druhá generace tohoto přístroje.

Josef Kunc
Starší generace toho uměla míň než ta nová, čím se liší od staré generace
TRITON?

Richard Müller
Vzhledově se paradoxně neliší vůbec, Triton pokud se na něj podíváte zepředu, tak se na první pohled nedá poznat, jestli se jedná o starší nebo o novější, protože vzhledově i mechanicky klapky vypadají úplně stejně. Dá se to poznat, pokud se přístroj otočí, protože původní přístroj měl pod sebou sběrnicovou spojku, tato nová generace Tritonu už má sběrnicovou spojku integrovanou uvnitř a je zde zezadu pouze sběrnicová svorkovnice pro připojení sběrnicového kabelu. Jinak co se týká parametru, jak ses ptal, parametry jsou také rozšířené, jsou zachované původní výhody aplikace, což je třeba i scénický modul, ale je umožněná i celá řada nových funkcí.

Josef Kunc
K
TRITONu to bude stačit, nebudeme zacházet až do takových podrobností, protože to by chtělo více času. Vyčerpali bychom rozhovor pouze na téma TRITON. Takže se podíváme na další přístroj.

Richard Müller
Druhým nejpoužívanějším přístrojem je přístroj ABB PriOn, je to luxusnější provedení ovladače na omítku, kdy tyto přístroje jsou stavebnice, skládají se z celé řady komponent a mohou být v jednonásobném, dvojnásobném nebo i trojnásobném provedení.

Josef Kunc
Toto je to dvojnásobné provedení.


Richard Müller
Přesně tak, je to dvojnásobné provedení a jak už jsem podotkl, je to velice používaný luxusnější přístroj, kdy materiály na rozdíl od TRITONu, kdy se bavíme o plastovém provedení, tak zde tyto přístroje PriOn jsou v provedení bílé sklo, černé sklo, kartáčovaná ocel, je z velice ušlechtilých materiálů.

Josef Kunc
Funkcí zvládá víc než
TRITON?

Richard Müller
Ano, ABB PriOn má maximální rozsah až do 120 funkcí, takže je vhodný i třeba pro větší místnosti, třeba přednáškové sály, větší soukromé místnosti v soukromých aplikací, kde nepotřebujete mít na stěně celou řadu ovladačů, ale i třeba vám stačí toto provedení v soukromí. Funkcí zvládne až 120 v provedení, jak třeba tady vidíme.

Josef Kunc
Stejně jako
TRITON i PriOn může mít funkci termostatu, ale ABB PriOn má navíc i funkci snímače pohybu, že?

Richard Müller
Ano, může mít v horní liště, potom může být integrován i snímač pohybu, ten funguje následujícím způsobem. Pokud se k přístroji přiblížíte cca asi na metr, tak snímač aktivuje funkci přístroje tak, že i po tmě ho lehce najdete.

Josef Kunc
ABB má také určitě i spoustu rozvaděčových přístrojů, které se velmi často používají. Nevzal jsi žádné vzorečky, ale jen tak letmo se zmiň o nejpoužívanějších přístrojích v rozvaděčích, o akčních členech.


Richard Müller
Co se týká akčních členů, tady bych si troufl se trošku pochlubit nebo říct, že ABB co se týká rozvaděčových přístrojů, je určitě jednou z vedoucích firem na trhu, protože akční členy mají spoustu různých funkcí, navíc všechny nové přístroje mají na čelních panýlcích ruční ovládání, což je jedna z věcí, se kterou přišlo ABB. Akční členy jsou také hodně využívány, nejsou ale bohužel tolik na očích jako ovladače, většinou jsou skryty v rozvaděči.

Josef Kunc
Ano, to je pravda,, přitom dejme tomu 2/3 z počtu přístrojů jsou právě schované v rozvaděči. Ale teď se podíváme na nějakou tu novinku co máte.


Richard Müller
Vyzdvihl bych dvě novinky z rozvaděčových přístrojů, které v dnešní době, myslím z hlediska mobilních aplikací, protože mobilní telefony, tablety používáme dnes a denně, jsou to určitě zajímavé přístroje.
Prvním přístrojem je novinka, tzv. Busch-Control Touch, což je poměrně lehký, vypadá to, že v přístroji není vůbec nic, přístroj na DIN lištu, což je server, který umožňuje celou řadu funkcí a hlavně umožňuje komunikovat pomocí mobilních aplikací ať už s chytrými mobilními telefony, tablety, počítači atd.


Busch-ComfortTouch
Josef Kunc
Umožňuje jednoduše vizualizaci.


Richard Müller
Přesně tak, takový domácí server na DIN lištu, je to přístroj ukryt opět v rozvaděči a není už potřeba žádný dotykový panel nebo dotyková obrazovka na stěně, jak jsem říkal komunikuje s tabletem.

Josef Kunc
Protože to bude ovládat třeba z tabletu místo panelu.


Richard Müller
Přesně tak. A druhou zajímavou novinkou, vzhledově je ten přístroj hodně podobný tady tomuto přístroji, je to zase přístroj určený hlavně do rozvaděče, i modulově stejně velký, tzv. logický kontroler, také velmi zajímavý přístroj, který umožňuje až 3000 logických funkcí, takže je to opravdu jak říkají naši kolegové v Německu, mocná logika. Přístroj umí spoustu logických funkcí a navíc má i výhodu v softwaru ETS se někdy logické funkce vytváří poměrně obtížně, takže on má při importu aplikačního programu, se tam naimportuje i grafický program.


Logic Controller ABA/S


Josef Kunc
Čili projektuje se to graficky podobně jako byl starý logický modul nebo jako má Siemens například modul LOGO, tak to bude taky podobně programovatelné.


Richard Müller
Přesně tak, má to grafický prográmek, protože v grafice se logika tvoří přece jenom jednodušeji.

Josef Kunc
No jistě, když si to člověk neumí pořádně představit, tak programování logických vazeb, to bývají kolikrát velmi složité pavouky.


Richard Müller
Přesně tak.


Myslím, že pro dnešek by to mohlo být všechno, kdybychom chtěli podrobněji hovořit o jednotlivých přístrojích, tak by bylo potřeba věnovat celý rozhovor jen jednomu přístroji.




POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální
papírový katalog přístrojů ABB KNX

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ABB s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933