Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB: Jak na kvalitní elektroinstalaci v nábytku z hořlavých materiálů? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.11.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB: Jak na kvalitní elektroinstalaci v nábytku z hořlavých materiálů?


ABB: Jak na kvalitní elektroinstalaci v nábytku z hořlavých materiálů?
Ne každý elektroinstalační materiál lze bezpečně umístit na hořlavé podklady. Také ne každé bezpečné řešení je do konkrétního interiéru vzhledné. Chce to nalézt rovnováhu. Touto problematikou se zabývá ČSN EN 60670-1 v části 18. Zde je zdůrazněno, že části z izolačního materiálu, které by mohly být vystaveny tepelnému namáhání ...
Komerční sdělení, ze dne: 2.11.2009


Touto problematikou se zabývá ČSN EN 60670-1 v části 18. Zde je zdůrazněno, že části z izolačního materiálu, které by mohly být vystaveny tepelnému namáhání v důsledku elektrických vlivů a jejichž poškození by mohlo narušit bezpečnost, nesmí být nepřiměřeně ovlivněny nadměrným teplem a hořením.

Odolnost krabic a krytů se kontroluje pomocí zkoušky žhavou smyčkou prováděné podle IEC 60695-2-11 za následujících podmínek:

Zkouškou prováděnou při 850°C:

Zkouškou prováděnou při 650°C:

Z uvedeného lze vyvodit, že do nábytku (vč. nábytku hořlavostní kategorie F), což je poslední dobou poměrně frekventovaná aplikace, lze používat krabice označené symbolem plamínku s popisem 850°C:

Takovéto krabice jsou na trhu běžně dostupné a lze je používat v kombinaci s našimi přístroji určenými do hořlavých podkladů, včetně využití vícenásobných rámečků. Podle tohoto výkladu není tedy nutné používat krabice s dvojitou stěnou, které vzhledem ke svému příliš velkému průměru použití vícenásobných rámečků neumožňují.

Ing. Lubomír Šrek
 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec - Resslova 3, Jablonec nad Nisou - 483 364 561 - epj.jablonec@cz.abb.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.