Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

ABB: Katalog řešení pro elektrické instalace v budovách


Document Actions
ABB: Katalog řešení pro elektrické instalace v budovách
Nakoukněme krátce na obsáhlý technický sešit přístrojů do rozvaděčů. Jejich funkce jsou nám blízké, neboť kdo je v praxi činný, setkává se s požadavky, které toto zboží umí vyřešit. Modulární komponenty určené pro montáž na DIN lištu neboli MDRC tvoří ucelenou řadu výrobků, které poskytují všechny funkce potřebné k sestavení nabídky elektrického rozvaděče, např. měřicí, ovládací a řídicí funkce (s výjimkou ochrany vedení a proudových chráničů). Instalují se jednoduchým zacvaknutím na lištu DIN. Prvky systému M Compact – MDRC zajišťují spolehlivost propojení hlavních i pomocných rozvodných systémů vždy, když se jednotlivá zařízení propojují do větších celků.
Filip Horáček, ze dne: 27.08.2020


ABB vydává katalog řešení pro elektrické instalace v budovách. Konkrétně jde přístroje zajišťující ochranu, bezpečnost, ovládání, signalizaci, řízení, automatizaci a energetickou účinnost. Jednoduše jde o většinu oblastí, které se v instalační elektrotechnice řeší každodenně.



Pro více podrobností kliknout!


Obsah katalogu
je rozprostřen na téměř čtyřista stránkách. Což je na výše uvedený výčet oblastí celkem předpokládný počet. Přesto bych ho označil z určitého pohledu jako příliš stručný. Je totiž bez úvodních technických poznámek. Ty bývají pro čtenáře často náhradou chybějících učebnic. Pokud očekáváte řešení jako popsaný případ nasazení, tak to zde nenaleznete. Není popisovaná řešená problematika, ale jde o popis v katalogu uveřejněných produktů. Svodiče přepětí pro větrné turbíny se trošku budovám vymykají, ale to je malý detail.



Pro více podrobností kliknout!


Podobnosti o produktech
naleznete detailní popis přístrojů, pokud není něco popsáno přímo v katalogu, lze využít uvedeného QR kódu. Všudy přítomné nekonečné a hodně podrobné tabulky parametrů a vlastností tomuto katalogu vévodí. V části automatizace a energetická účinnost je popis funkcí o hodně podrobnější. Tam se máme opravdu čím inspirovat. Velice praktické pro přehled jsou vypracované výběrové tabulky. V poslední části Rychlý přehled výrobků nalezneme schémata zapojení, která jsou obvykle v blízkosti popisovaných přístrojů. Tedy tam nalezne elektrikář skutečnou "pastvu pro oči". Jen si zvyknout na posloupnost nejdříve schémata, rozměry a nakonec certifikace.


Pro více podrobností kliknout!


Určitě v katalogu objevíme hodně praktických přístrojů
Například relé pro kontrolu fází a jejich sledu, podpěťové monitorovací relé, univerzální stmívač STD pracující v režimu řízení náběžné hrany, digitální časové spínače, propracované schodišťové časové spínače s časovou prodlevou, nebo přednostní relé. Samozřejmě pro každého je inspirativní něco jiného.

Kdo nezná přednostní relé?
Dražší energie se rovná stále častěji omezeným příkonem odběrných míst. Jak se vejít do velikosti hlavního jističe s daleko větším soudobým odběrem? ABB uvádí: přednostní relé se používá v instalačních systémech, kde stávající průřez vodičů nebo kapacita napájecího zdroje neumožní současnou dodávku energie do dvou zátěží většího výkonu (např. akumulačních kamen a průtokového ohřívače). Přednostní relé odpojí zátěž, která je dlouhodobě připojena na zdroj (v tomto případě akumulační kamna), na dobu, po kterou je aktivován krátkodobý spotřebič (průtokový ohřívač). Cívka přednostního relé je zapojena do série se zátěží aktivovanou krátkodobě. Po zapnutí této krátkodobé zátěže rozpínací (NC) kontakt přednostního relé odpojí ovládací prvek, např. stykač topného systému.



Pro více podrobností kliknout!


Z některých katalogů výrobců se dá opravdu i učit
V tomto případě jde opravdu o technický katalog, který použije technik nebo obchodník. Na můj vkus je v obsahu použito zbytečná klišé, které se používají spíše v letácích emotivních spotřebitelů (záleží na detailech, mimořádná flexibilita, především detaily mají význam, inteligentní uvádění do provozu ...) ale možná to někomu vyhovuje. Pro pochopení souvislostí pro navrhování, montáž nebo údržbu bude vhodné se účasnit odborných seminářů nebo jejich elektronických alternativ (veřejných webcastů nebo uzavřených webinářů).

Můj závěr
Přestože se katalog jeví příliš edukativně strohý, nacházíme v něm technické prvky, jejichž fukce jsou popsané a každý, tedy opravdový elektrotechnik je umí ve svém projektu aplikovat. Pokud by chtěl neznalý uživatel očekávat bližší podrobnosti, které doplní jeho amatérský přehled, má smůlu. Tento objemný technický sešit má hodnotu především pro odborníky.

Katalog lze prohlížet a prohledávat zde v redakční knihovně!




POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
řešení pro elektrické instalace v budovách ABB zažádat
NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933