Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB: Kompaktní výkonové jističe SACE Tmax XT (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 19.08.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB: Kompaktní výkonové jističe SACE Tmax XT


ABB: Kompaktní výkonové jističe SACE Tmax XT
"Inu, jistič už není, co býval", povzdechl jeden elektrikářský pamětník. Má pravdu, souběžně s digitalizací, internetem věcí a třeba všudypřítomnou automatizací se mění i takové prvky elektroinstalace jako jsou například jističe. ABB představuje novou řadu kompaktních výkonových jističů s komunikační funkcí. Co je zásadní novinkou pro samotného spotřebitele, který je bude mít instalované? Co poradit projektantovi, který by chtěl využít rozšířených funkcí? Co by měl udělat jako první krok?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 19.08.2019



Jsme v ABB. Téma kompaktní jističe. Ivana Kácela se zeptám na prvek, který jistí a současně dává informace i o spotřebě.


Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Ivan Kácal, ABB s.r.o.
Jedná se o novou řadu kompaktních výkonových jističů, které jsou určeny pro nízké napětí a jejich hlavní novinkou je nebo novodobou záležitostí, že mají kromě základních jistících funkcí i rozšířené funkce, které nám slouží pro komunikaci, eventuálně i řízení v nízkonapěťových distribučních sítích.
 
Co je zásadní novinkou pro samotného spotřebitele, který to bude mít instalováno?
Ivan Kácal, ABB s.r.o.
Pro spotřebitele je novinkou hlavně to, že má nejen základní funkci pokrytou, což je bezpečnost elektrických sítí, ale zároveň tím, že má kompletní měření až do úrovně veškerých energetických hodnot. Všechny možnosti, informace získá přes komunikační moduly, což je forma připojitelnosti do řídicích systémů i do internetu a klient tím získává možnost kontroly instalace v jakémkoliv okamžiku z jakéhokoliv místa na světě.

Hovořil jste o možnosti upgradu, co tím bylo myšleno a co tím docílíme?
Ivan Kácal, ABB s.r.o.
Ano. Upgrade máme na mysli, že spouštěče jističů už jsou všechno na bázi mikroprocesorů a jak víte, software můžete kdykoliv jakkoliv upgradovat, rozšiřovat, takže jističe nejenže jistí, měří a komunikují, ale zároveň můžou řídit svěřenou elektrickou instalaci. Pro příklad můžeme použít jistič pro připojení obnovitelných zdrojů energie např. fotovoltaická elektrárna, tím, že si hlídá kvalitu sítě a ve vhodný okamžik připojit či odpojit zdroj od sítě podle nařízení rozvodných závodů. Další možnost je, že můžeme svěřit řízení tzv. čtvrthodinových (technických) maxim, to slouží k vyrovnání kvality sítě, ale na snížení nákladů za elektrickou energii. Klient si může kontrolovat a odpínat nedůležité zátěže tak, aby jeho účet energií byl co nejnižší.

Na závěr, co byste poradil projektantovi, který by chtěl využít rozšířených funkcí. Co by měl udělat jako první krok, který by měl být?
Ivan Kácal, ABB s.r.o.
Jedná se o poměrně složité sofistikované zařízení, nejlepší bude, když bude kontaktovat přímo nás telefonním číslem či mailem. Pro jističe máme nejen rozsáhlou dokumentaci, ale i podpůrné programy, které slouží na projektování a použití jističů do aplikací. Každý projektant nás může touto cestou kontaktovat.


Vzhledem k různým možnostem doporučujeme
obrátit se na technickou podporu ABB!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o. - Sokolovská 84-86, Praha 8 - 222 832 111 - info@cz.abb.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.