Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB: Ego-n #2 Ovládání osvětlení, žaluzií a rolet (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.01.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB: Ego-n #2 Ovládání osvětlení, žaluzií a rolet


ABB: Ego-n #2 Ovládání osvětlení, žaluzií a rolet
Regulace osvětlení pro příjemnou atmosféru. Ovládání žaluzií, rolet a vrat pro komfort a pohodlí. Vytvořte si vlastní světelné scény pro každou místnost a denní dobu nebo činnost, kterou chcete vykonávat. Tešte se na příjemné ranní vstávání i večerní klid. V druhém díle seriálu o inteligentní elektroinstalaci E-gon od společnosti ABB se budeme věnovat ovládání osvětlení, žaluzií a rolet.
ABB s.r.o., ze dne: 2.01.2015



V prvním díle jsme se věnovali představení inteligentní elektroinstalace Ego-n a seznámili se s obecnými vlastnostmi systému. Tentokrát se budeme věnovat konkrétněji ovládání osvětlení a žaluzií.

Osvětlení
Automatické spínání osvětlení, denní nebo noční režim, stmívání žárovek, halogenových žárovek, vhodných zářivek a svítidel s LED.

Osvětlení podle nálady nebo podle vaší činnosti? Jistě aˆ snadno. Svítí se vždy tam, kde se nacházíte, a v takové intenzitě, jakou potřebujete. Osvětlení lze řídit centrálně, individuálně nebo automatickým snímačem pohybu. A v noci? Žádné chození po tmě a hledání vypínače. Příjemné tlumené osvětlení vám posvítí na cestu. Dětem můžete nalepit bezdrátový vypínač např. na pelest postele, zkrátka tam, kde není možné vést kabel.


Akční členy pro ovládání osvětlení

Pro spínání osvětlení nabízí systém několik druhů spínacích aktorů. Čtyřkanálový - 10A na kanál, a osmikanálový, také 10A na kanál. Oba se montují do rozvaděče na DIN lištu. Pro montáž do instalační krabice KU68 je k dispozici jednokanálový vestavný 10A. Pokud chceme světelné okruhy i stmívat, nabízí se také několik řešení. Klasické žárovky, halogenové žárovky a žárovky s transformátory, vinutými i elektronickými, lze ovládat pomocí dvoukanálového stmívacího aktoru 2׈300ˆW. Při správném nastavení interních parametrů umí ovládat iˆ stmívatelné zářivkové a LED kompaktní světelné zdroje. Vˆ případě potřeby ovládání větších výkonu lze oba kanály propojit a aktor pak pracuje v režimu 1× 600W. Další možností je řízení osvětlení pomocí standardu 1 - 10V. Pro tyto případy jsou vˆ systému dva akční členy. Dvoukanálový se dvěma reléovými výstupy pro napájení předřadníku nebo čtyřkanálový bez spínacích relé. Všechny stmívací akční členy jsou určeny pro montáž na DIN lištu.

Žaluzie, rolety
Naprogramované ovládání žaluzií a rolet, automatické vytažení podle východu slunce ci zatažení při soumraku.

V celém domě, nahoru nebo dolu. Již žádné obíhání jednotlivých místností. Pusťte sluníčko domů tak, jak potřebujete. Rolety aˆ žaluzie lze ovládat centrálně (celý dům) nebo individuálně po místnostech, patrech či jednotlivých oknech. Lze je programovat podle slunečního svitu, ročních období a časového programu. A ˆto není vše. Ego-n vyhodnocuje fyzikální veličiny a reaguje. Např. vˆ případě větru zatáhne venkovní žaluzie či markýzy a ochrání je před poškozením. Když přichází déšť, zavře střešní okna a zakryje bazén.

Schéma zapojení pro skupinové a centrální ovládání žaluzií.


Pro větší náhled klikněte!


Akční členy pro ovládání žaluzií a rolet

Pro ovládání střídavých pohonů žaluzií a rolet je k dispozici šestikanálový akční člen na DIN lištu, pro montáž do instalační krabice KU68 jednokanálový vestavný. Pokud je vyžadováno ovládání pomocí stejnosměrných pohonů, je k dispozici šestikanálový akční člen na DIN lištu.

Akční členy inteligentní elektroinstalace Ego-n


Pro větší náhled klikněte!

Částečná montáž
Systém Ego-n muže být stejně dobře využit i jako částečné řešení instalace, jedná-li se například pouze o rekonstrukci
ovládání žaluzií.

Pro řízení žaluzií či předokenních rolet v rodinném domku stačí osadit do rozvaděče dva základní prvky systému – Modul řídící a Modul napájecí a dále pak alespoň jeden šestikanálový Modul žaluziový. V každém místě, kde budou jednotlivá okna ovládána lokálně nebo centrálně, instalujeme tlačítkové snímače, propojené pouze sběrnicovým kabelem KSE 224. Pak již jen zbývá správně nastavit vazby mezi jednotlivými snímači a ˆkanály Modulu žaluziového. Jednotlivá okna můžeme sdružit i do skupin podle světových stran a tyto skupiny pak ovládat samostatně. Pokud se jedná o venkovní žaluzie a markýzy, doporučujeme systém doplnit Snímačem rychlosti větru, který v případě silného poryvu vytáhne žaluzie, sroluje markýzy a ˆochrání je tak před poškozením.

Pověstnou třešničkou na dortu muže být použití snímače venkovního osvětlení, který bude pootáčet lamely žaluzií až po rozednění nebo automaticky spouštět žaluzie po setmění či pro zaclonění. Automatické zaclonění muže přinést i úspory. Zabrání-li přeslunění a přehřátí nízkoenergetického domu, ušetříme za odvětrání a klimatizaci.

Systém ovládání žaluzií lze kdykoliv jednoduše rozšířit či doplnit o bezdrátové radiofrekvenční ovládače. Ty najdou uplatnění tam, kde nechceme nebo nemůžeme použít sběrnicový kabel (skleněné stěny, pelesti dětských postýlek, opomenutá ovládací místa v již dokončeném domě apod.) nebo prostě jen pro naše pohodlí – ovládat kterékoliv žaluzie z pohovky vˆ obývacím pokoji pomocí ručního radiofrekvenčního ovládače.

V příštím díle se můžete těšit na podrobnější informace oˆ ovládání topení a spotřebičů.
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.