Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB: Ego-n #4 Spotřeba energie a bezpečnost (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.02.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB: Ego-n #4 Spotřeba energie a bezpečnost


ABB: Ego-n #4 Spotřeba energie a bezpečnost
I když jste na dovolené, váš dům žije. Simulace přítomnosti, střežení, spolupráce se zabezpečovacím systémem. Ovládání jediným tlačítkem. Odkudkoli - z křesla, zahrady či autobusu podle vašich požadavků. Multimédia. V minulém díle seriálu o inteligentní elektroinstalaci Ego-n jsme věnovali pozornost ovládání topení a spotřebičů, v dnešní čtvrté části se zaměříme na bezpečí, měření spotřeby a vzdálené ovládání.
ABB s.r.o., ze dne: 11.02.2015



Bezpečí
Ego-n vždy ví, kterou zásuvku vypnout a minimalizovat tak možnost vzniku požáru vlivem poruchy spotřebiče, nebo když zapomenete zapnutý sporák či žehličku.

Integruje hlásiče kouře Busch-Rauchalarm, které spustí požární poplach ještě dříve, než vzniknou první plameny, a domovní strážce, jež zachytí pohyb vně domu. Je schopen vyhodnotit sílu větru a včas zatáhnout venkovní markýzy ažaluzie. Umí komplexně propojit elektroinstalaci se zabezpečovacím systémem (EZS). Pokud by došlo k narušení objektu, spolupracuje Ego-n v případe poplachu plně se zabezpečovacím systémem. Dle nastavení vytáhne všechny žaluzie, rozsvítí celý dům a podá vám zprávu na mobil.

Simuluje vaši přítomnost, pokud jste na dovolené. Chvíli se svítí tam, a pak zase jinde. Žaluzie se spouštějí a vysouvají.

Ovládání a vizualizace pomocí chytrého telefonu


Pro větší náhled klikněte!

Měření a kontrola spotřeby
Zajímá vás spotřeba elektrické energie, plynu a vody ve vašem domě?

Pokud ano, tak Ego-n umí zobrazit spotřebu pro vámi zvolené období (hodina, den, měsíc, rok) a lze i porovnat aktuální spotřebu s historií. Měření spotřeby pomáhá i se zvýšením bezpečnosti. Je-li dům prázdný a systém zaznamená překročení nastaveného limitu spotřeby vody, automaticky uzavře ventil na hlavním přívodu vody a může odeslat varovnou SMS. Podobně je-li překročen limit spotřeby elektrické energie či plynu.

Vzdálené ovládání instalace, vizualizace
Dosud jste byli zvyklí ovládat osvětlení a spotřebiče stiskem vypínače na zdi. Nyní můžete i z kapsy.

Užívejte si pohodlí při použití tabletu nebo chytrého telefonu s nainstalovanou aplikací pro operační systémy Android aiOS. Zobrazíte si jednotlivé místnosti a v nich virtuální ovladače. Hned máte přehled o aktuálním stavu vašeho domu, který můžete kdykoliv změnit. Aplikace pro oba operační systémy, Android i iOS, jsou ke stažení zdarma z Google Play a App Store.

Ovládání a vizualizace pomocí tabletu


Pro větší náhled klikněte!

Obě aplikace mají společný moderní vzhled, překlápějí obrazovku na výšku nebo na šířku podle polohy tabletu a obsahují tři základní záložky. Záložka NASTAVENÍ slouží k zadání přihlašovacích údajů, primární a sekundární IP adresy, jména a hesla. Dále obsahuje položku nastavení doby automatické aktualizace stavu systému od 4 do 35 sekund. Pokud je uživatel se svým tabletem nebo chytrým telefonem mimo dosah domácí Wi-Fi sítě, získává aplikace přístup do instalace pomocí internetu přes veřejnou IP adresu, která je nastavena jako sekundární. Po příchodu domů a připojení do domácí Wi-Fi sítě, která je nastavena jako primární, není nutno znovu zadávat přístupové údaje. Aplikace sama vyhodnotí, že připojení k domácí Wi-Fi síti je k dispozici a přepne na primární IP adresu. Záložka VŠE je členěná podle virtuálních místností a jednotlivých druhů virtuálních ovládačů. Záložku OBLÍBENÉ v prvním nastavení modifikuje instalatér při konfiguraci v programu Egon Asistent. Následně si ji může libovolně upravit uživatel odebráním nebo přidáním položek z jednotlivých virtuálních místností či skupin ovládačů.

Tablet nebo chytrý telefon s aplikací Ego-n lze využít i jako komfortní dálkový ovládač v domě. Zapomeňte na drahé vestavěné displeje na zdi. Moderní mobilní zařízení mohou být všude. A dnes již za rozumnou cenu.

Ego-n lze ovládat i přes PC připojený k internetu. Ego-n umí využít multimediální systém Control4, umožňující ovládání audiovizuální techniky a médií. Systém lze pak ovládat i přes obrazovku televizního přijímače a připojit k síťovým úložištím hudby a videa.

Akční členy a snímače inteligentní elektroinstalace Ego-n


Pro větší náhled klikněte!

Pohodlné dálkové ovládání
Co patří ke komfortu? Ovládání osvětlení či domu z postele nebo ze zahrady? Tak to se shodneme.

Užívejte si pohodlí s ručním dálkovým RF ovladačem s možností volby až 16 různých funkcí pro pohodlné ovládání osvětlení, žaluzií a spotřebičů z jakéhokoliv místa v domě. Designové vysílače lze instalovat prakticky kamkoliv. Především najdou uplatnění tam, kde vodiče nechceme nebo nemůžeme použít (skleněné stěny, pelesti dětských postýlek, opomenutá ovládací místa v již dokončeném domě apod.).
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.