Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ABB: Hlásiče kouře Busch-Rauchalarm (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.01.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ABB: Hlásiče kouře Busch-Rauchalarm


ABB: Hlásiče kouře Busch-Rauchalarm
Požáry patří mezi velice závažné události, s nimiž jsou spojeny majetkové škody, zranění a v nejhorších případech i smrt osob. Kromě prevence jsou důležitá také signalizační zařízení, která včas upozorní na již vzniklý požár, čímž přispívají ke zmenšení všech negativních dopadů požárů. Proto se Česká republika připojila k evropským zemím, kde je používání požárních hlásičů povinné i v objektech určených k bydlení. Společnost ABB má v nabídce několik přístrojů pro ochranu před požárem, které odpovídají požadavkům vyhlášky č. 23/2008 a norem ČSN EN 54, ČSN EN 14604. Jde o hlásič kouře, hlásič teplot, bezdrátový modul, reléový přístroj a vysílač pro dálkové ovládání. Hlásič kouře a hlásič teplot byly v loňském roce inovovány.
Autorský článek, ze dne: 11.01.2016



Hlásič kouře Busch-Rauchalarm ProfessionalLINE s obj. č. 6800-0-2721 (obrázek 1) pracuje na optickém principu. Využívá tzv. Tyndallův jev, kdy se při zvýšení koncentrace mikroskopických částeček ve vzduchu mění jeho optické vlastnosti. Při vniknutí kouře o určité minimální hustotě dovnitř přístroje je spuštěn poplach – přístroj vydává akustický signál o intenzitě 85dB. Tím je zajištěna včasná detekce a upozornění na vznikající požár i v noci, kdy obyvatelé objektu spí. Aby v místnostech se zvýšenou prašností nebo s nadměrným vývinem páry nedocházelo ke spuštění falešného poplachu, doporučuje se např. v kuchyni nebo v koupelně instalovat hlásič teplot 6800-0-2723 (obrázek 2), který spustí poplach až při překročení 58 °C.


Obrázek 1 Hlásič kouře 6800-0-2721


Hlásiče požáru jsou nezávislé na vnějším napájení. Vestavěná lithiová baterie zaručuje dobu použitelnosti minimálně deset let. Tlačítkem uprostřed hlásiče je možné vyvolat testovací poplach pro ověření funkčnosti přístroje. Totéž tlačítko lze použít také k umlčení reálného akustického poplachového signálu.

Nově je vzhledová plocha těchto přístrojů opticky zjednodušena a povrch je matný. Díky tomu jsou přístroje jako celek méně nápadné. Antistatická úprava krytu zabraňuje usazování prachu. Červená svítivá dioda hlásiče kouře je nyní využívána pouze k signalizaci alarmu nebo poruchových stavů, při běžném provozu nebliká. Na rozdíl od přístrojů jiných výrobců tedy hlásič nijak neruší, ani když je instalován v ložnici. Test funkce je nyní šetrnější pro sluch uživatele – po stisku tlačítka je náběh hlasitosti plynulý. Při spuštěném poplachu lze hlásič na 10 minut umlčet tlačítkem.


Obrázek 2 Hlásič kouře 6800-0-2723

Pomocí dvojžilového kabelu lze vytvořit síť až dvaceti spolupracujících hlásičů (obrázek 3). Jestliže jeden z přístrojů v síti zaznamená kouř, bude poplach aktivován i na všech propojených přístrojích. Červená LED přitom bliká pouze na tom hlásiči, který poplach inicioval. Pro drátové propojení se používá dvojice násuvných svorek přímo na hlásičích. Zvláště při dodatečných instalacích nebo v poschoďových budovách může být propojení hlásičů vodiči problematické. Zde lze s výhodou využít bezdrátové moduly 6800-0-2514 s vlastním lithiovým napájecím článkem, které se zasouvají přímo do hlásičů. Při poplachu modul vyšle radiofrekvenční signál, který se díky funkci opakovače dostane ke všem přístrojům, které s ním vytvářejí síť. Drátové a bezdrátové propojení, stejně jako hlásiče kouře a teplot, lze v rámci jedné sítě kombinovat.


Obrázek 3 Možnosti propojování přístrojů

Další novinkou je ekonomická varianta hlásiče kouře 6800-0-2719 s příznivější cenou. Pro napájení je použita běžná 9V baterie, jejíž výměna se doporučuje každé dva roky. Tento přístroj je vhodný pouze pro autonomní instalace – neumožňuje drátové ani bezdrátové propojování.

Reléový přístroj 6800-0-2515 je používán k ovládání externího signalizačního či výstražného zařízení nebo k přivedení informace o vzniklém požáru do jiných systémů. Je napájen síťovým napětím a obsahuje zálohovací akumulátory. Bezpotenciálový přepínací kontakt 5 A/250V AC sepne, jakmile integrovaný radiofrekvenční přijímač přijme poplachový signál od hlásiče kouře nebo hlásiče teplot se zabudovaným bezdrátovým modulem. Zajímavým prvkem je radiofrekvenční vysílač 6800-0-2516 pro dálkové ovládání v kombinaci s bezdrátovými moduly vsunutými do jednotlivých hlásičů. S jeho pomocí lze na hlásiči bezdotykově spustit test, umlčet alarm aj.

Autor: Ing. Dušan Zajíček, ABB, Elektro-Praga
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.